Un fost comandant al forțelor separatiste pro-ruse îl acuză direct pe Serghei Șoigu de „neglijență criminală” și îl suspectează de trădare cu privire la „operațiunea specială” din Ucraina

Un fost comandant al forțelor separatiste pro-ruse îl acuză direct pe Serghei Șoigu de neglijență criminală și îl suspectează de trădare cu privire la operațiunea specială din Ucraina
Serghei Șoigu Sursa foto: Profimedia
Publicat: 13/05/2022, 19:44
Actualizat: 13/05/2022, 19:49

Un fost comandant al forțelor separatiste pro-ruse din estul Ucrainei îl acuză pe ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, de „neglijență criminală” în legătură cu modul în care a gestionat războiul din Ucraina, potrivit Reuters.

„Îl acuz în mod direct pe Serghei Șoigu cel puțin de neglijență criminală”, a declarat Igor Ghirkin într-o înregistrare video postată pe canalul său Telegram. „Nu am nicio dovadă pentru a-l acuza de trădare, dar o suspectez”, a adăugat el.

Kremlinul nu a comentat încă acuzațiile lui Ghirkin, care reprezintă unul dintre cele mai dure atacuri publice de până acum la adresa conducerii militare a Rusiei din partea unui susținător vizibil al războiului din Ucraina.

În pofida eșecului ofensivei generale care urma să ocupe Ucraina în doar câteva zile și a numeroaselor umilințe suferite de forțele armate ruse în Ucraina, Vladimir Putin nu a dat niciun semn de distanțare față de Serghei Șoigu.

Ghirkin a fost unul dintre principalii comandanți ai separatiștilor la începutul războiului cu armata ucraineană în Donbas, după anexarea Crimeii, și probabil cel mai mediatizat comandant al acestora la acea vreme.

Înainte de a prelua comanda trupelor separatiste din Donbas, Ghirkin a jucat un rol important în planificarea anexării Crimeei și în organizarea faimoșilor „oameni verzi” ai Rusiei, care erau pe atunci ofițeri ai FSB, principalul serviciu de informații al Moscovei.

Ghirkin a fost acuzat de terorism în Ucraina și vizat de sancțiuni ale Uniunii Europene din cauza rolului său în aceste activități.