VIDEO | Teste PCR pentru coronavirus, efectuate în laboratoare fără acreditare RENAR. În plus, există și alte laboratoare care sunt atestate și nu acreditate

Publicat: 09/06/2022, 16:08
Actualizat: 09/06/2022, 16:28

Multe dintre testele PCR efectuate în perioada de pandemie au fost lucrate în laboratoare care nu au avut acreditare RENAR, ci una obținută de la Ministerul Sănătății.

„Când a apărut Covid-ul nu existau informații foarte clare legate de teste. Între timp, noi ne-am pus la punct împreună cu ceilalți colegi din celelalte țări și am dezvoltat testele PCR și pentru Covid. Noi am acreditat laboratoare care făceau teste PCR și acredităm pentru diverși viruși. În acreditare nu trebuie să existe competiție. Conform unui ordin al ministrului Sănătății de acum doi ani, Ministerul Sănătății acreditează. Problema este așa: acreditarea se face în baza ordinului, ordinul aprobă o procedură, procedura spune ce trebuie să depui ca documentație la dosar, apoi se evaluează. Acreditarea la noi constă într-o procedură foarte complicată. Ministerul face pe procedură proprie acreditarea”, a precizat Fănel Iacobescu, președinte RENAR.

Fiecare stat membru al Uniunii Europene trebuie să dispună de un singur organism național de acreditare care trebuie evaluat periodic de un organism desemnat de Comisia și Parlamentul European pentru a coordona activitatea de acreditare la nivel european. Astfel, orice certificat emis de RENAR, respectiv de organismele de evaluare a conformității acreditate RENAR, este recunoscut în întreaga lume.

„În România există și laboratoare atestate. Biroul Român de Metrologie legală, fără să aibă nicio competență atestă laboratoare făcând evaluarea fără nici o competență după standardul 17 095 publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Așa că în România există două feluri de laboratoare de etalonări: etalonări efectuate în laboratoare atestate, care nu au recunoaștere de la nimeni, decât de la Biroul Român de Metrologie legală și nu are nicio importanță și etalonări efectuate de laboratoare acreditate de RENAR care sunt recunoscute. Vă dau exemplu de consecințe. Laboratoarele atestate sunt atestate cum sunt atestate, nu știu. Fac, de exemplu, laboratoare atestate etalonări la RAR. Cum fac? Nu știu, dar sunt laboratoare atestate. În farmacii, la laboratoare. Acolo unde nu merge RENAR să acrediteze se duc. Noi nu acceptăm așa ceva. Nu se asigură trasabilitate. Nu acceptăm etalonări făcute de laboratoare neacreditate. Nu se poate așa ceva. Nu acceptă nimeni în Uniunea Europeană. La noi se poate. În sănătate”, a afirmat Fănel Iacobescu, președinte RENAR.