Ucraina transmite că a arestat un agent rus care plănuia atacuri în Odesa

Ucraina transmite că a arestat un agent rus care plănuia atacuri în Odesa
Ucraina transmite că a arestat un agent rus care plănuia atacuri în Odesa/FOTO: dw.com
Publicat: 10/01/2022, 19:48

Serviciul de securitate ucrainean SBU a declarat luni că a reținut un agent al serviciilor de informații militare ruse care plănuia atacuri în cel mai mare port al țării de la Marea Neagră, Odessa, transmite Reuters.

„Sarcina sa principală era de a zdruncina situația politică din regiunea Odesa prin sabotaj și acte teroriste”, a transmite SBU.

Agentul a fost reținut în timp ce încerca să recruteze pe cineva pentru a efectua atacuri, a adăugat aceasta.

Oficiali de la ministerele de externe și de apărare ale Rusiei nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii cu privire la declarația ucraineană, care nu a intrat în detalii.

Kievul, Washingtonul și capitalele occidentale și-au exprimat îngrijorarea cu privire la o acumulare de trupe rusești în apropierea Ucrainei și la posibilitatea unei invazii. Oficialii americani și ruși au început luni discuțiile la Geneva pentru a încerca să detensioneze criza. citeste mai departe

Moscova a negat că ar plănui un atac și a acuzat Ucraina și NATO că alimentează tensiunile, cerând ca alianța condusă de SUA să garanteze că nu va acorda Kievului statutul de membru.

Rusia a declarat luna trecută că cineva a aruncat un cocktail Molotov în consulatul rus din orașul ucrainean Lviv și că a protestat oficial față de atac, pe care l-a numit „un act de terorism”.

Relațiile Ucrainei cu Rusia s-au prăbușit în 2014 după anexarea Crimeei de către Rusia și după ce forțele susținute de Moscova au cucerit teritoriul din estul Ucrainei pe care Kievul îl dorește înapoi. Kievul spune că aproximativ 15.000 de persoane au fost ucise în lupte de atunci.

Rusia vs. Occident

Relația Rusia-Occident se află la cel mai scăzut nivel din ultimii ani, iar Consiliul NATO-Rusia va încerca să rezolve, măcar în parte, această animozitate crescândă care nu mai este contestată de nimeni.

Oficiali americani și ruși se află deja la Geneva, pentru a demara – săptămâna aceasta – o serie de discuții cu miză mare, unul dintre punctele nevralgice pe ordinea de zi fiind situația de la granița Ucrainei. Potrivit analiștilor politici, ambele părți au avertizat că perspectivele sunt departe de a fi optimiste.

Secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, conduce negocierile pentru Washington, în timp ce ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, va fi negociatorul principal al Moscovei în timpul acestor discuții așteptate, cu interes crescând, de întreaga planetă.

În ultima perioadă, Kremlinul și-a consolidat prezența militară la granița cu Ucraina, ceea ce a indus îngrijorarea că președintele rus Vladimir Putin plănuiește să invadeze această țară. Dincolo de ipoteze neliniștitoare, Rusia a negat toate aceste afirmații, declarând că își rezervă dreptul de a plasa trupe acolo unde dorește pe propriul teritoriu.