VIDEO | Vasile Dîncu: Există o îngrijorare legată de o posibilă degradare a situaţiei din Ucraina, dar cetățenii români nu au motive să intre în panică

Publicat: 26/01/2022, 20:59
Actualizat: 26/01/2022, 22:55

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat miercuri, la Antena 3, că România este pregătită de mai multă vreme pentru o situație posibilă de conflict în apropierea granițelor țării și implicit a NATO. El îndeamnă populația să rămână calmă, fără motive reale de îngrijorare.

„Astăzi am avut o ședință a CSAT ca să analizăm situaţia din regiune dintr-o perspectivă multiplă. Planurile strategice, planurile defensive ale NATO sunt pregătite de foarte multă vreme şi se updatează continuu”, a declarat Vasile Dîncu, la Antena 3.

Ministrul spune că România este pregătită de mai multă vreme pentru o posibilă situaţie de conflict în apropierea granițelor țării.

„Deci nu este vorba că noi ne pregătim doar acuma pentru o posibilă situaţie de conflict undeva în apropierea granițelor noastre, ci este o acţiune care în momentul acesta a mers pe actualizare şi pe căutare de măsuri legate de posibilele consecințe ale unui atac armat al federației ruse asupra Ucrainei. Deci suntem pregătiţi de multă vreme, dar acum ne-am întâlnit cu toții şi am reușit să punem în faţa preşedintelui României, cap la cap o analiza complexă a situaţiei în care ne aflăm acum”, a afirmat Dîncu.

Dîncu a precizat că există îngrijorări cu privire la escaladarea conflictului dintre Rusia și Ucraina.

„Există în acest moment o îngrijorare legată de o posibilă degradare a situaţiei legată de masarea de trupe la granița Ucrainei. Situaţia este incertă şi nu putem să estimăm că va fi neapărat un conflict. Așteptăm şi ne pregătim pentru orice scenariu”, a mai spus el.

Ministrul Apărării afirmă că România este pregătită să preia fluxuri de migranți ucraineni care ar putea fugi din calea războiului.

„Cetățenii români nu au motive să intre în panică, nu au motive  sa se îngrijoreze sau să se simtă amenințați. Sigur că este o situație care ar putea avea consecințe economice, strategice. În cazul unei intervenții a Federaţiei Ruse vom avea şi fluxuri migraţionale. Suntem pregătiţi pentru aceste situaţii.

Credem că încă mai există şanse că există resurse diplomatice ca să nu se ajungă la un conflict armat, la un ‘război cald’, cum spunem noi”, a explicat ministrul Apărării, Vasile Dîncu