Prima pagină » Actualitate » Trump face jocurile lui Putin: „Zelenski, doar 4% susținere”. Ucraina, fortată să organizeze ALEGERI în timp ce e atacată cu rachete și drone de ruși

Trump face jocurile lui Putin: „Zelenski, doar 4% susținere”. Ucraina, fortată să organizeze ALEGERI în timp ce e atacată cu rachete și drone de ruși

Trump face jocurile lui Putin: „Zelenski, doar 4% susținere”. Ucraina, fortată să organizeze ALEGERI în timp ce e atacată cu rachete și drone de ruși
Donald Trump / Sursa FOTO: Profimedia

Donald Trump a lansat un nou atac la adresa președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, susținând teza Moscovei precum că liderul de la Kiev ar avea doar 4% susținere populară, deși datele oficiale arată o încredere de 52%.

Donald Trump a afirmat că Ucraina trebuie să organizeze alegeri, considerând că țara a devenit un „șantier de demolare masivă” sub conducerea lui Zelenski.

„Zelenski are o cotă de susținere de 4%”, a spus Trump, fără a oferi dovezi în acest sens.

În realitate, potrivit unui sondaj al Institutului Internațional de Sociologie de la Kiev, realizat în decembrie 2024, 52% dintre ucraineni au declarat că au încredere în președintele lor, relatează Kyiv Independent.

Declarațiile șocante ale lui Trump vin în contextul negocierilor americano-ruse privind războiul din Ucraina, fără Ucraina sau lideri Europeni la masă. Aceste atacuri alimentează temerile privind o posibilă încercare de a impune un președinte pro-rus la Kiev, așa cum a cerut Vladimir Putin în mod imperativ Statelor Unite.

Kremlinul, interesat de înlocuirea lui Zelenski

De la începutul invaziei ruse, una dintre principalele mize ale Kremlinului a fost înlocuirea lui Volodimir Zelenski cu un lider pro-rus, dispus să accepte cererile Moscovei. Zelenski a refuzat orice concesie teritorială și a pledat constant pentru integrarea Ucrainei în NATO și UE.

Propaganda rusă a încercat să conteste legitimitatea lui Zelenski, susținând că mandatul său s-a încheiat pe 20 mai 2024. Însă, conform constituției Ucrainei, alegerile sunt interzise în timpul legii marțiale, care a fost instituită odată cu invazia la scară largă declanșată de Rusia în februarie 2022.

Trump: „Nu este o chestie rusească, vine de la mine”

În încercarea de a se distanța de poziția Kremlinului, Trump a insistat că propunerea sa privind alegerile din Ucraina este o opinie personală, care, în mod ironic se intersectază perfect cu retorica Kremlinului.

„Asta nu este o chestie rusească. Este ceva ce vine de la mine”, a declarat liderul de la Casa Albă.

Trump a descris situația din Ucraina în termeni apocaliptici, afirmând că majoritatea orașelor țării „au fost aruncate în aer” și insinuând că Ucraina nu mai este locuibilă.

„Nu știu cum mai trăiește cineva acolo”, a spus el, citat de Kyiv Independent.

Ultimele alegeri din Ucraina ar fi trebuit să aibă loc în aprilie anul trecut, dar Zelenski a declarat că nu era posibil ca alegătorii să meargă la urne în timp de război – o poziție care este susținută de Constituția țării.

Practic este aproape imposibil ca ucrainenii să meargă la urne să-și voteze președintele în condițiile în care Rusia ocupă mai bine de 20% din teritoriul ucrainean. Mai mult, rușii au atacă neîncetat de 3 ani de zile Ucraina cu rachete și drone.

Milioane de ucraineni au fost nevoiți să-ți părăsească țara după ce orașe întregi au fost la propriu rase de pe fața pământului.

Trump dă vina pe Zelenski pentru războiul imperialist al lui Putin

Într-o altă declarație controversată, Trump l-a acuzat pe liderul ucrainean că este direct responsabil pentru continuarea războiului, deși Vladimir Putin este cel care a invadat Ucraina, nu invers. Ucraina nu a făcut altceva decât să își apere teritoriul și suveranitatea.

„Acum aveți o conducere care a permis războiului să continue”, a spus el, fără a menționa agresiunea militară a Rusiei sau atacurile zilnice asupra orașelor ucrainene.

Această poziție contrastează puternic cu poziția actualului președinte american Joe Biden, care a sprijinit constant Ucraina cu ajutor militar și financiar, susținând că invazia este o agresiune clară a Rusiei.

Alegerile anticipate ar favoriza Rusia

Analiștii politici avertizează că organizarea de alegeri în Ucraina în timpul conflictului ar fi o oportunitate pentru Moscova de a destabiliza țara și de a impune un lider favorabil intereselor sale.

„Singura persoană care beneficiază de alegeri înainte de a exista un acord de pace durabil este Putin”, a declarat Andrew D’Anieri, expert al Consiliului Atlantic.

„Kremlinul adoră alegerile, nu în propria țară, ci în alte părți, pentru că oferă o oportunitate de a destabiliza lucrurile”, a adăugat el.

Numele meu este Denis Andrei, sunt un jurnalist cu o pregătire solidă și o pasiune neîncetată pentru informare. Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității din București și, de ... vezi toate articolele

Citește și