Tânără musulmană, condamnată la moarte din cauza unor mesaje trimise pe WhatsApp. De ce au fost considerate „blasfematoare”

Tânără musulmană, condamnată la moarte din cauza unor mesaje trimise pe WhatsApp. De ce au fost considerate „blasfematoare”
FOTO - caracter ilustrativ: Pixabay
Publicat: 19/01/2022, 23:21

O tânără musulmană a fost condamnată, miercuri, la moarte prin spânzurare în Pakistan pentru că a trimis pe aplicaţia WhatsApp un text şi caricaturi cu profetul Mahomed considerate „blasfematoare”.

Aneeqa Ateeq, în vârstă de 26 de ani, a fost arestată în mai 2020 şi inculpată pentru că a difuzat pe WhatsApp „conţinut blasfemator”, între care caricaturi, potrivit unui rezumat publicat de tribunal, citat de Agerpres.

Decizia tribunalului a fost anunţată în oraşul-garnizoană Rawalpindi, din nordul țării. Tribunalul a ordonat ca Aneeqa Ateeq să fie „spânzurată”, fiind de asemenea condamnată și la 20 de ani de închisoare.

Blasfemia este un subiect mai mult decât sensibil în această ţară, cu o majoritate predominant musulmană. Aici, persoanele declarate vinovate de ofensă la adresa islamului riscă pedepse mergând până la sentinţa capitală, chiar dacă nu a fost niciodată aplicată pentru o astfel de condamnare.

Aproximativ 80 de persoane sunt încarcerate în Pakistan pentru blasfemie, dintre care jumătate au fost condamnate la închisoare pe viaţă sau la pedeapsa capitală, conform Comisiei americane asupra libertăţii religioase în lume.

Militanţii pentru drepturile omului susţin că acuzaţiile de blasfemie sunt lansate cu regularitate în mod abuziv pentru reglări de conturi personale.

Deşi în majoritatea cazurilor acestea îi vizează pe musulmani, ele nu ocolesc nici minorităţile religioase, în special comunitatea creştină, mai spun aceștia.

Anul trecut, în luna decembrie, directorul srilankez al unei fabrici din Pakistan a fost linşat şi incendiat de o mulţime furioasă, după ce a fost acuzat de blasfemie.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualul citeste mai mult