SUA iau atitudine și trimit avioanele de război la granița României, după ce bucăți de drone rusești au căzut pe teritoriul NATO

SUA iau atitudine și trimit avioanele de război la granița României, după ce bucăți de drone rusești au căzut pe teritoriul NATO
Sursa foto: Profimedia Images - Caracter ilustrativ
Publicat: 08/09/2023, 11:00
Actualizat: 08/09/2023, 11:27

Ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, a declarat, în urma unei întrevederi cu ministrul Apărării Angel Tîlvăr că, în lumina agresiunilor tot mai mari ale Rusiei la granița României, Forțele Aeriene ale SUA vor desfășura aeronave de luptă în țara noastră pentru a sprijini misiunile NATO de supraveghere aeriană.

Cei doi oficiali au discutat, în deschiderea convorbirilor, despre situația generată în urma recentelor atacuri ale Federației Ruse asupra porturilor fluviale ucrainene, în proximitatea granițelor României.

Ambasadoarea Kavalec a subliniat îngrijorarea Statelor Unite cu privire la securitatea în zona Mării Negre, cauzată de atacurile repetate și ilegale ale Rusiei asupra infrastructurii portuare din Ucraina, în zona Dunării.

„Am luat măsuri suplimentare de securitate în zona de graniță, prin întărirea monitorizării şi securizării spațiului aerian. Așa după cum a spus şi secretarul general NATO joi, Alianța  a crescut semnificativ prezența în regiunea Mării Negre. Pentru noi este primordială siguranța cetățenilor noștri, mai ales a celor din comunitățile din proximitatea atacurilor brutale ale Federației Ruse asupra porturilor civile ucrainene”, a declarat Angel Tîlvăr.

Ea a reafirmat angajamentul deplin al guvernului american în consolidarea capacităților României și ale NATO pentru apărarea teritoriului comun aliat, în special pe flancul estic.

Ambasadoarea americană a exprimat dorința Statelor Unite de a continua să sprijine România în protejarea eficientă a teritoriului național, inclusiv prin desfășurarea iminentă a aeronavelor de luptă ale Forțelor Aeriene ale SUA în România, în scopul consolidării misiunilor NATO de supraveghere aeriană, se precizează într-un comunicat al Ministerului Apărării.

În ceea ce privește stadiul relațiilor militare bilaterale, ministrul apărării naționale a reiterat faptul că parteneriatul strategic România-SUA continuă să fie un pilon esențial pentru întărirea capacității de apărare și descurajare a NATO, România beneficiind de cele mai puternice garanții de securitate din istorie.

Această decizie vine într-un moment în care Rusia desfășoară atacuri sistematice asupra portului Izmail, aflat la granița dintre România și Ucraina, iar la începutul săptămânii au fost descoperite resturi de drone rusești în teritoriul României.

Bucăți de dronă rusească găsită în România

O dronă rusească cel mai probabil de fabricație iraniană s-a prăbușit în România, mai exact în județul Tulcea, în zona localității Plauru, în apropierea graniței cu Ucraina.

Drona „rusească” (de fabricație iraniană n.red) a vizat, cela mai probabil, un atac asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, Reni și Ismail.

Rămâne în continuare de neînțeles de ce autoritățile române de la cel mai înalt nivel nu au luat în considerare și nu au verificat amănunțit avertismentele prezentate cu dovezi de partea ucraineană încă de luni. Abia în cursul zilei de miercuri, ministrul Apărării Angel Tîlvăr a recunoscut că au fost găsite în zona indicată de ucraineni anumite bucăți ce ar putea face parte din componența unei drone, cel mai probalil rusești, căzută în timpul atacului de luni dimineața pe teritoriul NATO.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că, dacă se confirmă că aceste elemente găsite pe teritoriul României provin dintr-o dronă rusească, o astfel de situaţie ar fi complet inadmisibilă şi o violare gravă a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a României, stat aliat NATO.

Ce a spus șeful NATO despre drona căzută în România

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a subliniat joi că nu există nicio informație care să indice o intenție premeditată de atac din partea Rusiei, în contextul descoperirii unor resturi posibil aparținând unei drone rusești în România.

Totuși Alianța a decis să sporească nivelul de securitate în flancul estic, cu preponderență la granița României.

În urma acestor incidente, NATO a „crescut gradul de vigilență” și monitorizează „cu atenție evenimentele de la granițele” sale, a adăugat Stoltenberg.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Frâna de motor: Când și cum ar trebui s-o folosești?
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Kate Middleton, operată de medici italieni. Detaliul, ținut secret de clinica din Londra
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Hans Christian Orsted, pionierul electromagnetismului