LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 672: Tren pregătit de evacuarea locuitorilor din Herson, bombardat de trupele rusești. Anunțul lui Zelenski

LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 672: Tren pregătit de evacuarea locuitorilor din Herson, bombardat de trupele rusești. Anunțul lui Zelenski
Sursa FOTO: pxfuel.com
Publicat: 27/12/2023, 14:45
Actualizat: 27/12/2023, 14:46
14:45

Cel puţin 34 de marinari ar fi murit în atacul asupra navei Novocerkassk (Telegram)

Cel puţin 34 de marinari ar fi murit, marţi, în atacul efectuat de armata ucraineană împotriva navei de debarcare a flotei ruse de la Marea Neagră Novocherkassk, potrivit canalului de Telegram Astra, citat miercuri de EFE.

În plus, 23 de ocupanţi ai navei ar fi fost răniţi ca urmare a impactului unei rachete de tip Storm Shadow lansată forţele armate ucrainene.

Potrivit Astra, care citează propriile surse, la momentul atacului, la bordul navei Novocerkassk se aflau 77 de marinari.

Marţi, Ministerul Apărării rus a recunoscut doar un deces şi patru răniţi în atacul care a avut loc în portul Feodosia din peninsula ucraineană Crimeea, anexată ilegal de Moscova în 2014.

Singura persoană identificată oficial ca decedată este Nadejda Tolscina, angajată a serviciului de securitate portuară, relatează Agerpres.

Astra şi alte mass-media independente susţin că nava a fost scufundată, deşi pentru moment Moscova nu recunoaşte decât pagube, în legătură cu care ministrul apărării, Serghei Şoigu, l-a informat pe preşedintele rus Vladimir Putin.

11:31

Autoritățile ucrainene: Un mort în cel mai recent atac cu dronă al Rusiei

O persoană a fost ucisă după ce forțele rusești au lansat zeci de drone de atac asupra Ucrainei în ultimul lor atac aerian din timpul nopții, au declarat miercuri autoritățile ucrainene.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că 32 din cele 46 de drone de fabricație iraniană lansate de Rusia au fost doborâte. Cele mai multe dintre au lovit în apropierea liniei frontului, în principal în sudul regiunii Herson, notează Reuters, citată de Mediafax.

Guvernatorul regiunii ucrainene Odesa a declarat că un bărbat în vârstă de 35 de ani a fost ucis de resturi de la o dronă doborâtă într-o zonă rezidențială.

Ministerul de Interne a declarat că alte patru persoane, inclusiv un copil de șase ani, au fost rănite.

Nu sunt, la această oră, alte informații despre victime.

Forțele aeriene au declarat că armata a doborât drone deasupra unor părți din centrul, sudul și vestul Ucrainei.

09:58

Zalujnîi consideră necesară administrarea de pierderi majore Rusiei pentru ca Moscova să renunţe la război

Şeful forţelor armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, a declarat marţi că este necesar să se continue administrarea de pierderi importante armatei ruse până când Moscova va decide să renunţe la războiul declanşat în urmă cu aproape doi ani, transmite EFE.

„Am spus odată că una dintre cele mai mari greşeli ale mele a fost să cred că volumul de pierderi pe care le-am provocat inamicului l-ar putea opri, pentru că orice altă ţară ar face-o, dar nu este cazul Federaţiei Ruse”, a declarat Zalujnîi la o masă rotundă neobişnuită cu presa. El a spus că pe front sunt „munţi de cadavre de ruşi pe care nimeni nici măcar nu încearcă să-i ia de acolo”. „În fiecare zi apar tot mai mulţi şi, din păcate, aceasta este atitudinea Rusiei faţă de propriul popor”, a afirmat el.

Din acest motiv, Zalujnîi a susţinut că în prezent este dificil de prezis câte victime mai poate suferi Rusia pentru ca războiul să se încheie, dar chiar şi aşa crede că „este necesar” ca armatei ruse să i se administreze constant victime „până când aceasta refuză să mai desfăşoare ostilităţi împotriva ţării noastre”.

Potrivit Kievului, în cele 671 de zile de război, Rusia a pierdut 354.960 de oameni în luptă, în timp ce serviciul în limba rusă al reţelei BBC şi portalul independent Mediazona au confirmat cel puţin 39.424 de morţi.

Zalujnîi a mai dat asigurări că Ucraina face tot posibilul pentru a răspunde în mod adecvat planurilor ruseşti în 2024, inclusiv în domeniul tehnologic, conform Agerpres.

09:18

Rusia va amplasa cele mai noi obuziere în apropierea graniţei cu Finlanda

Rusia va desfăşura în curând cele mai noi obuziere ale sale în Districtul Militar Nordic, care se învecinează cu Finlanda şi Norvegia, a declarat şeful conglomeratului de stat pentru apărare Rostec, transmite Reuters.

Testarea noilor unităţi de artilerie autopropulsate Coalition-SV a fost finalizată, iar producţia în serie a acestora a început deja, a declarat Serghei Chemezov, şeful Rostec, într-un interviu acordat agenţiei de presă de stat RIA.

Primul lot pilot va fi livrat până la sfârşitul anului 2023, a spus el, citat de News.ro.

„Cred că vor apărea acolo (în Districtul Militar Nordic) în curând, deoarece obuzierele din această clasă sunt necesare pentru a oferi un avantaj faţă de modelele de artilerie occidentale în ceea ce priveşte raza de tragere”, a spus Chemezov.

În 2021, preşedintele rus Vladimir Putin a schimbat statutul Flotei ruseşti de Nord, a cărei zonă de responsabilitate era în principal Arctica rusă, în Districtul Militar Nordic, încorporând în acesta şi regiunea Murmansk, care are graniţe cu Finlanda şi Norvegia.

De la lansarea invaziei la scară largă în Ucraina în februarie 2022, Moscova a acuzat „Occidentul colectiv” că organizează un război prin procură cu Rusia şi a avertizat că Moscova îşi va consolida forţele la frontierele sale vestice după aderarea Finlandei la alianţa NATO condusă de SUA.
07:22

Rusia confirmă că un atac ucrainean i-a avariat o navă militară în Crimeea

Rusia a confirmat că una dintre navele sale a fost avariată într-un atac al Kievului în Crimeea anexată, o nouă palmă aplicată Moscovei la Marea Neagră, salutată de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.

Preşedintele rus Vadimir Putin a fost informat de către ministrul său al Apărării Serghei Şoigu cu privire la „pagube” suferite de marea navă de debarcare Novocerkask în acest atac, a declarat presei un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, fără să ofere alte detalii.

Ministerul rus al Apărării a anunţat, citat de agenţia publică rusă de presă RIA Novosti, că nava a fost „avariată în timpul nopţii (de luni spre marţi) într-un atac al Forţelor Armate ucrainene cu rachete de croazieră”, în oraşul Feodosia.

Armata ucraineană dă asigurări că a „distrus” această navă, care transporta, acuză ea, drone de tip Shahed de fabricaţie iraniană, folosite frecvent de Moscova în conflict.

Atacul a avut loc către ora locală 2.30 (şi ora României), cu rachete de croazieră ale „aviaţiei tactice”, a anunţat pe Telegram armata ucraineană, citată de News.ro.

Comandantului acesteia, Mîkola Oleşciuk, a difuzat o înregistrare video care surprinde o explozie şi o jerbă de flăcări.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski sugerează, la rândul său, că vaporul a fost scufundat şi salută pe un ton sarcastic munca armatei sale a aerului „pentru adăugarea impresionantă a unei nave a Flotei ruse submarine în Marea Neagră.

Atacul s-a soldat cu un mort şi doi răniţi şi a avariat şase imobile, potrivit guvernatorului Crimeei Serghei Aksionov.

Forţele ruseşti au bombardat gara din Herson, în timp ce un tren se pregătea de evacuarea locuitorilor

Forţele ruseşti au bombardat gara din oraşul Herson, din sudul Ucrainei, în timp ce un tren se pregătea să evacueze locuitorii, a anunţat preşedintele Volodimir Zelenski în discursul său către naţiune.

Președintele Zelenski a transmis, marți seara, că: „A fost o zi dificilă. Tocmai a apărut un raport despre bombardarea oraşului Herson. Un atac rusesc asupra gării, unde se afla un tren pregătit de evacuare. Toate serviciile sunt acum la faţa locului. Numărul morţilor şi al răniţilor este în curs de stabilire. La faţa locului se aflau mulţi civili. Toate actualizările vor fi furnizate de către serviciile competente”.

Ministrul de interne Ihor Klîmenko a anunţat că cel puţin un poliţist a fost ucis şi patru persoane rănite. Klîmenko a precizat, potrivit Reuters, că aproximativ 140 de civili se aflau în gară, iar acţiunea rapidă a poliţiei de a-i îndepărta a salvat multe vieţi.

„Mulţumită acţiunilor clare ale poliţiei, toată lumea a fost dusă cu succes în locuri sigure”, a declarat Klîmenko pe Telegram. „Din păcate, un locotenent de poliţie din regiunea Kirovohrad şi-a pierdut viaţa din cauza bombardamentelor. Alţi doi agenţi de poliţie se află în spital cu răni provocate de şrapnel”, a scris Klîmenko.

Doi civili erau, de asemenea, trataţi pentru răni provocate de şrapnel, relatează News.ro.

Un videoclip postat pe reţelele sociale arată dărâmături şi moloz în diferite zone ale gării.

Bombardamente intense în ultimele zile

Căile ferate ucrainene au anunţat că persoanele evacuate au fost duse din gară cu autobuzul spre nord-vest, în oraşul Mîkolaiv, care a fost supus mai puţin atacurilor ruseşti. Trenurile au fost reprogramate.

Biroul procurorului general a declarat că bombardamentele ruseşti au lovit şi alte obiective de infrastructură şi locuinţe din oraş.

Roman Mrociko, şeful administraţiei militare din Herson, raportase anterior o serie de atacuri ruseşti în care au fost folosite diferite arme. Patru persoane au fost rănite.

Oraşul Herson a fost capturat de forţele ruseşti în primele zile ale invaziei din februarie 2022, dar a fost recucerit de forţele ucrainene în urmă cu puţin mai mult de un an. De atunci, oraşul se află sub un atac constant din partea forţelor ruseşti care şi-au consolidat poziţiile pe malul estic al fluviului Nipru. Bombardamentele au fost foarte intense în ultimele zile.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pescobar, cu 12 gagicuțe la mare: Și-a lăsat iubita acasă și a făcut show de...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Ies la lumină noi detalii în cazul fetiței și bătrânei din Călărași, care ar fi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Toți românii vor fi verificați. Ce documente trebuie să ai la tine din 31 martie
Cătălin Bordea, șocat de femei: Mi-a ajuns
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb