VIDEO. Erupție devastatoare a vulcanului Semeru din Indonezia. Companiile aeriene, avertizate asupra norului uriaș de cenușă

VIDEO. Erupție devastatoare a vulcanului Semeru din Indonezia. Companiile aeriene, avertizate asupra norului uriaș de cenușă
Sursa FOTO: captură Twitter
Publicat: 04/12/2021, 20:27
Actualizat: 04/12/2021, 20:28

Un prim bilanț arată că o persoană a murit și alte 41 au suferit răni după erupția unui vulcan de pe insula Java din Indonezia. Localnicii au fost filmați în timp ce fug din calea dezastrului, în încercarea de a scăpa de norul gros de fum ce a urmat erupției de pe muntele Semeru.

Companii aeriene au fost avertizate că norul s-ar putea ridica până la altitudinea de 15.000 de metri

Erupția devastatoare a avut loc sâmbătă la ora locală 14:30. Potrivit BBC, autoritățile au restricționat traficul pe o rază de cinci kilometri, în încercarea de a limita pierderile de vieți omenești, și au emis o avertizare pentru companiile aeriene cu privire la norul de cenuşă ce ar putea ajunge la 15.000 de metri altitudine.

În cele mai negre scenarii, cenușa ar putea să se lipească de părți ale motoarelor cu reacție și să le oprească funcționarea.

Vulcanul de pe insula Java a erupt rapid și intens

Thoriqul Haq, oficial local, a declarat pentru Reuters că un drum şi un pod din apropierea oraşului Malang au fost distruse. Volcanic Ash Advisory Center (VAAC) din Darwin, Australia, a spus că cenuşa pare că s-a detaşat şi se deplasează spre sud-vest. Vulcanul, care are o înălţime de 3.676 de metri, a erupt anterior în luna ianuarie. Mt Semeru se numără printre cei aproximativ 130 de vulcani activi din Indonezia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase