Vapatul poate dubla riscul de disfuncție erectilă la bărbații de peste 25 de ani

Vapatul poate dubla riscul de disfuncție erectilă la bărbații de peste 25 de ani
Vapatul poate dubla riscul de disfuncție erectilă la bărbații de peste 25 de ani/FOTO: Pixabay
Publicat: 15/12/2021, 19:12

Disfuncția erectilă poate fi de peste două ori mai probabilă la persoanele care folosesc țigări electronice în comparație cu cele care nu au fumat niciodată, potrivit unui nou studiu publicat în American Journal of Preventative Medicine. În mod semnificativ, această asociere între vaping și impotență pare să fie complet independentă de vârstă, de sănătatea cardiovasculară și de alți factori de risc.

Fumatul de țigări este binecunoscut pentru faptul că contribuie la disfuncție erectilă, deși rămâne neclar dacă sistemele electronice de livrare a nicotinei (ENDS) – cunoscute și sub numele de țigări electronice sau vap-uri – prezintă un risc similar.

Pentru a investiga, autorii studiului au adunat date despre 13.711 bărbați americani cu vârsta de peste 20 de ani care au participat la studiul național Population Assessment of Tobacco and Health (PATH).

Puțin peste 20 la sută dintre participanți se confruntaseră cu un anumit nivel de disfuncție erectilă, deși utilizatorii zilnici de ENDS aveau o probabilitate de 2,4 ori mai mare de a suferi de această afecțiune decât cei care nu fumeaseră niciodată.

Autorii studiului au efectuat apoi o a doua analiză pe un eșantion puțin mai mic de 11.207 bărbați cu vârste cuprinse între 20 și 65 de ani care nu aveau antecedente de boli cardiovasculare sau alți factori de risc pentru disfuncție erectilă. În cadrul acestui grup, 10,2 la sută au raportat că se confruntă cu disfuncție erectilă, deși, din nou, cei care vapau au fost de 2,2 ori mai predispuși la rateuri sexuale decât cei care nu folosiseră niciodată ENDS.

„Având în vedere că mulți oameni folosesc țigările electronice ca o formă de reducere a efectelor nocive ale fumatului sau pentru a-i ajuta să renunțe la fumat, trebuie să investigăm pe deplin relația dintre produsele de vaping și disfuncția erectilă, precum și potențialele implicații pentru sănătatea sexuală a bărbaților”, a explicat autorul studiului, Omar El Shahawy.

„Analizele noastre au ținut cont de istoricul fumatului de țigări al participanților, inclusiv al celor care nu au fost niciodată fumători de țigări la început, astfel încât este posibil ca vaparea zilnică a țigărilor electronice să fie asociată cu șanse mai mari de disfuncție erectilă, indiferent de istoricul de fumat al fiecăruia.”

O privire mai profundă asupra datelor a arătat că asocierea dintre ENDS și disfuncție erectilă s-a menținut pentru participanții cu un indice de masă corporală normal și fără antecedente de boli de inimă, sugerând că vapatul poate reprezenta un risc chiar și pentru cei care au o sănătate perfect bună.

Cercetătorii explică faptul că se știe că nicotina împiedică vasodilatația și restricționează fluxul sanguin, ceea ce este probabil să contribuie la disfuncție erectilă. La fel ca și țigările, unele lichide de vape conțin nicotină, deși multe nu conțin. Cu toate acestea, autorii subliniază că s-a demonstrat că și cele care nu conțin nicotină reduc nivelul de testosteron la rozătoare prin inhibarea a două enzime cheie necesare pentru sintetizarea steroizilor.

În timp ce aceste constatări sunt îngrijorătoare, autorii recunosc că studiul lor se bazează pe date autodeclarate, care pot să nu fie întotdeauna pe deplin exacte. De asemenea, ei nu au luat în considerare influența potențială a altor medicamente, cum ar fi antidepresivele, care pot contribui la DE la unii membri ai eșantionului lor.

Rezumând semnificația acestei cercetări, El Shahawy concluzionează că „constatările noastre subliniază necesitatea de a efectua studii suplimentare pentru a contextualiza modelul de utilizare a țigărilor electronice, care este relativ mai sigur decât fumatul”.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Prețul petrolului și al aurului a crescut după loviturile asupra Iranului