Vacanțe mai SCUMPE pe litoralul românesc, în 2024. Cât costă sejururile, în programul early booking

Vacanțe mai SCUMPE pe litoralul românesc, în 2024. Cât costă sejururile, în programul early booking
FOTO - Caracter ilustrativ
Publicat: 13/01/2024, 16:53
Actualizat: 13/01/2024, 17:04

Românii vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar, dacă vor să meargă anul acesta pe litoralul românesc. Hotelierii afirmă că inflația, creșterea TVA-ului la produsele turistice, dar și prețurile mari la carburanți și energie electrică i-a determinat să crească tarifele. În medie, prețurile la cazare au crescut cu 15 la sută.

Majorarea se resimte, chiar și pentru cei care își rezervă vacanțele prin programul de înscrieri timpurii (early booking), la început de an, ca să beneficieze de prețuri mai mici.

Dacă în 2023 cei care făceau rezervări din ianuarie, pentru începutul sezonului estival, plăteau, în medie, între 102 lei//noapte, pentru un hotel de 3 stele, o cameră dublă pentru 2 adulți, fără mic dejun, iar pentru 4 stele, prețurile plecau de la 182 de lei pe noapte, acum tarifele sunt mai mari.

Astfel, pentru o noapte de cazare la hotel de trei stele prețul pornește de la 150 de lei/noapte, iar la un hotel de 4 stele tarifele pornesc de la 200 de lei, în functie de stațiune sau alte facilități.

„Cele mai căutate sejururi sunt cele cu all-inclusive. De exemplu, în stațiunea Jupiter, la un hotel de 3 stele tarifele pornesc de la 400 lei/camera dublă cu all-inclusive pentru doi adulți. Acest tarif este pentru luna iunie. În stațiunea Mamaia, la un hotel de 4 stele, tot pentru luna iunie, prețul pornește de la 580 lei/camera dublă. Cu cât înaintîm în sezon aceste tarife cresc. De exemplu, în stațiunea Mamaia ajung până la 850-900 lei pe noapte”, a declarat Camelia Ciurea, manager agenție de turism.

Cele mai mari reduceri de preț se oferă turiștilor care achită integral costul sejurului, încă de la achiziție.

„Noi am pregătit trei oferte de early booking: prima se termina acum la sfârșitul lunii ianuarie, este cu discount de până la 20 la sută. Următoarea oferta este un discount de 15 la sută cu plata integrală și nerambursabilă până pe 1 martie iar a treia oferta este cu discountul de 10 la sută cu plata integrală și nerambursabilă până pe 15 aprilie. Turiștii au început să rezerve încă de la sfârșitul anului trecut, chiar astăzi am avut câteva telefoane și s-au făcut 6 rezervări cu discountul de 20 la sută. Cei mai mulți sunt turiștii care vin, an de an, la noi”, a precizat Elena Drăghici, șef recepție la un hotel de 4 stele din stațiunea Mamaia.

Antreprenorii cu afaceri în turism se apără, spunând despre majorările de preț că nu au avut de ales.

„În medie, prețul vacanțelor a crescut cu 15‑20 la sută. Sunt și hotelieri care au majorat cu mai puțin, sau deloc, cei care și-au putut permite”, a declarat Ștefan Necula, manager agenție de turism.

„Prețurile diferă față de anul trecut: inflația, în primul rând impactează, apoi creșterea TVA-ului la produsele turistice și este evident o creștere mai mare de tarif se va vedea în vârful de sezon estival. Acum, în early-booking, atunci când apare această achiziție timpurie a pachetelor este ca și cum turistul îl împrumuta efectiv pe hotelier și astfel el beneficiază de discounturi foarte bune. Diferența față de anul trecut este la pachetul de bază: dacă ne ducem în vârf de sezon și vedem că anul acesta este cu 8‑15 la sută mai scump, este evident că din această baza se face reducerea de 20‑30 sau 40 la sută pentru în cadrul rezervărilor timpurii”, a declarat Cristian Bărhălescu, managerul unei agenții de turism.

Deja o parte dintre hotelurile de pe litoralul românesc au raportat un grad de ocupare de peste 50 la sută, pentru prima parte a verii, iar hotelierii se așteaptă că anul acesta stațiunea Mamaia să fie în topul preferințelor turiștilor, după două sezoane consecutive, în care aceștia au luat cu asalt stațiunile din sudul litoralului, potrivit Adevărul.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata