VIDEO| Un ultim omagiu la Teatrul Național, la despărțirea de Ion Caramitru: „Vocea lui mi s-a întipărit adânc în memorie”

Publicat: 06/09/2021, 15:04
Actualizat: 06/09/2021, 18:10

Zeci de artiști și de oameni simpli au venit luni, 6 septembrie, la Teatrul Național Ion Luca Caragiale din București pentru a-i aduce un ultim omagiu lui Ion Caramitru, director al instituției din 2006. Actorul a murit, duminică, la vârsta de 79 de ani.

Încă de la orele prânzului, în fața teatrului, au venit primii oameni cu flori și lumânări, inclusiv colegi de breaslă, printre care și actorii Marian Râlea și Mircea Diaconu. Înmormântarea va avea loc zilele următoare, la Cimitirul Bellu, pe Aleea Artiștilor.

Pentru actorii mai tineri, Ion Caramitru a fost un model, „un intelectual fin, om de cultură și iubitor de oameni și frumos”, spune actrița Ioana Calotă pentru Gândul.ro.

„O dată cu plecarea marelui actor Ion Caramitru se încheie o pagină de istorie. O activitate impresionantă a unui singur om în atâtea domenii ale vieții, actor de teatru cu zeci de roluri impresionante pe scenele mari ale țării(este unul dintre cei mai reușiți Hamlet în top ten, care s-au întruchipat vreodată), actor de film cu roluri atât de diverse( de la Luchian în filmul omonim la Socrate din Liceenii)”, spune Ioana Calotă.

„Îl urmăream cu mare atenție și-l ascultam cu ochii închiși”

 Pentru mine cel mai bun recitator de poezie, și mai ales al marelui poet Mihai Eminescu, omul public, revoluționarul care a participat la Revoluția din 1989, în direct. Un intelectual fin, om de cultură și iubitor de oameni și frumos. L-am admirat dintotdeauna, am lucrat alături de dumnealui doar la Teatrul Național Radiofonic, unde îl urmăream cu mare atenție și-l ascultam cu ochii închiși, vocea dânsului fiind una dintre vocile care mi s-au întipărit adânc în memoria afectivă și pe care am vrut să o urmez în devenirea mea mai târziu, ca actriță. Am fost șocată și extrem de tristă la aflarea acestei vești tulburătoare. Dumnezeu să-l primească în împărăția Sa pe acest domn al culturii române, căruia îi mulțumesc, și pe care îl admir și îl respect dintotdeauna”, mai spune actrița Ioana Calotă pentru Gândul.

La Teatrul Național au venit și oameni simpli, admiratori care l-au îndrăgit pe regretatul actor, cu trandafiri roșii și lumânări.

E o zi de doliu pentru arta și cultura românească. Nu a fost un simplu actor, ci un talent imens. Ultima dată l-am revăzut acum câteva luni în piesa Dineu cu proști. Scena era a lui. Bunul Dumnezeu să-i dăruiască pace veșnică”, spune Geanina, una dintre femeile care au venit să-și ia rămas-bun de la Ion Caramitru.

Alexandru, fost secretar literar la teatru, ne-a declarat că Ion Caramitru va rămâne un reper viu pentru teatrul românesc.

Cunoscut pentru fermitate, farmec și autoritate profesională, Caramitru era un distins om al scenei cu un simț artistic deosebit, distinctiv în orice cercuri. Moartea lui lasă în spate un gol de necuprins. Prababil acest gol îl simțea și Radu Beligan când se aseza în fotoliul TNB, ocupat și de marele scriitor Liviu Rebreanu care i-a fost și apropiat”, spune acesta.

„Veneam din lumi diferite unde nu existau invidii”

Mihai Buculei, sculptor român, a fost unul dintre cei care au mers la TNB cu o floare și o lumânare: „Între artiștii plastici, scriitori și actori au fost legături extrem de puternice. Veneam din lumi diferite unde nu existau invidii”, a declarat sculptorul cu lacrimi în ochi.

Familia dorește discreție

Actorul Ion Caramitru nu va fi depus în foaierul Teatrului Național deoarece familia dorește discreție. Începând cu marți, ora 11, publicul va avea acces în foaierul Sălii Mari a Teatrului Național doar pentru a semna în Cartea de condoleanțe.

Potrivit surselor Gândul, trupul neînsuflețit al actorului va fi depus la capela unei biserici din București. Ion Caramitru și-a dorit ca înmormântarea să fie una discretă și familia îi va respecta dorința.

Celebrul actor şi director al Teatrului Naţional Bucureşti a fost internat în urmă cu mai bine de o lună după ce a acuzat o stare febrilă. El trebuia să participe zilelea acestea la Festivalul Serile Filmului Românesc de la Iași, însă nu a putut să meargă din cauza stării de sănătate.

„Suntem din plămada din care sunt făcute visele, iar scurta noastră viață o întregește un somn” (Prospero – „Furtuna”, W. Shakespeare), a transmis Teatrul Național București, într-un mesaj pe contul de Facebook..

Ion Caramitru, un simbol al teatrului românesc

Ion Caramitru a jucat în peste 40 de filme de lung metraj, făcându-și debutul cu rolul secundar în Pădurea spânzuraților în regia lui Ciulei (1964). Printre cele mai cunoscute roluri sunt Vive în Diminețile unui băiat cuminte (1966), Gheorghidiu în Între oglinzi paralele (1978), Ștefan Luchian în Luchian (1981) și Socrate în seria Liceenii (1985-1987).

În cariera sa, el a interpretat peste 60 de roluri în piese de Shakespeare, Cehov, Pirandello, Buchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset, Suto Andras, Rolf Hochhuth şi alţii. A interpretat roluri principale în 40 de filme.

Primul care a anunţat la Televiziunea Națională înlăturarea dictaturii

În zilele de 21 şi 22 decembrie 1989, Caramitru s-a numărat printre conducătorii manifestaţiilor anticeauşiste din Bucureşti.

La 22 decembrie 1989, în fruntea unei coloane de manifestanţi, a pătruns în clădirea Televiziunii Române. A fost primul care a vorbit în prima transmisiune în direct a Televiziunii Române după fuga lui Nicolae Ceaușescu.

Sursă foto: Alexandra Pandrea/Gândul

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Va fi obligatoriu pentru mașinile pe benzină sau motorină. Intră în vigoare din 1 mai
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului