„Sunt vaccinat”. Premierul Ungariei, Viktor Orbán promovează vaccinul chinezesc Sinopharm

„Sunt vaccinat”. Premierul Ungariei, Viktor Orbán promovează vaccinul chinezesc Sinopharm
Publicat: 28/02/2021, 19:02
Actualizat: 06/04/2021, 14:33

Premierul ungar Viktor Orbán a postat duminică o fotografie cu el însuși cu un ac de seringă în braț, împreună cu o imagine a unui pachet de vaccin coronavirus realizat de producătorul chinez Sinopharm.

„Sunt vaccinat”, a declarat el în postarea de pe Facebook, alături de un scurt videoclip despre cum a fost lovit.

Promovarea personală a lui Orbán a vaccinului chinezesc pe pagina sa de Facebook echivalează cu cea mai puternică mustrare împotriva UE

Vaccinul fabricat în China nu a fost aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente. Orbán a criticat aspru programul de vaccinare al UE ca fiind prea lent, iar Ungaria ”s-a despărțit” de majoritatea țărilor UE pentru a acorda autorizație de urgență pentru vaccinul Sinopharm, precum și pentru vaccinul Sputnik V produs în Rusia.

Într-un interviu radio la începutul acestei luni, Orbán a prezis că Ungaria, până la Paști, va avea cea mai mare rată de vaccinare din orice țară din UE, ca urmare a dorinței sale de a utiliza vaccinul chinezesc și rusesc în timp ce UE așteaptă livrările de la AstraZeneca, BioNTech / Pfizer, Moderna și alte companii occidentale.

În interviul său acordat radioului Kossuth la începutul acestei luni, Orbán a spus că a refuzat să creadă că autoritățile de reglementare din UE, britanice sau americane sunt mai experte decât oficialii naționali maghiari și că așteptarea vaccinurilor aprobate de EMA prin programele de achiziții comune ale UE ar costa prea multe vieți în Ungaria. .

„Putem vorbi despre așteptarea asta și cealalată, dar pierdem o sută de maghiari în fiecare zi în care așteptăm”, a spus Orbán. „Deci nu aștept”.

În cazul în care Ungaria se luptă înaintea altor țări din UE în ceea ce privește livrările de vaccinare, alți lideri ai UE se vor confrunta inevitabil cu un control public sever pentru refuzul de a lua măsuri similare.

În cadrul unei videoconferințe a Consiliului European de joi, șefii de stat și de guvern ai UE s-au confruntat cu neputința lor de a crește imediat producția și distribuția vaccinurilor fabricate în Europa.

Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat că toți producătorii de vaccinuri sunt bineveniți să solicite aprobarea EMA, dar Bruxelles nu a luat până acum măsuri care ar putea accelera procesul pentru vaccinurile deja utilizate în alte jurisdicții. Von der Leyen a ridicat, de asemenea, public îndoieli cu privire la vaccinul Sputnik, în ciuda puținelor dovezi științifice care să susțină aceste preocupări.

Sprijinul public al lui Orban pentru vaccinurl rusesesc și chinezesc este, de asemenea, în contrast puternic cu unii alți lideri ai UE, care chiar au pus la îndoială vaccinurile aprobate de UE.

Vaccinul AstaZeneca, criticat de Macron și Merkel

Președintele francez Emmanuel Macron a amplificat scepticismul cu privire la eficacitatea vaccinului AstraZeneca – unul dintre cele trei vaccinuri aprobate de EMA pentru toate grupele de vârstă – declarând că pare a fi „cvasi-ineficient” pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani. Macron a mers de atunci înapoi la comentariile sale, într-o oarecare măsură, și a declarat că va accepta personal vaccinul AstraZeneca.

Cancelarul german Angela Merkel, care are 66 de ani, a declarat că nu va accepta vaccinul AstraZeneca, deoarece nu este recomandat de experții germani pentru grupa ei de vârstă. Dar criticii au dat vina pe o comunicare slabă a liderilor UE pentru faptul că au ridicat inutil îndoielile publice cu privire la vaccinul AstraZeneca, determinându-i pe mulți să-l refuze.

Thomas Mertens, președintele corpului consultativ german Stiko, a declarat vineri radiodifuzorului public ZDF că respectiva comunicare în jurul vaccinului „a eșuat total”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Miliardar român, fără noroc în dragoste. Dat în judecată de a patra nevastă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului