VIDEO | De unde vine și unde se duce creșterea economică. Petrișor Peiu: Consumăm cu predilecție produse din import

Publicat: 20/11/2021, 10:30

În perioada ianuarie – septembrie 2021, contul curent al balanţei de plăţi a României a înregistrat un deficit cu 4 miliarde de euro mai mare decât anul trecut, spune analistul Gândul Petrișor Peiu, în Top 5 evenimente economice ale săptămânii 13-19 noiembrie

De la 7, 8 miliarde de euro în perioada ianuarie – septembrie 2020, deficitul balanței de plăți externe a României a crescut la 11,5 miliarde de euro pe primele luni ale acestui an.

În perioada ianuarie-septembrie, companiile din România au exportat bunuri în valoare de peste 51 miliarde de euro și au importat bunuri în valoare de 67,5 miliarde de euro. Avem numai de aici un deficit de 16,27 miliarde de euro. Acesta este firav compensat de excedentul de aproape 6,5 miliarde de euro din comerțul cu servicii.

Cea mai mare contribuție la excedentul comerțului cu serviciile vine de la transportul internațional de marfă – peste 3 miliarde de euro -, iar cea mai importantă gaură din balanța de plăți a serviciilor este cauzată de turism – 1,35 miliarde de euro.

Sursa: https://bnr.ro/page.aspx?prid=20156

Concluzie: Economia României crește datorită consumului. Iar de consumat, se consumă cu predilecție produse din import. Cu cât crește economia, cu atât consumăm mai mult și cu atât ne îndatorăm mai mult pentru a plăti importurile.