Un ucrainean a murit după ce a trecut granița în România, împreună cu trei conaționali. Salvamontiștii au intervenit timp de 9 ore | VIDEO

Publicat: 08/12/2022, 13:22

Patru cetățeni ucraineni, trei bărbați și o femeie, s-au rătăcit miercuri seara în Munții Maramureșului, după ce au trecut granița în România.

Alertați, salvamontiștii și polițiștii de frontieră i-au căutat vreme de mai multe ore, la altitudini de peste 1.400 de metri.

Din păcate, unul dintre ucraineni și-a pierdut viața din cauza hipotermiei severe.

„Patru persoane rătăcite în zona muntoasă din Maramureş au fost găsite azi noapte de către poliţiştii de frontieră şi salvamontişti, după o misiune dificilă, în condiţii de iarnă, care a durat aproximativ 6 ore.
Misiunea a început aseară, în jurul orei 18.00, când un coleg, poliţist de frontieră în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Poienile de Sub Munte, a aflat faptul că un grup de cetăţeni ucraineni s-a rătăcit pe munte într-o arie greu accesibilă. În acelaşi timp, a fost primit şi un apel la 112 care a fost direcţionat către ITPF Sighetu Marmaţiei. Din cauza faptului că una dintre persoane nu se mai putea deplasa întrucât se afla deja în hipotermie, întregul grup se oprise într-o zonă abruptă în care nu se putea ajunge decât cu piciorul şi ar fi fost în risc de îngheţ dacă ar fi rămas peste noapte.

Căutarea s-a desfășurat în condiții de iarnă, stratul de zăpadă fiind de aproximativ 50-70 de cm, dar forțele angrenate în activitatea de căutare au depus toate eforturile pentru găsirea cetățenilor ucraineni. Și au reușit!
În jurul orei 24.00, cele patru persoane rătăcite pe munte au fost găsite de către echipele de căutare. Dar, din păcate, una dintre ele, găsită inconştientă, în stare de hipotermie avansată, a decedat în ambulanţă, în drum spre spital”, informează Poliția de Frontieră.

Ucrainenii au reușit să atragă atenția cu ajutorul unui foc

Cei patru ucraineni au fost reperați cu ajutorul dronelor care au observat focul făcut de aceștia. Echipa de salvare a fost formată din șase polițiști de frontieră, șase salvamontiști și câțiva voluntari.

O altă persoană din grup a fost găsită în hipotermie avansată, dar conștientă și celelalte două erau relativ în regulă. Cu toții au fost transportați la spital.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase