VIDEO | „Armata” Anonymous, în război cibernetic cu Vladimir Putin (DOCUMENTAR)

Publicat: 23/03/2022, 20:30

Războiul din Ucraina este unul nemaintâlnit până acum. Dincolo de lupta pe viață și pe moarte, există o confruntare în mediul virtual, informațională, în care Ucraina a reușit să coalizeze majoritatea hackerilor din lume.

„Armata celor 300.000” este numită această coaliție care a răsouns la îndemânul celebrilor Anonymous.
Asta pe lângă amplă campanie de comunicare a autorităților pe Facebook, Twitter sau pe grupurile din aplicația de mesagerie Telegram, plus intervențiile extrem de dese ale politicienilor de la Kiev, în frunte cu președintele Volodimir Zelenski. Așa s-a creat un tablou al realității din Ucraina… destul de bine conturat.

Hackerii de la Anonymous au declarat „război cibernetic” Rusiei, după ce a invadat Ucraina. Astfel, Vladimir Putin a primit lovitură după lovitură din partea organizației.

Acești hackeri au un țel comun: să apere dreptul la liberă exprimare, dar şi transparenţa statelor şi corporaţiilor din întreaga lume. Mai mult, se opun şi oricărei forme de reglementare a internetului, despre a cărei menire susţin că este aceea de a fi un spaţiu complet liber şi luptă împotriva cenzurii şi controlului guvernamental.

Aceștia au anunţat că au sustras documente şi email-uri din platforma producătorului belorus de armament Tetraedr, că au preluat controlul asupra camerelor de supraveghere din cele două ţări, Rusia și Belarus, şi au publicat peste 300.000 de fişiere extrase din Roskomnadzor, agenţia federală responsabilă cu monitorizarea cenzurării presei de aici.

Grupul Anonymous a decis să „atace” mai multe site-uri web guvernamentale, mass-media de stat și bănci din Rusia la scurt timp de la declanșarea războiului din Ucraina. Hackerii au reușit să extragă informații secrete din baza de date a Ministerului Apărării din Rusia, ca mai apoi să le facă publice în mediul online.

Organizația de hackeri Anonymous a atacat site-ul FSB, principalul serviciu de informații al Rusiei, moștenitorul KGB. Site-ul nu a putut fi accesat, iar căutările pe internet arătau că nu mai există. Hakerii l-au dat jos prin trimiterea unui trafic mare, la care serverul nu face față.

Au obținut și date confidențiale ale Ministerului Apărării din Rusia. Apoi, hackerii au lovit și economia Rusiei. Aceștia au reușit să „spargă” baza de date a Ministerului Dezvoltării Economice din Rusia și să facă publice toate informațiile ascunse.

De asemenea, grupul Anonymous a adăugat și două adrese electronice prin care oamenii din mediul virtual să vadă toate datele extrase din baza de date a Ministerului Dezvoltării Economice. La doar patru zile de la declanșarea războiului, hackerii de la Anonymous au avut un mesaj important pentru Vladimir Putin și pentru toți cei care îl susțin.

„Salutări cetățenilor din toată lumea. Ăsta e un mesaj pentru Vladimir Putin, de la Anonymous. Domnule Putin, te vei confrunta cu atacuri cibernetice fără precedent din toate colţurile lumii. Membrii Anonymous au declarat război cibernetic regimului tău agresiv” – Anonymus

Cei de la Anonymous au reușit să „spargă” atât platformele rusești de tipul Netflix, numite Wink și Ivi, dat și canalele Russia 24, Channel One, Moskow 24, difuzând imagini din războiul din Ucraina, complet opuse față de cele prezentate de presa rusească.

„Vom continua atacurile împotriva guvernului rus până când acesta va respecta drepturile fundamentale ale omului pe care toată lumea le merită. (…) Invadarea Ucrainei arată că regimul pe care-l conduci nu are respect faţă de drepturile omului. Câteva site-uri doborâte, acesta este doar începutul, curând vei cunoaşte mânia deplină a hackerilor lumii. Mulţi dintre ei, cei mai probabil, sunt rezidenţi ai ţării tale. Secretele tale s-ar putea să nu mai fie în siguranţă”, a transmis grupul Anonymous.

Timp de câteva minute, site-urile agențiilor ruse de stat Tass și Ria Novosti, ziarelor Kommersant, Izvestia și revistei Forbes Russia au afișat un mesaj care soma „să se oprească”.

”În câţiva ani vom trăi ca în Coreea de Nord. De ce avem nevoie de asta? Ca să ajungă Putin în cărţile de istorie? Nu este războiul nostru, opriţi-l”, se arăta în acest mesaj.

Anonymous spune că atacurile s-au concentrat astfel asupra publicațiilor care răspândesc propaganda Rusiei. Aceștia au postat mai multe mesaje ce par a fi atribuite jurnaliștilor ruși.

Un alt grup de hackeri activiști din Belarus, care se opune regimului rus, numit „Partizanii Cibernetici”, a declarat că a creat un „grup tactic” pentru a lucra cu hackeri voluntari cu scopul de a ajuta armata Ucrainei să lupte în domeniul cibernetic.

„Facem apel la toată lumea să împărtășească aceste informații și să ne contacteze dacă există voluntari care doresc să ni se alăture grupului nostru”, a spus purtătorul de cuvânt al grupului pe Twitter.

Anonymous şi-a amplificat acţiunile de destabilizare a Guvernului de la Moscova şi de sensibilizare a poporului rus cu privire la propaganda Kremlinului. La 11 martie, hackerii au anunţat că au furat şi difuzat pe internet 820 de gigaocteţi de date confidenţiale de la autoritatea rusă de reglementare a telecomunicaţiilor.

Pe de altă parte, autoritatea care reglementează media în Rusia, a restrictionat accesul la Instagram argumentând că pe platforma de social media erau răspândite mesaje anti-război și care îndemnau la violență împotriva soldaților ruși din Ucraina. În tribunalul Tverskoy din Moscova, reprezentantul FSB Igor Kovalevsky a cerut interzicerea imediată a activităților companiei Meta, cea care grupează facebook, Instagram și Whatsapp, în Rusia.

„Activitățile organizației Meta sunt îndreptate împotriva Rusiei și a forțelor sale armate. Vă cerem să interziceți activitățile Meta și să dispuneți obligatoriu executarea de îndată a aceastei decizii”, a spus Kovalevsky.

În acest context, Instagramul urmează să fie înlocuit de o alternativă autohtonă a Rusiei, Rossgram. Un grup de antreprenori ruși au decis să profite de situația actuală și au lucrat la dezvoltarea unei aplicații noi, speciale pentru utilizatorii care regretă blocarea Instagram.

În aproximativ o săptămână, pe 28 martie, Rossgram va debuta în Rusia, aducând o variantă nouă la celebra rețea de socializare îndrăgită deja de o mulțime de utilizatori din întreaga lume. Oficialii ruși susțin că Facebook a „cenzurat” mass-media rusă de circa 23 de ori din octombrie 2020.

Reprezentanții Autorității de reglementare susțin că Meta a încălcat legea rusă și că a ignorat să explice de ce a recurs la respectivele blocări.

Războiul online este dus și de Rusia, prin intermediul hackerilor lor, fapt ce l-a determinat pe președintele american Joe Biden să declare că se așteaptă la cel mai mare atac cybernetic. Mai mult, Casa Albă a cerut atenție maximă companiilor private, pentru a nu deveni victimele hakerilor susținuți de Kremlin.

Până ce site-urile americane vor fi atacate, sunt vizate cele din Ucraina. Este de notorietate spargerea contului de Twitter al președintelui Zelensky, prin care acesta anunța că a semnat capitularea, sau cea a primarului Kievului, Vitali Klitschko.

În același timp, site-urile celor mai importante instituții din Ucraina – Președinție, Parlament, Guvern, Ministerul Apărării sau cel de Interne – sunt atacate „non-stop” de hackeri ruși.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
PRODUSELE INTERZISE definitiv. Ordinul final a fost dat chiar astăzi, 23 APRILIE
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu