Alexander Hausvater, CREATOR și povestitor de întâmplări teatrale, într-un dialog savuros cu actorii. „Contactul emotiv va rămâne pentru totdeauna”

Publicat: 20/05/2024, 08:00

Regizorul Alexander Hausvater a devenit ghid în cadrul unui eveniment realizat de Institutul Cultural Român la Teatrul Evreiesc de Stat pentru a pătrunde dincolo de scenă. Acesta a creat o cale pentru a intra în universul său ca, în acest mod, oamenii să descopere cum au luat naștere spectacole memorabile.

Neîntrecut creator și povestitor de întâmplări teatrale, Alexander Hausvater, a discutat cu actori renumiți ai teatrului românesc și critici, precum Ioan Andrei Ionescu, Dan Bădărău, Iuliana Vîlsan, Camelia Maxim, Viorel Păunescu, Cristina Rusiecki, Adrian Păduraru, Ion Haiduc, Oana Marcu, Gavril Pătru, Ada Navrot, Lari Giorgescu și Antoaneta Cojocaru.

„Există o generație de oameni care vorbesc încă de anumite spectacole. Acele spectacole au rămas cu ei. Nu vreau de la un public să spună că un spectacol e bun sau e rău. Vreau ca acel spectacol să intre sub epiderma lui, a ei și să se regăsească, să se amelioreze ca om prin prisma acelui spectacol. Cu mulți actori am pierdut contactul, dar contactul emotiv a rămas și va rămâne pentru totdeauna”, a spus Alexander Hausvater.

„Lari! Nu e treaba ta!”

Cei care au jucat în piesele marelui regizor au depănat amintiri din timpul spectacolelor. Lari Giorgescu și-a dat seama că vrea să devină actor în adolescență. După terminarea liceului și-a zis că va susține o singură dată examenul de admitere la UNATC și, dacă intra, rămâne. Și a rămas. Acesta a povestit, pentru Gândul, o întâmplare care l-a marcat.

„Acum îmi vine în minte o întâmplare care a devenit aproape un banc pentru noi la repetiții. Încercam să ajut, pe ultima sută de metri, în tot ceea ce înseamnă proces de definire a spectacolului, în sensul că încercam să atrag atenția eu, ca actor, asupra unor mici detalii tehnice, Alexander a văzut că mă implic mai mult decât îmi permite rolul și-mi aduc aminte că a țipat la mine într-un fel care a deveni până la urmă ca o glumă. A spus: Lari! Nu e treaba ta! Îmi aduc aminte că a rămas această expresie „Nu e treaba ta” în repetițiile de după”, a povestit actorul.

„Alexander Hausvater are o încredere extraordinară în actori”

Și Antoaneta Cojocaru a dezvăluit, pentru Gândul, momente amuzante din cadrul repetițiilor. De mică, actrița și-a dorit să devină balerină, însă a suferit mai multe accidentări, iar viața a adus-o la teatru.

„Domnul Hausvater vorbește foarte tare și cum să zic, situațiile aveau o anumită tensiune și la un moment dat noi resimțeam foarte tare această tensiune. Adică, pe lângă ce aveam de jucat, domnul Hausvater vorbea foarte tare și eram așa, într-o anumită energie, într-o anumită tensiune mereu și l-am rugat frumos, i-am zis: Domnul Hausvater haideți să vorbim puțin mai încet, că uitați, noi suntem și cu situațiile astea și cu personajele pe cap și toate și e mult. A zis: da, da, da, bine. Și încercăm noi să fim calmi, mai ales că eram și înainte de premieră și domnul Hausvater începe să vorbească iarăși tare la scenă și eu ies din culise și zic: domnul Hausvater! Și domnul Hausvater zice: deci cu tine nu am avut nimic, da? Adică cu bărbații totuși ridica tonul în continuare.

O altă întâmplare este când a venit decorul care arăta extraordinar. Noi până atunci repetasem cu o plantație și nu era mare lucru. Și a venit de decorul, s-a pus decorul pe scenă și domnul Hausvater pur și și simplu credea că noi putem din prima să încorporăm acest decor și dintr-o dată să jucăm cu acest decor. Dar acest lucru nu era posibil pentru că noi nu înțelegeam exact cum funcționează toate obiectele, care sunt noile intrări, care sunt noile ieșiri, ce se întâmplă exact.

Și la un moment dat știu că am intrat în scenă și mi-a zis: Ieși! Și îi zic: cum domnul Hausvater, aici intram eu. El: tu nu nimic. După ce a făcut așa și am ieșit, mi-am dat seama, în timp, că de fapt el are o încredere extraordinară în actori, ca să își imagineze că vine decorul, se pune pe scenă și ei pur și simplu joacă piesa pe care și-o imaginează și pe care o proiectează el”, a povestit Antoaneta Cojocaru.

CITEȘTE ȘI:

Alina Șerban, prima artistă romă decorată cu Ordinul „Meritul Cultural”, în grad de CAVALER: M-am străduit să dau muncii mele tot ce aveam mai de preț

Actorul Marcel Turcoianu, amiral din garda veche: Brăila fără ieșire. Iubesc așa de tare orașul, oamenii de aici, încât nu am vrut să plec

Oana Pellea, ironie fină la adresa spectatorilor care nu respectă regulile de bun-simț: „Eu am strâns ceea ce vedeți. E doar începutul recoltei”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO Lumea este atrasă ca un magnet de „Camino de la Muerte”, cel mai periculos...
Ilona Brezoianu și Andrei Alexandru s-au căsătorit! Primele imagini de la eveniment. VIDEO
FOTO. Imagini incendiare cu Andreea Bălan, într-un costum de baie alb, la Dubai. L-a zăpăcit...
Filmul complet al tragediei de la malul Mării Negre! Diana, tânăra înghițită de valuri în...
VIDEO&FOTO Noi imagini cu Putin, Kim, doi căței, un cal și o limuzină. „Ce drăguți...
BREAKING | Diana a fost înghițită de valuri în Marea Neagră. Iubitul ei n-a putut...
Regele Felipe, DISTRUS de „infidelitățile” Reginei Letizia. L-ar fi înșelat și cu fostul cumnat: „A...
Crimă în curtea unei biserici din Sibiu. Bărbat bătut până la moarte cu o bâtă...
A murit la 36 de ani în timp ce se afla în vacanță. "Regina frumuseții",...
Tragedie la malul Mării Negre! Diana a fost smulsă de valuri din brațele iubitului. Trupul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Parbriz spart de piatră. RCA-ul acoperă un astfel de incident?
Vremea se schimbă drastic. Vin ploile şi vijeliile. ANM: cod portocaliu în 12 judeţe şi...
Coliziune EPICĂ în spațiu, văzută cu cel mai puternic telescop al omenirii
Lege pentru toți conducătorii auto din România. De ce documente au nevoie șoferii
Apare o autostradă vitală pentru România. Va face legătura între două mari orașe
Un rapper cunoscut din România a murit la doar 22 de ani, după ce a...
Localitatea din România fără caniculă! Ieri au fost doar 13 grade. Singura oază de răcoare...
Irina Columbeanu, primele declarații după întoarcerea în țară! Fiica lui Irinei Columbeanu vorbește despre revederea...
Văduva victimei lui Mario Iorgulescu, reacție dură după anularea condamnării: "Nu mai rezist! Vreau să...
BANCUL ZILEI. Niște canibali îl prind pe BULĂ: Plătești 100 de $, iei bătaie sau...
Ce mesaj a avut un student catolic din Filipine pentru Papa Francisc?
×