Tancurile sovietice, vândute la fier vechi de MApN. Cât costă legendarul T-55

Tancurile sovietice, vândute la fier vechi de MApN. Cât costă legendarul T-55
Tancurile sovietice, vândute la fier vechi de MApN. Cât costă legendarul T-55 / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 30/09/2022, 20:32

Compania Romtehnica, aflată în subordinea Ministerului Apărării Naţionale (MApN), anunță că scoate la licitație un lot de tancuri sovietice T-55. Sunt 20 de bucăți, din diverse variante, de care Romtehnica vrea să scape cât mai urgent.

Potrivit anunțului publicat pe pagina oficială a Romtehnica, tancurile pot fi achiziționate doar de companii din domeniul de apărare sau de valorificare a fierului vechi.

Romtehnica vinde cu mai puțin de 9000 de euro un tanc

În total, Romtehnica scoate la vânzare 20 de tancuri medii vechi de tip T-55, în diverse variante. Prețul unuia este de 44.640 de lei plus TVA. Conform anunțului, tancurile pot fi cumpărate doar de companii din domeniul de apărare sau de valorificare a fierului vechi.

Tancurile din dotarea Romtehnica sunt scoase la vânzare de UM 01408, din Roman. Licitația pentru adjudecarea mașinilor de luptă va avea loc în data de 11 octombrie. Un calcul sumar arată că MApN poate obține un profit de aproximativ un milion de lei pe cele 20 de tancuri puse în vânzare.

Cel mai vechi tanc scos la licitație este fabricat în 1962. Cel mai nou, are 50 de ani, fiind scos pe porțile fabricii în 1972.

T-55 este un tanc dotat cu un tun de 100 de milimetri și propulsat de un motor diesel V12, de 500 de cai putere. Are o rază operațională de 325 de kilometri și poate ajunge la o viteză maximă de 54 de kilometri pe oră. Tancurile sunt ușor de operat și nu necesită un nivel ridicat de pregătire a echipajelor. Considerat a fi un tanc, T-55 oferă un grad mare de mobilitate putând traversa și poduri mai puțin rezistente.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase