VIDEO | Ion Cristoiu, despre conflictul dintre Israel și Hamas: „Netanyahu nu le-a garantat palestinienilor din Gaza când se pot întoarce acasă”

Publicat: 19/10/2023, 12:21
Actualizat: 19/10/2023, 12:21

Aflat în dialog permanent cu urmăritorii săi la emisiunea Comentariul Zilei, maestrul Ion Cristoiu a comentat ultimele evoluții ale războiului dintre Israel și Hamas, cu referire la controversa din jurul spitalului baptist al-Ahli din Gaza City. Cristoiu punctează că israelienii le-au spus palestinienilor să fugă că vor urma bombardamente, dar nu le-a transmis și când se vor întoarce la casele lor.

Ion Cristoiu este de părere că războiul dintre Israel și Hamas, a cunoscut în ultima zi diferite evoluții, legate în special, de poziția divergentă, pe o parte, a armatei israeliene și a SUA care susțin că gruparea teroristă Jihadul Islamic a atacat spitalul al-Ahli, pe când, lumea arabă (Iordania, Egiptul, sau Autoritatea Palestiniană) acuză IDF de atac, în ciuda dovezilor oferite de aceștia. (detalii AICI)

Această criză cunoaște două momente în ultimele 24h. Primul este explozia care a făcut 500 de morți la un spital baptist din Gaza. Hamas-ul, pentru Hamas este totuși autoritate guvernamentale în toate țările arabe. Au acuzat Israelul. Israelul a răspuns mai ales armata, la început bâlbâit, spuneam și aseară și acum a mai pe la prânz au dat ei (n.r. IDF), dovezi. (…) Nu mai are importanță cine a dat și cine a tras. Imaginile date toată noaptea de televiziunile de limbă arabă s-au dus exact acolo unde trebuie, adică la musulman și la arabi, a precizat Cristoiu.

În același context, Ion Cristoiu a precizat că miercuri, Egiptul încă nu și-a deschis granița pentru refugiați, asta în condițiile în care Joe Biden anunța aseară un acord cu el-Sisi în acest sens.

Până la urmă, BBC anunța că președintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi a fost de acord să deschidă punctul de trecere Rafah pentru 20 de camioane încărcate cu ajutoare destinate palestinienilor din Fâșiei Gaza, dar nu a primit și refugiați.

Egiptul a închis și granițele și o să se ducă în sud și la un moment dat nu știu, jumate de mii sau mai bine plecăm, nu mai… ce mai stăm aici unul peste altul. Asta este. Nu înșel, pentru că, repet, te-ai fi așteptat ca liderii occidentali, Biden, Ursula, să spună, domnule? L-am întrebat pe dl. Netanyahu și mi-a spus este o chestiune temporară. Când se termină operațiunea de curățare a tunelurilor, ei se pot întoarce și noi le garantăm bunurile așa se întorc și unde stau? În 1948 când au plecat după iar un război din acestea pus la cale sigur de arabi, ei n-au recunoscut, au plecat juma de milion de palestinieni și au lăsat tot în urmă case, terenuri. De ce n-ar lăsa acuma cei din toată Fâșia, partea de nord, evreilor? (…) N-are cum să îi arunce pe Israel în mare că ei au bomba atomică și sunt protejați de America”, a adăugat scriitorul și jurnalistul, Ion Cristoiu.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Marcel Ciolacu iese la atac: Cîţu a sărit deficitul de la 2,7% la 9,2%/ Un ipocrit și un accident al României în funcţia de prim-ministru

Consiliul JAI, sub președinția Spaniei/ MAI reacționează după ce Eugen Tomac s-a arătat „șocat” că România nu este inclusă pe ordinea de zi

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Devine imposibil în România. Se interzice direct prin lege. S-a votat azi, 29 aprilie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto