Decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv, după ce Rusia a contestat sancțiunile impuse de FIFA și UEFA

Decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv, după ce Rusia a contestat sancțiunile impuse de FIFA și UEFA
Sursă FOTO - caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 15/03/2022, 21:38
Actualizat: 15/03/2022, 21:39

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a respins, marţi, cererea Federaţiei Ruse de Fotbal (FUR) de a suspenda sancţiunile impuse de UEFA împotriva cluburilor şi a selecţionatelor din Rusia din cauza invaziei Ucrainei.

Echipele ruseşti rămân, aşadar, excluse din competiţiile europene până când recursul FUR va fi judecat pe fond, în timp ce instanţa sportivă promite o decizie „până la sfârşitul săptămânii” cu privire la posibila suspendare a sancţiunilor dictate de FIFA.

Concret, Spartak Moscova rămâne exclusă din Europa League (clubul a anunţat deja că se va concentra pe competiţiile interne), iar naţionala feminină exclusă de la EURO 2022 din această vară din Anglia, cu excepţia cazului în care va fi luată o decizie finală între timp.

Pe fond, „procedura de arbitraj a TAS continuă. Părţile nu s-au pus de acord asupra unei proceduri accelerate şi încă nu a fost stabilită o audiere”, a indicat instanţa din oraşul elveţian Lausanne, fără a-şi motiva decizia, potrivit Agerpres.

Pe 28 februarie, într-un comunicat comun, UEFA şi FIFA au decis să excludă echipele ruseşti din competiţiile internaţionale din cauza invadării Ucrainei de către Rusia, aplicând recomandările Comitetului Internaţional Olimpic (CIO).

Autorităţile fotbalistice au menţinut misterul asupra motivaţiilor legale ale acestei decizii, împingând FUR să răspundă săptămâna trecută prin sesizarea justiţiei sportive.

UEFA a menţionat, doar, într-o scrisoare adresată federaţiilor sale, „preocupările sale serioase cu privire la capacitatea de a asigura siguranţa tuturor”, din cauza ostilităţii faţă de ruşi a anumitor federaţii şi a opiniei publice şi a închiderii spaţiilor aeriene.

Pentru fotbalul rus, cea mai răsunătoare sancţiune rămâne excluderea echipei naţionale de către FIFA din cursa pentru Cupa Mondială 2022 din Qatar (21 noiembrie-18 decembrie), Sbornaia fiind privată de meciurile de baraj pe care urma să le joace la sfârşitul lunii martie.

TAS va trebui să decidă zilele următoare menţinerea sau suspendarea acestei sancţiuni pe durata procedurii, deși adversarii ruşilor au anunțat deja că refuză să-i întâlnească.

Deocamdată, FIFA a calificat direct Polonia, care ar fi trebuit să întâlnească Rusia, în finala barajului, împotriva câştigătoarei meciului dintre Suedia şi Cehia.

Vă recomandăm și:

Dragos Tanase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax, citeste mai mult