VIDEO | Vasile Dîncu: ”Nu există șanse în actualele scenarii să existe război pe teritoriul României. Cea mai puternică alianță politico-militară e cu noi”

Publicat: 26/01/2022, 21:43
Actualizat: 27/01/2022, 01:40

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat că, în acest moment, nu există riscul unui conflict militar în România, în contextul unui eventual atac al Rusiei în Ucraina, pentru că facem parte din NATO și beneficiem de suport din partea partenerilor din Alianță.

În ceea ce privește un posibil război declanșat de Rusia în Ucraina, ministrul Apărării spune că NATO nu poate interveni în mod direct, întrucât Ucraina nu face parte din Alianță.

„Sunt câteva argumente care, cred eu, sunt decisive și pot alimenta liniștea, cel puțin pentru această perioadă, în cazul populației. Suntem pentru prima dată în cadrul unui sistem defensiv puternic, cea mai puternică alianță politico-militară, și există garanții exprimate foarte direct atât de președintele Franței, cât și de președintele SUA, că apărarea Flancului Estic este colectivă. Deci avem un sistem defensiv puternic și, din acest punct de vedere, nu suntem singuri”, a declarat Vasile Dîncu.

Ministrul Apărării este convins că șansele propagării unui conflict militar pe teritoriul României sunt nule, însă o posibilă ofensivă a Rusiei în Ucraina nu poate fi exclusă.

„Dacă ne uităm la declarațiile lui Jens Stoltenberg și a altor oficiali NATO, NATO nu poate da un răspuns militar, chiar dacă în Ucraina are loc un conflict militar, pentru că, potrivit tratatului NATO, poate interveni militar doar când e atacată o țară membră NATO. Deci nu există șanse în actualele scenarii să existe război pe teritoriul României”, a afirmat Dîncu.

El spune că în cazul unui conflict armat între Ucraina și Rusia, ar putea exista o serie de efecte secundare pe care le vom simți și noi.

„Sigur că pot fi, și am discutat azi în CSAT o serie de efecte secundare, adică consecințe, pagube colaterale ale conflictului să le simțim și noi: posibilă migrație, întreruperea unor lanțuri de aprovizionare cu energie, posibilitățile unui război hibrid care să afecteze sistemele de comunicații și care să afecteze unele sisteme de la noi, dar nu trebuie să ne îngrijorăm, că avem o garanție de securitate foarte importantă.

Noi analizăm această situație, dar în toate scenariile nu este vorba de un război pe teritoriul României sau de participarea directă a României în cadrul unui conflict militar”, a declarat Vasile Dîncu, pentru B1 TV.