Studiu. Vaccinarea singură nu este suficientă pentru a opri coronavirusul. O relaxare graduală a măsurilor ar putea diminua viitoarele valuri

Studiu. Vaccinarea singură nu este suficientă pentru a opri coronavirusul. O relaxare graduală a măsurilor ar putea diminua viitoarele valuri
Publicat: 19/03/2021, 19:04
Actualizat: 06/04/2021, 14:32

Vaccinarea singură este puțin probabil să conțină infecții cu coronavirus în Marea Britanie, însă redeschiderea treptată și absorbția ridicată a vaccinului ar putea minimaliza valurile viitoare, sugerează noi cercetări.

Vaccinarea singură nu va opri coronavirusul

Vaccinarea tuturor adulților din Marea Britanie este puțin probabil să obțină imunitatea efectivului și să conțină pe deplin virusul. Prin urmare, eliberarea treptată a restricțiilor, absorbția ridicată a vaccinului și un vaccin cu protecție ridicată împotriva infecțiilor sunt toate necesare pentru a reduce riscul de viitoare focare, spun cercetătorii.

În Anglia, foaia de parcurs implică relaxarea lentă și treptată a măsurilor, majoritatea restricțiilor fiind ușurate după ce cei mai vulnerabili vor fi vaccinați.

Cercetătorii de la Universitatea din Warwick au efectuat un studiu de modelare care a fost realizat înainte de datele din studiile de lansare a vaccinărilor. Deoarece rezultatele preliminare sugerează că vaccinul oferă o anumită protecție împotriva infecției, dar nivelul exact este necunoscut, cercetătorii au analizat o serie de niveluri de protecție împotriva infecției.

Studiul publicat în Lancet Infectious Diseases a modelat lansarea combinată a vaccinului în Marea Britanie cu diferite scenarii de măsuri de control relaxante, pentru a prezice numărul deceselor și internărilor în spital datorate COVID-19 din ianuarie 2021 până în ianuarie 2024.

Dacă toate măsurile de control sunt eliminate în ianuarie 2022 (după lansarea completă a vaccinului), se estimează 21.400 decese COVID-19, dacă vaccinul previne 85% din infecții. Aceasta crește la 96.700 dacă vaccinul previne doar 60% din infecții. Singurul scenariu în care numărul cazurilor rămâne scăzut este dacă toate măsurile de control sunt eliminate în ianuarie 2022 cu scenariul optimist de absorbție a vaccinului (95%, 90% și 85%, la cei peste 80 de ani, 50-79 ani și respectiv 18-49 ani) și un vaccin care oferă o protecție de 85% împotriva infecțiilor, ceea ce reduce decesele la aproximativ 1.030.

O relaxare graduală a măsurilor, pe mai multe luni, ar putea diminua vârful unor viitoare valuri

Relaxarea treptată, spre deosebire de eliberarea imediată a măsurilor de control, poate reduce viitoarele valuri de infecție. De exemplu, eliberarea parțială a măsurilor de control în februarie 2021 a prezis un val de infecție care atinge maxim 1.670 decese pe zi, dar eliberarea treptată a măsurilor pe parcursul a 5 luni sau 10 luni duce la valuri care ating vârful la 430 și, respectiv, 46 de decese pe zi.

Deși vaccinarea scade substanțial decesele globale, deoarece protecția niciunui vaccin împotriva bolilor simptomatice nu este de 100%, autorii notează că unele persoane care au fost vaccinate vor muri în continuare de COVID-19. Dacă vaccinul oferă o protecție de 60% împotriva infecției, autorii prezic că 48% și 16% din decese pot fi la persoanele care au primit una sau două doze de vaccin, respectiv.

Dr. Sam Moore, de la Universitatea din Warwick, Marea Britanie, spune: „Învățăm rapid mai multe despre eficacitatea vaccinului pe măsură ce programele de vaccinare sunt lansate în întreaga lume. De când am realizat acest studiu, noi dovezi sugerează că ar putea exista un nivel mai ridicat de protecție împotriva boală severă oferită atât de vaccinurile Pfizer-BioNTech, cât și de vaccinurile Oxford-AstraZeneca decât nivelul pe care l-am presupus. Acest lucru poate reduce dimensiunea internărilor și deceselor viitoare spitalizate pe care le-am estimat, făcând viitoarele valuri mai ușor de gestionat pentru serviciul de sănătate. unele descoperiri preliminare au sugerat că vaccinul oferă un nivel de protecție împotriva infecției, dar nivelul exact de protecție oferit de vaccinuri este încă neclar. Vom continua să ne actualizăm predicțiile pe măsură ce vor fi disponibile noi date privind eficacitatea vaccinului. ” 

Autorii avertizează că absorbția vaccinului este probabil să fie inegală (grupându-se între anumite gospodării și grupuri socio-economice), putând da naștere unor surse de infecție, deoarece măsurile de control sunt relaxate. Ei subliniază importanța testelor intensive, a urmăririi și a capacităților de izolare pentru a viza aceste buzunare de infecție.

Scriind într-un comentariu, dr. Viola Priesemann (care nu a fost implicat în studiu), de la Institutul Max Planck pentru dinamică și autoorganizare, Germania, comentează despre importanța utilizării înțelepte a protecției împotriva vaccinurilor pentru a preveni valuri de infecție suplimentare,

„Avantajul evitării unui alt val de pandemie este clar: mai puțin așa-numitul COVID-19 lung, mai puțină carantină, mai puține decese și reducerea impactului pandemiei asupra societăților și economiilor. În cele din urmă, mai multe infecții înseamnă mai mult spațiu pentru răspândire și evoluție de variante de evadare, care riscă un obstacol major pentru orice strategie de vaccinare, astfel încât evitarea acestei eventualități va fi crucială. „

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Decizie pentru utilizatorii TikTok din ROMÂNIA. Să facă asta este INTERZIS prin lege
Ieșenii s-au înghesuit la catafalcul lui Costel Corduneanu. Cei mai cunoscuți maneliști au cântat la...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Mutare de ultim moment a judecătoarei Ancuţa Popoviciu în cazul lui Vlad Pascu! Tatăl lui...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
O teorie bizară spune că în Univers există un singur electron