EXCLUSIV VIDEO | Viața Sf. Vasile cel Mare. Părintele Gabriel Cazacu: „Un sfânt care se deosebește de restul luceferilor din peisajul ortodoxiei”

Publicat: 01/01/2024, 08:30

Sfântul Vasile cel Mare este sărbătorit în Biserica Ortodoxă pe 1 ianuarie. Acesta este unul dintre cei mai importanți părinți ai bisericii ortodoxe și unul dintre cei mai mari teologi creștini. Oamenii bisericii îl caracterizează ca fiind un sfânt ce „se deosebește de restul luceferilor din peisajul frumos al ortodoxiei”, cu valori spirituale aparte.

Totodată, Sfântul Vasile cel Mare este cel care a alcătuit una din cele mai importante liturghii, liturghia Sfântului Vasile cel Mare.

Liturghia se oficiază de zece ori pe an: în primele cinci duminici ale Postului Mare, în joia și sâmbăta din Săptămâna Patimilor, în ajunul Crăciunului și Bobotezei și în sărbătoarea care îi este dedicată în ziua de 1 ianuarie.

„Sfântul Vasile cel Mare este un sfânt care se deosebește de restul luceferilor din peisajul frumos al ortodoxiei, al creștinismului prin niște valori spirituale extraordinare. Sfântul Vasile cel Mare este cel care a alcătuit una din cele mai importante liturghii, liturghia Sfântului Vasile cel Mare. De asemenea, se distinge ca un foarte inspirat. A  scris foarte multe cărți, a scris foarte multe texte liturgice și se deosebește și de departe este unul dintre cei mai mari trăitori ai credinței, fiind un apărător al credinței în fața multor uneltiri vrăjmașe.

Provine dintr-o familie extraordinar de frumoasă. Din cei nouă membri ai familiei, cinci dintre ei sunt declarați sfinți recunoscuți de către Biserică și asta ne face o imagine foarte completă asupra mediului deosebit în care a trăit și a fost cultivată credința încă din fragedă copilărie.

Este cel căruia îi datorăm regulile monahale, pentru că el, călătorind în țări cu credință dezvoltată, a venit și a instituit regulile monahale, după care, până în zilele noastre, toate mânăstirile își coordonează activitatea. Este un om foarte important. După aceea se distinge prin grija față de aproape, pentru că biserica cultivă nu doar teologia”, a explicat părintele Gabriel Cazacu, de la Biserica Cașin.

„Sfântul Vasile cel Mare are o activitate imensă”

Părintele Cazacu a subliniat faptul că Sfântul Vasile cel Mare este și cel care a înființat „Vasiliadele”, instituții de ocrotire a tuturor celor în nevoie.

„Teologia se traduce în iubire, iubirea semenilor și este cel care a organizat Vasiliadele, adică niște instituții de ocrotire a tuturor celor în nevoie, a tuturor bolnavilor, a tuturor celor care aveau nevoie de ajutor, instituind primele spitale creștine, pe care el le-a guvernat, le-a coordonat și le-a înființat, le-a gândit și le-a transpus în practică. Are o activitate imensă.

Îi mulțumim Sfântului Vasile. Vasile în traducerea din limba greacă înseamnă împărat, bazileu și în limba română s-a tradus Vasile, este un sfânt cu o viață specială, un sfânt care ne iubește, care ne învață să fim buni, să fim generoși. De asemenea, este cel care a scris celebrele Molitfe împotriva răului, împotriva duhurilor necurate, pe care el le-a scris și le-a dat Bisericii ca instrumente de luptă împotriva răului”, a mai spus preotul Gabriel Cazacu.

„A avut o viață cu multe încercări, dar toate l-au făcut mai puternic”

Încercările vieții i-au întărit și mai mult credința în Dumnezeu și astfel a răspândit bunătate peste tot în lume.

„A avut o viață cu multe încercări, dar toate l-au făcut mai puternic. Așa cum și noi, creștinii ortodocși de astăzi, nu trebuie să avem o viață comodă. Trebuie să credem că Bunul Dumnezeu atunci când ne încearcă, ne întărește în credință și în dragoste, astfel încât și noi să fim biruitori în lupta cu toate ispitele pe care le întâlnim, să învățăm din toate lecțiile vieții, învățăm din lecțiile anului care se apropie de final și așteptăm cu un multă nădejde de mântuire anul 2024, care iată, începe cu un sfânt luminos Sfântul Vasile cel Mare”, a adăugat părintele.

Preotul Gabriel Cazacu a transmis și un mesaj celor care poartă numele sfântului.

„Le spunem «La mulți ani!» tuturor celor care sunt ocrotiți spiritual și îl au ca patron al vieții pe Sfântul Vasile cel Mare, Vasile, Vasilica, Sile și toate derivatele frumoase din acest nume.

Îi îndemnăm pe toți românii care văd acest material să se bucure, să creadă în bunul Dumnezeu, în puterea mântuitoare a tuturor sfinților care sunt prietenii lui Dumnezeu și mijlocitori între om și Dumnezeu, mai ales că ei au trăit pe pământ, au biruit toate aceste încercări și au dobândit cununa muceniciei, devenind sfinți și modele de viețuire pentru noi, creștinii de astăzi, din toate locurile și din toate timpurile”, a conchis părintele Cazacu.

CITEȘTE ȘI:

SFÂNTUL ȘTEFAN, primul diacon și martir al Bisericii. Cea mai puternică rugăciune din a treia zi de Crăciun / Tradiții și obiceiuri pe 27 decembrie

Cum arăta Crăciunul românilor din 1931, în plină CRIZĂ mondială: „Traiul material devine o problemă căreia aproape renunți să îi găsești o soluțiune”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Decizie pentru toți ANGAJAȚII din România. S-a stabilit că intră în vigoare de la 1...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji