Un medic alergolog avertizează: Ambrozia, problema de mediu care s-a răsfrânt asupra populaţiei

Un medic alergolog avertizează: Ambrozia, problema de mediu care s-a răsfrânt asupra populaţiei
Publicat: 23/08/2021, 15:53
Actualizat: 23/08/2021, 18:41

Poliana Leru, medic alergolog, atrage atenția asupra unei probleme care se răsfrânge asupra mediului și populației. Ambrozia poate duce la  la reacţii alergice sezoniere la anumite persoane care vin în contact repetat cu el.

Perioada în care ambrozia atinge perioada maximă de polenizare este sfârşitul verii şi începutul toamnei, moment în care cantitatea de polen din atmosferă creşte foarte mult şi ajunge la nivelul căilor respiratorii superioare, al nasului şi ochilor, potrivit Agerpres.

Alergiile produse de ambrozie se manifestă, în special, prin simptome de rinită şi rino-conjunctivită alergică sezonieră, afirmă medicul

„Simptomele de rinită constau în mâncărime intensă la nivelul nasului, rinoree, obstrucţie nazală, secreţii accentuate, mâncărime la nivelul ochilor, disconfort respirator. De cele mai multe ori, simptomele nazale şi oculare sunt combinate. Dacă aceste simptome apar la persoane care au şi alte boli respiratorii, cum ar fi bronşită sau chiar astm, simptomele sunt mult mai intense, suferinţa poate fi prelungită, acută şi se poate complica cu manifestări de astm intermitent, respectiv criză de sufocare. Acestea sunt cele mai severe şi care produc teamă, deoarece dacă în cazul pacienţilor care se ştiu cu astm aceştia pot lua măsuri imediat, în cazul celor care nu se ştiu cu astm de la o simplă rinită se poate ajunge la momente dificile de sufocare, dispnee acută”, explică Poliana Leru.

Specialistul recomandă evitarea zonelor în care planta este răspândită şi chiar purtarea măştii de protecţie.

„Nu ar trebui să existe într-un oraş îngrijit şi dezvoltat corespunzător. De la an la an, numărul pacienţilor este mai mare, avem mai multă ambrozie în oraş în ciuda faptului că există o lege şi se iau măsuri de distrugere a ei. Din păcate, nu vedem rezultate relevante”, afirmă dr. Leru.

Mai mult, medicul atrage atenţia că ambrozia produce alergii şi la persoane care nu au teren atopic, respectiv predispoziţia genetică care creşte riscul de a face astfel de afecţiuni.

„Este mai evident riscul de atopie la persoanele care au alergie la plantele de primăvară, comparativ cu cele care fac alergie la această plantă. Din ce în ce mai mult mediul îşi spune cuvântul faţă de predispoziţia genetică”, mai arată medicul.

Obligația de eliminare a ambroziei este reglementată prin lege, iar limita minimă a amenzilor pe care le pot primi cei care nu o respectă a fost majorată anul trecut la 1.000 de lei, pentru persoanele fizice, respectiv la 10.000 de lei, pentru firme, și poate ajunge la plafonul maxim de 5.000 de lei, respetiv 20.000 de lei.

Din datele oferite de Ministerul Mediului, din 2018, din populația activă a României, un număr de 482.000 persoane sunt alergice la polenul de ambrozia, majoritatea prezentând rinoconjunctivită, afecțiune care în timp evoluează spre astm. Aceste date evidențiază o prevalență crescută a alergiei la ambrozia de 5,35% în populația activă din România, ceea ce indică o morbiditate crescută, comparabilă cu cea dată de diabetul zaharat. Se estimează că populația expusă la polenul de ambrozia atinge 6 milioane, majoritatea din vestul țării, celelalte regiuni fiind mai puțîn afectate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase