VIDEO | Ce alimente să consumăm pentru o stare de spirit bună. Sfatul medicilor nutriționiști: „Fructele de pădure sunt excepționale în alimentația sănătoasă și în prevenirea stresului”

Publicat: 10/10/2022, 14:51
Actualizat: 10/10/2022, 14:54

Dr. Anca Hâncu, doctor în nutriție și medicină generală, a vorbit, luni, la Neatza cu Răzvan și Dani, despre alimentele pe care le putem consuma pentru a avea o stare de spirit mai bună. Medicul nutriționist a precizat că printre alimentele care contribuie la o stare de bine se numără fructele de pădure, peștele gras, iaurtul, cacao și alimentele fermentate.

„Conținutul de polifenoli eliberează și endorfine. Polifenolul are efect antiinflamator. Ciocolata eliberează și endorfine, are și efect de calmare, dar, totuși, are mai mult sau mai puțin zahăr, în funcție de concentrația de cacao pe care o avem. Și dacă doriți să nu aveți foarte multe calorii, dar să aveți efectul pozitiv, încercați o cacao cu băutură vegetală sau cu lapte.

Va avea același efect bun. Mai mergem la fructe de pădure – fructele de pădure conțin quercetină, conțin tot alimente antioxidante, antiinflamatorii. Sunt excepționale în alimentația sănătoasă și în prevenirea stresului și rolul antiinflamator. Antioxidanții elimină, de fapt, rezultatele metabolismului. Din metabolism, rezultă niște radicali liberi, rezultatele proceselor de oxidare, practic, elimină deșeurile din corpul nostru și, atunci, sunt foarte utile.

Tot echipa de curățenie sunt și niște substanțe – catehinele și epicatehinele, care se găsesc în gutui. Sunt mai astringente și nu plac tuturor – de aceea, le recomandăm și gătite. Coapte sunt mult mai plăcute, dar le putem combina”, a afirmat dr. Anca Hâncu.

Dr. Anca Hâncu precizat că fructele de pădure și bananele se numără printre alimentele care ne aduc energie și ne oferă o dispoziție mai bună.

„Fructele de pădure sunt subliniate ca benefice și în dieta MIND, adică mediteraneană, plus dietă pentru creier, care stimulează memoria și funcția cognitivă. Tot bune pentru micul-dejun sunt alimentele fermentate. Avem aici iaurt chefir, ca exemplu, și am pus împreună cu fulgii de ovăz. Pare un mic-dejun cam plicticos, dar foarte sănătos prin conținutul de probiotice, care asigură sănătatea tubului digestiv, dar tubul digestiv este în legătură cu mintea noastră.

Este o axă între intestin și creier, care aduce o stare de bună dispoziție, dacă mâncăm sănătos. În contrast, stări de anxietate, depresie, dacă nu mâncăm bine. Ovăzul conține beta-glucan, care hrănește bacteriile bune din intestinul nostru, eliberează acizi grași cu lanț scurt și ne asigură această stare de sănătate cu efect antiinflamator foarte bun.

Să nu uităm bananele, care au potasiu, magneziu, vitamina E, vitamina B și fibre. Bananele aduc energie, dar schimbă și dispoziția. Au acel hormon al fericirii numit triptofan. Triptofanul este una aminoacid, de fapt, el se găsește și în curcan”, a precizat dr. Anca Hâncu.

Medicul nutriționist a explicat că peștele gras și avocadoul conțin grăsimi sănătoase, cu efecte antiinflamatorii, care ne asigură o stare de bine.

„Avem și peștele gras – somon, macrou, ton, sardine – foarte utile, mai ales să le combinăm cu salate. Și vorbim și despre salate și conținutul de magneziu, de minerale, de vitamina C. Pește gras – consumat, desigur, nu în cantitate excesivă- prin Omega-3, care este un antiinflamator, ne asigură o stare de bine. Și mangalița conține o cantitate semnificativă de Omega-3, așa că e, din când în când, o opțiune potrivită, dar în cantitate mică.

Dacă vorbim de grăsimi sănătoase, mai avem avocado, care conține acid oleic, Omega-9, cel care se găsește și în uleiul de măsline, cu proprietăți antiinflamatorii foarte bune, previne bolile. Peste avocado nu mai punem ulei de măsline sau punem foarte puțin, dar suntem conștienți că avem o cantitate importantă de grăsime”, a menționat dr. Anca Hâncu.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Experimentata Raicu l-a 'prins' pe şefuleţ! Ce a făcut micuţul pervers înainte de întâlnire
Unde s-a refugiat și ce s-a ales de Maria, femeia de care a divorțat Mihai...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Un sat montan din Europa introduce taxă de intrare pentru turişti, din cauza celor care...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
El este Robert, tânărul de 23 de ani care a murit în teribilul accident din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Ieftine şi proaste? Xiaomi SU7, maşina electrică a Chinei cu vânzări record, s-a stricat după...
Marea IUBIRE a lui Nikola Tesla! „Dintre toate, cel mai mult mi-a plăcut...
Ungurii ne umilesc din nou. Ungaria dă lecții României. Este o rușine fără margini
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Informații șocante despre presupusul ucigaș al fetei de la Sibiu. Tânărul ar avea probleme psihice:...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Oana Roman, pusă la zid de internauți după ce a postat o fotografie: ”Se vede...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Un bărbat a făcut descoperirea vieții în grădina casei: o piatră cu inscripții, veche de...
×