Veste proastă pentru mulți români: se scumpesc băuturile alcoolice! Ce urmează după majorarea accizei cu 6%

Veste proastă pentru mulți români: se scumpesc băuturile alcoolice! Ce urmează după majorarea accizei cu 6%
Publicat: 10/01/2023, 18:36

Reprezentanţii Spirits România, asociaţie ce reuneşte principalii producători şi distribuitori de alcool şi băuturi spirtoase din România, susțin că urmează o scumpire a băuturilor spirtoase din cauza majorării, de la 1 ianuarie 2023, cu 6% a nivelului accizei la alcool şi băuturi alcoolice.

Mai mult, cei de la Spirits atrag atenția că scumpirile vor duce la creşterea consumului de băuturi nefiscalizate, cu efecte negative atât în plan economic, cât şi social.

Cât este noua acciză la alcool

Potrivit modificărilor aduse de Legea 370/2022 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr 16/2022, publicată în Monitorul Oficial la 20 decembrie 2022, acciza la alcool şi băuturile alcoolice a fost majorată cu 6%. Astfel, de la 1 ianuarie, acciza aplicabilă alcoolului etilic este 4,208.86 lei/hl de alcool pur, majorată de la 3,968.38 lei/hl de alcool pur (nivelul aplicat de la 1 august 2022).

Tudor Furir, preşedintele Asociaţiei Spirits Romania, a declarat că această majorare a accizei va avea un impact mai acut asupra producătorilor care au capacităţi de producţie locală, ale căror costuri au crescut deja în 2022 pe fondul efectelor pandemiei şi ale războiului din Ucraina.

„Costul materiilor prime şi al materialelor s-a mărit cu valori cuprinse între 30% şi 80%, iar nivelul accizei a fost deja majorat de două ori doar în anul 2022 (1 ianuarie 2022, cu 3,6%, şi 1 august 2022, cu 5%), ceea ce a pus o presiune uriaşă pe costurile de producţie”, afirmă Tudor Furir.

„De la 1 ianuarie 2023 ni se aplică o nouă creştere de 6% a nivelului accizei, ceea ce va determina şi creşterea preţului la raft al băuturilor spirtoase cu concentraţie alcoolică de 40% grade cu minimum 2 lei/litru” – Tudor Furir, preşedinte Asociaţia Spirits Romania

Pe termen lung, arată Spirits, majorarea accizei nu va duce la încasări bugetare mai mari, deoarece un preţ mai mare va genera o scădere a vânzărilor şi implicit a sumelor de plată la bugetul de stat. În schimb, se estimează că va creşte consumul de alcool nefiscalizat.

Impactul majorării accizei la băuturi alcoolice

Spirits România, asociaţia ce reuneşte principalii producători şi distribuitori de alcool şi băuturi spirtoase din țară, reamintește că majorarea cu 42% a accizei în 2013 a determinat, în intervalul 2013-2014, o scădere a pieţei fiscalizate a băuturilor spirtoase de 30%.

În schimb, reducerea cu 30% a accizei în 2016 a avut ca rezultat, în ultimii 6 ani, scăderea pieţei nefiscalizate cu aproximativ 25% şi dublarea veniturilor colectate la bugetul de stat, care au înregistrat 171,75 milioane euro în 2021 pentru toată piaţa băuturilor spirtoase.

Totodată, în 2021, contribuţia industriei de băuturi spirtoase la bugetul de stat din acciza la alcool etilic a fost de 850 milioane lei (o creştere de 48% faţă de 2020), conform datelor ANAF.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Carmen Grebenișan, declarată câștigătoare a Survivor România! Alina Ceușan a făcut anunțul. 'Este învingătoarea noastră...
Imagini exclusive. Gestul fiului lui Ion Țiriac arată cum merge, de fapt, relația cu Sorana...
O casieră din Suceava a fost condamnată la închisoare pentru că nu a scanat produsele...
Regula celor 5 secunde pentru mâncarea scăpată pe jos: Mit sau Adevăr?
ANIMAŢIE. Monica, moartă la 16 ani în accident, după ce prietena ei a vrut să...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
TOP-ul mașinilor pe care ar fi bine să le eviți
Calendar ortodox 1 iunie 2023. Ce sărbătoare este joi?
Rusalii 2023: Ce semnificație are această mare sărbătoare? Tradiții și obiceiuri pentru această zi sfântă
BANCUL ZILEI. Bulă: Ospătar, ăsta e cotlet de miel sau de porc?
Începe revoluţia anti-Putin! Legionarii vor mărşălui spre Moscova pentru a-l răsturna de la putere pe...
Enervantul Stelian Nistor de la Chefi la cuțite, în comă! Concurentul din echipa lui Florin...
Titanicul NU S-AR FI scufundat ÎN VECI dacă ACEST OM ar fi fost crezut pe...
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Informaţie pentru românii care nu stau la ADRESA DIN BULETIN! E OBLIGATORIU în termen de...
Tavi Clonda, după ce s-a scris că Gabriela Cristea a venit beată la emisiune: „Ce...
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Evenimente de ziua copilului. Ce activități pentru copii se pot face de 1 iunie 2023