SUA a trimit USS Gerald R. Ford, cel mai mare portavion din lume, în Marea Mediterană pentru a sprijini armata israeliană în războiul cu HAMAS

SUA a trimit USS Gerald R. Ford, cel mai mare portavion din lume, în Marea Mediterană pentru a sprijini armata israeliană în războiul cu HAMAS
Portavionul USS Gerald R. Ford - Foto: Profimedia images
Publicat: 09/10/2023, 08:31
Actualizat: 09/10/2023, 22:08

Generalul Lloyd Austin, secretarul american al Apărării, a anunțat că Statele Unite trimit USS Gerald R. Ford, cel mai mare și cel mai puternic din lume portavion din lume, în Marea Mediterană pentru a sprijini forțele armate israeliene, după ce teroriștii Hamas au lansat un atac sângeros soldat cu cel puțin 700 de morți și peste 2000 de răniți.

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul oficial defense.gov, alături de portavionul USS Gerald R. Ford, vor fi trimise în Marea Mediterană un crucișător, distrugătoare cu rachete ghidate și escadrile de avioane de luptă F-35, F-15, F-16 și A-10, toate în sprijinul Israelului.

Generalul Austin a subliniat că echipamente și resurse suplimentare, inclusiv muniții, vor fi rapid puse la dispoziția armatei israeliene. El a exprimat solidaritatea SUA cu poporul israelian și cu familiile afectate de recentele atacuri teroriste ale grupării Hamas.

„Am ordonat deplasarea Grupului de atac al portavioanelor USS Gerald R. Ford în Mediterana de Est. Acesta include portavionul USS Gerald R. Ford (CVN-78), crucișătorul cu rachete ghidate din clasa Ticonderoga USS Normandy (CG 60), precum și distrugătoarele cu rachete ghidate din clasa Arleigh-Burke USS Thomas Hudner (DDG 116), USS Ramage (DDG 61), USS Carney (DDG 64) și USS Roosevelt (DDG 80). De asemenea, am luat măsuri pentru a spori escadrilele de avioane de luptă F-35, F-15, F-16 și A-10 ale Forțelor Aeriene ale SUA din regiune.

Statele Unite mențin forțe pregătite la nivel global pentru a consolida și mai mult această postură de descurajare, dacă este necesar. În plus, guvernul Statelor Unite va pune rapid la dispoziția Forțelor de Apărare ale Israelului echipamente și resurse suplimentare, inclusiv muniții. Prima asistență de securitate va începe să se deplaseze astăzi și va sosi în zilele următoare”, a declarat Lloyd Austin, secretarul american al Apărării, potrivit Antena 3.

Aceste măsuri vin în urma unor discuții detaliate cu președintele Biden și au ca scop consolidarea poziției Departamentului Apărării în regiune pentru a sprijini eforturile de descurajare regională.

Prima asistență de securitate va fi trimisă în zilele următoare pentru a sprijini Forțele de Apărare ale Israelului.

Teroriștii Hamas amenință SUA

Gruparea militantă islamistă Hamas a acuzat duminică Statele Unite că participă la „agresiunea împotriva poporului palestinian” prin trimiterea unui grup de atac al portavioanelor Marinei în estul Mării Mediterane.

„Aceste mișcări nu ne sperie poporul nostru și nici rezistența sa, care va continua să ne apere poporul și locurile noastre sfinte”, a declarat purtătorul de cuvânt al Hamas, Hazem Kassem, într-un comunicat.

Grupul de atac al portavioanelor Marinei Militare include USS Gerald R. Ford, un portavion cu propulsie nucleară, însoțit de distrugătoare cu rachete ghidate și crucișătoare cu rachete ghidate.

De asemenea, SUA poziționează mai multe avioane de luptă în Orientul Mijlociu, ca mijloc de descurajare a Hezbollah din Liban și a altor grupări militante aliniate împotriva Israelului, spun oficialii, potrivit CNN.

Teroriștii Hamas au făcut un adevărat masacru în Israel

Peste 700 de israelieni au fost ucişi de la începutul ofensivei mişcării islamiste palestiniene Hamas asupra Israelului sâmbătă, a anunţat armata israeliană într-un nou bilanţ publicat luni dimineaţa.

Armata israeliană a raportat, de asemenea, 2.150 de israelieni răniţi începând de sâmbătă dimineaţă, într-o actualizare postată pe contul său de X.

De asemenea, mai mulţi cetăţeni americani au fost ucişi în această ofensivă, conform unei declaraţii făcute duminică de un oficial SUA.”Putem confirma decesul mai multor cetăţeni americani”, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate.

Potrivit dpa, care citează informaţiile postate duminică seara de site-ul de ştiri israelian Ynet, cel puţin 260 de cadavre au fost găsite la locul în care avea loc un festival în timpul ofensivei Hamas. Forţele de urgenţă ale serviciului de salvare Zaka sunt cele care au comunicat site-ului că au găsit cadavrele. Hamas a atacat participanţii la festivalul care se desfăşura în apropierea graniţei cu Fâşia Gaza. Presa a citat martori oculari care au vorbit despre un masacru, scrie AFP.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
TOŢI cei cu TELEFOANE mobile sunt obligați să respecte din 29 aprilie. Guvernul a dat...
Codul Muncii modificat oficial. Noi obligații pentru angajatori
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Mâncarea preferată a românilor de 1 Mai. Care a fost cea mai scumpă comandă?