Victor Negrescu: Sunt state cu deficite mult mai mari decât România, dar nu se află în procedură de deficit excesiv – Declarații Exclusive

Victor Negrescu: Sunt state cu deficite mult mai mari decât România, dar nu se află în procedură de deficit excesiv - Declarații Exclusive
Publicat: 31/08/2023, 19:59

Europarlamentarul Victor Negrescu a menționat pentru Gândul că sunt state europene care au un deficit bugetar mai mare decât al României, dar acestea nu se află în procedură de deficit excesiv, ”pentru că ele nu au avut un guvern de dreapta în 2019 care să ia decizii proaste din punct de vedere fiscal”, a susține acesta. Surse politice au declarat pentru GÂNDUL că Uniunea Europeană ar dori la acest moment impunerea ca termen de aplicare a noilor măsuri fiscale, data de 1 octombrie, iar ținta de deficit bugetar ar putea fi ridicată la plafonul de 5,5% pentru România.

În contextul vizitei la Bruxelles a premierului Marcel Ciolacu, europarlamentarul Victor Negrescu a vorbit pentru Gândul despre flexibilitatea celor de la Comisia Europeană, în ceea ce privește ridicarea plafonului de deficit bugetar pentru România, în baza cheltuielilor și a eforturilor făcute de țara noastră pentru a sprijini Ucraina, Republica Moldova, dar și pentru a-și consolida zona de apărare. Deși surse politice au menționat că UE ar putea accepta creșterea țintei de deficit bugetar până la 5,5%, o problemă majoră este dorința actuală a oficialilor europeni ca România să aplice noile măsuri fiscale începând cu data de 1 octombrie anul acesta.

”Într-adevăr, propunerile făcute pe zona fiscală, necesită un plus de informații pentru a putea să avem un punct de vedere pozitiv din partea Comisiei Europene, însă am remarcat totuși o deschidere din partea Executivul european în a detalia aceste elemente și a vedea ce măsuri ar putea să fie adoptate în perioada următoare.

Pe de o parte, trebuie să spun că reprezentanții Comisiei Europene au fost flexibili atunci când au fost enunțate costurile generate de circumstanțele pe care le tratează România. Mă refer aici la efortul făcut în contextul războiului din Ucraina, sprijinul oferit Republicii Moldova, măsurile compensatorii pe zona de energie, necesitatea de a crește cheltuielile legate de zona de apărare.

De cealaltă parte, în ceea ce înseamnă măsurile fiscale propuse, Comisia Europeană a făcut referire la jalonul prevăzut în Planul Național de Redresare și Reziliență. Guvernul României, care a adoptat PNRR, fostul guvern de dreapta, a prevăzut acolo anumite modificări și creșteri de taxe care nu sunt prevăzute în aceste modificări făcuse de Ministerul Finanțelor pentru că totuși Guvernul României actual își dorește un sistem fiscal flexibil în așa fel performanțele economice ale României se continue să se realizeze și în perioada următoare, dat fiind faptul că, iată, România are astăzi a II-a creștere economică la nivel european. Însă eu cred că vom acomoda diferitele poziții, vom găsi un echilibru, pe de o parte pe măsuri de moment pentru a corecta deficitul bugetar și de cealaltă parte să găsim niște perspective fiscale, niște propuneri fiscale comune pe termen pe termen lung, care să nu afecteze economia” a transmis Victor Negrescu referitor la modul în care au decurs negocierile cu oficialii europeni, în ceea ce privește ținta de deficit bugetar impusă României.

Măsurile fiscale vor fi prezentate vineri la Bruxelles

În cadrul întâlnirilor pe care premierul le va avea vineri cu oficialii europeni la Bruxelles, Marcel Ciolacu va prezenta calendarul de implementare al PNRR, dar și măsurile fiscale prevăzute pentru a reveni cât mai aproape ținta de deficit, a menționat europarlamentarul:

”Vizita de lucru a premierului la Bruxelles este foarte importantă și binevenită. Dânsul va avea discuții cu președinta Comisiei Europene, cu Ursula von der Leyen, cu președinta Parlamentului European Roberta Metsola, cu președintele Consiliului European Charles Michel și cu persoana responsabilă de structura care se ocupă de implementare a PNRR. Premierul României va prezenta pe de o parte, calendarul de implementare al PNRR și faptul că iată, ușor-ușor revenim în grafic cu implementarea jaloanelor și de cealaltă parte va prezenta măsurile fiscale prevăzute pentru a reveni cât mai aproape ținta de deficit asumată de forțele guverne ale României. Într-adevăr, România trece printr-o situație excepțională, suntem în procedură de deficit excesiv ca urmare a măsurilor greșite luate de Guvernul PNL la finalul anului 2019”

Victor Negrescu a punctat faptul că deși România se află în procedură de deficit bugetar, la nivel european se este ”undeva la mijlocul clasamentului”:

”România este singurul stat care se află într-o astfel de procedură de deficit, însă pot să vă spun că din punct de vedere al calcului deficitului, România, chiar dacă eventual nu are definit ținta de 4,4 s-ar afla undeva la mijlocul clasamentului, în ceea ce înseamnă deficitul înregistrat. Adică sunt state care au probleme mult mai grave decât România, cu deficite mult mai mari anul acesta, dar acelea nu sunt în procedură de deficit excesiv pentru că ele nu au avut un guvern de dreapta în 2019 care să ia decizii proaste din punct de vedere fiscal”

Este vorba în general de statele aflate în prima linie în proximitatea Ucrainei și dacă ne uităm pe cifre, vedem că lucrurile acestea sunt într-adevăr normale, dat fiind contextul pe care îl traversează” a menționat Negrescu.

Cifrele disponibile în luna martie pe Eurostat arată că un total de 15 state membre, inclusiv Franța, Italia și Spania au deficite bugetare care depășesc pragul de 3%, în timp ce 13 țări au depășit raportul datorie/PIB de 60% până în trimestrul trei al anului 2022.


CITEȘTE ȘI:

SURSE | Marcel Ciolacu râmâne ferm în negocierile de mâine cu Comisia. Discuțiile pornesc de la un deficit minim de 0,5% față de anul trecut

Discuțiile tehnice de la Bruxelles nu au încheiat negocierile pe reformele Guvernului. Marcel Ciolacu discută, vineri, cu șefa Comisiei Europene

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Alphabet, compania care deține Google, depășește o capitalizare de 2.000 de miliarde de dolari