Victor Rebengiuc împlinește 89 de ani. „Colos al scenei românești, cu un talent artistic excepțional. Suntem mai bogați cu fiecare apariție a sa”

Victor Rebengiuc împlinește 89 de ani. „Colos al scenei românești, cu un talent artistic excepțional. Suntem mai bogați cu fiecare apariție a sa”
Victor Rebengiuc. Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 10/02/2022, 14:33
Actualizat: 10/02/2022, 15:57

Actorul Victor Rebengiuc împlinește joi, 10 februarie, 89 de ani, iar Ministerul Culturii a postat pe Facebook un elogiu la adresa sa.

Ministerul face referire la sutele de roluri jucate de Victor Rebengiuc pe scena Teatrului Lucia Sturdza Bulandra și îl descrie pe acesta ca fiind „un colos al scenei românești”.

„Apostol Bologa sau Ilie Moromete sunt, astăzi, personaje memorabile asociate, firesc, cu Victor Rebengiuc, sărbătoritul zilei de 10 februarie, căruia îi urăm «La mulți ani»!

Colos al scenei românești, cu un talent artistic excepțional, a reușit să fie de-a lungul vieții puse în slujba publicului, în mod inegalabil, chipul și vocea a sute de personaje de film, teatru, radio și televiziune. Peste 200 de roluri a interpretat doar pe scena Teatrului Lucia Sturdza Bulandra, acolo unde și-a început activitatea în urmă cu 65 de ani și al cărui director a fost în perioada 1996-1998, iar în cinematografie a atins, de asemenea, un palmares extrem de bogat, cu peste 50 de filme”, se arată în mesaj.

Ministerul Culturii: Suntem recunoscători pentru munca depusă de Victor Rebengiuc în slujba celorlalți

De asemenea, Ministerul se arată recunoscător pentru contribuția importantă la dezvoltarea teatrului și cinematografiei romanești a marelui actor.

„Marele artist continuă să ne impresioneze și prin verticalitatea sa, prin bunănătatea de care dă dovadă, erudiția aparte și prin modul în care relaționează, rămânând un etalon de modestie, amabilitate și discreție.

Victor Rebengiuc a avut și are o contribuție importantă la dezvoltarea teatrului și cinematografiei românești. Suntem mai bogați cu fiecare apariție și mai recunoscători pentru munca pusă în slujba celorlalți”, mai spun reprezentanții Ministerului.

Născut la București pe 10 februarie 1933, Victor Rebengiuc primit numeroase premii și distincții, printre care Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice” și Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, în 2017.

UNITER i-a oferit în mai multe rânduri premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, așa cum a fost în 1993 pentru rolurile Svetlovidov şi Smirnov în spectacolul „Comedii… comedii”, la Teatrul Odeon, şi Iosef Kaplan în „Forma mesei”, la Teatrul Bulandra, pentru rolul Dodge în spectacolul „Copilul îngropat”, la Teatrul Bulandra (anul 1997), pentru rolul Preobrajenski din spectacolul „Inimă de câine“, la Teatrul Național „I.L. Caragiale“ din București (2006) sau pentru rolul Willy Loman în spectacolul „Moartea unui comis voiajor” la Teatrul Bulandra (2009) și pentru „Regele moare (2018).

Uniunea Teatrală din România i-a acordat în 2003 Premiul pentru întreaga activitate, iar în 2014 pe cel pentru Excelență.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase