VIDEO | Imagini cumplite! Tyre Nichols, în timp ce era bătut de polițiști. Tânărul de culoare își striga mama în timp ce era lovit cu sălbăticie

VIDEO | Imagini cumplite! Tyre Nichols, în timp ce era bătut de polițiști. Tânărul de culoare își striga mama în timp ce era lovit cu sălbăticie
Foto: Profimedia
Publicat: 28/01/2023, 19:23
Actualizat: 28/01/2023, 19:27

Imagini cumplite! Poliția din Memphis a făcut publice înregistrările video de la momentul arestării lui Tyre Nichols, tânărul afro-american care a murit după ce a fost bătut de mai mulți ofițeri de poliție.

Imaginile surprinse pe cameră arată cum bărbatul de 29 de ani, tatăl unui copil, o strigă pe mama sa în timp ce este bătut şi înjurat de poliţişti.

Tyre Nichols a murit la spital, la trei zile după ce a fost oprit de poliție pentru o presupusă conducere nesăbuită. Tănărul a primit în față spray cu piper, a fost lovit cu piciorul și pumnul de către cinci ofițeri de poliție.

Aceștia au fost acuzați de uciderea tânărului, fiind acuzaţi de crimă de gradul doi şi de alte infracţiuni, inclusiv agresiune, răpire, comportament oficial necorespunzător şi opresiune oficială, pentru moartea lui Nichols.

Videoclipul arestării, surprins de pe camerele corporale și de o cameră de supraveghere montată pe un stâlp, a fost difuzat în patru tranșe făcute publice vineri.

Şeful poliţiei din Memphis, Cerelyn Davis, a declarat reporterilor că acestea provin din ”trei fluxuri diferite”: ”Este vorba de trei surse diferite: o cameră purtată pe corp, o sursă reală chiar acolo la locul unde a avut loc abuzul şi apoi alte două camere purtate pe corp de către ofiţerii de la aceeaşi scenă”.

După ce primul ofiţer îl scoate cu brutalitate pe Nichols din maşină, acesta poate fi auzit spunând ”Nu am făcut nimic”, în timp ce un grup de ofiţeri începe să se lupte cu el la pământ.

”La pământ!”, strigă un ofiţer, în timp ce un altul este auzit strigând: ”Electrocutează-l! Electrocutaţi-l”.  Tânărul a răspuns calm, la scurt timp după ce a fost trântit pe trotuar: ”Bine, sunt la pământ”, iar câteva momente mai târziu, în timp ce ofiţerii continuă să strige, Nichols spune din nou: ”Omule, sunt la pământ”.

Mama lui Tyre Nichols a pledat pentru pace

Tyre Nichols a fost lovit minute în șir de polițiștii care l-au tras pe dreapta. Totul s-a întâmplat pe 7 ianuarie, iar bărbatul a murit la spital, câteva zile mai târziu.

Publicarea imaginilor a declanșat un val de furie în Statele Unite. La New York, zeci de oameni s-au luat la bătaie cu polițiștii, în timp ce președintele Joe Biden a vorbit la telefon cu părinții victimei și a făcut apel la calm.

Mama lui Tyre Nichols a pledat pentru pace, spunând protestele în masă nu sunt ”ceea ce a reprezentat fiul meu”.

Procurorul general al SUA, Merrick Garland, a anunțat deschiderea unei anchete federale în acest caz. Cazul Tyre Nichols amintește de cel al morții lui George Floyd din luna mai 2020, care a dus ulterior la declanșarea protestelor Black Lives Matter, dar și a cazului Rodney King, un alt american de culoare bătut cu bestialitate de poliția americană, în anul 1991.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase