VIDEO | Ucrainenii lansează un film despre tragedia din Bucha. Povești cutremurătoare despre cruzimea ocupanților ruși

Publicat: 16/09/2022, 21:32
Actualizat: 16/09/2022, 21:35

Producătorul de film Alexander Shchur și regizorul Stanislav Tiunov au prezentat un teaser trailer pentru filmul-dramă „Bucha” pe 13 septembrie, chiar de ziua orașului. Lungmetrajul este bazat pe fapte reale care au avut loc în orașele Bucha, Vorzel, Gostomel, Irpen în timpul ocupației ruse din februarie-aprilie 2022.

Filmul va arăta salvarea a 203 localnici de către Konstantin Gudauskas, un cetățean al Kazahstanului care a primit azil politic în Ucraina și locuiește în Bucha. Odată cu începutul invaziei ruse, datorită pașaportului său kazah, are ocazia să vină pe teritoriul ocupat de trupele ruse. Konstantin nu numai că salvează oameni, dar vede și cu propriii ochi toată oroarea războiului și a ocupației – crime, jaf, violuri.

După eliberarea regiunii Kiev, Konstantin a devenit erou al multor publicații naționale și mondiale influente, inclusiv ediția franceză Le Monde, canalul France 24 TV, canalul TV britanic ITV News și altele.

„După ce în aprilie a devenit cunoscut ceea ce se întâmplă în Bucha și în alte orașe ale Ucrainei care au fost ocupate, a devenit clar că tragedia poporului ucrainean ar trebui să fie cunoscută în toată lumea. Credem că implementarea acestui proiect va ajuta să atragă atenția comunității internaționale și o va motiva să sporească asistența economică și militară în viitor”, spune Oleksandr Shchur, producătorul filmului Bucha.

Strângere de fonduri prin donații și investitori pentru Armata ucraineană

Filmul va include și scena de salvare a celebrului compozitor ucrainean, câștigătorul premiului Shevchenko Igor Poklad, care în timpul evenimentelor filmului a fost în casa sa din Vorzel. Mai multe lucrări ale lui Igor Dmitrievici, precum „Puterea păsării” și Marșul celor sute din opereta „Vrăjitoarea din Konotop” vor fi folosite pentru coloana sonoră în film. Autoarea coloanei sonore principale a filmului a fost Isa Melikov, un cunoscut compozitor și producător azer.

Rolul personajului principal a fost interpretat de Vyacheslav Dovzhenko, un actor de teatru și film ucrainean, câștigător al premiului Golden Dziga pentru cel mai bun rol masculin.

„Având deja primele investiții străine și o înțelegere clară a faptului că fiecare grivnă din Ucraina este necesară pentru a ne ajuta Forțele Armate, continuăm să planificăm să strângem fonduri în străinătate prin donații și investitori”, spune Stanislav Tiunov, regizorul de film.