VIDEO| „Justiţie pentru Nahel” Haos în Franța, după ce un tânăr de 17 ani a fost împușcat mortal de un polițist. Macron convoacă CELULA DE CRIZĂ

VIDEO| Justiţie pentru Nahel Haos în Franța, după ce un tânăr de 17 ani a fost împușcat mortal de un polițist. Macron convoacă CELULA DE CRIZĂ
Publicat: 29/06/2023, 10:02
Actualizat: 29/06/2023, 10:08

Preşedintele francez Emmanuel Macron a convocat joi dimineaţă o celulă de criză  interministerială, după o nouă noapte de violenţe și de haos, reacţie la moartea unui adolescent ucis de un poliţist în timpul unui control rutier. Evenimentul tragic s-a petrecut marţi, la Nanterre, o periferie vestică şi populară a Parisului, stârnind un val de revoltă, emoție, furie și violențe la nivelul întregii societăți. Fotbalistul Kylian Mbappé de la Paris Saint-Germain şi căpitan al naţionalei franceze şi actorul Omar Sy şi-au exprimat și ei durerea şi tristeţea după un nou caz de violenţă a poliției.

Potrivit Le Figaro, 150 de persoane au fost arestate în noaptea de miercuri spre joi şi mai multe clădiri publice au fost „incendiate sau atacate”, anunţase anterior ministrul de Interne Gérald Darmanin.

Violenţele au continuat, miercuri seară, în toată Franţa, în special în regiunea pariziană, unde Nahel, în vârstă de 17 ani, a fost ucis de un poliţist după ce a refuzat să se supună.

„O să fii împușcat în cap!”

Din informațiile existente până în prezent, polițistul ar fi mințit cu privire la circumstanțele în care s-a produs crima.

Inițial, poliția a declarat că unul dintre polițiști a tras asupra adolescentului pentru că acesta se îndrepta cu mașina spre el, versiunea acestuia fiind infirmată de o înregistrare video devenită virală pe rețelele de socializare.

Mai exact, înregistrarea îi arată pe cei doi polițiști stând pe marginea mașinii staționate, unul dintre ei îndreptând arma spre șofer. „O să fii împușcat în cap!”, strigă polițistul, cu pistolul ținut la câțiva centimetri de șofer.

Emmanuel Macron: „Este o moarte inexplicabilă şi inexcuzabilă”

Împușcarea mortală a unui adolescent de către poliție marți a fost „inexplicabilă” și „de neiertat”, a declarat miercuri, 28 iunie, președintele francez Emmanuel Macron, după o noapte de proteste și ciocniri violente cu poliția în unele suburbii ale Parisului, potrivit Le Monde.

„Nimic nu justifică moartea unui tânăr. Este o moarte inexplicabilă şi inexcuzabilă. Îmi exprim afecţiunea şi sprijinul familiei acestui tânăr. Justiţia a fost sesizată deîndată şi îmi doresc să-şi facă treaba cu calm pentru ca adevărul să iasă la lumină cât de repede”, a spus preşedintele Franței.

La rândul său, Jean-Luc Mélenchon, liderul mişcării stângiste Franţa nesupusă, a estimat că „întreaga poliţie trebuie reformată.”

Patrick Jarry, primarul comunist de Nanterre, s-a declarat și el „şocat” de imaginile dramei, punctând că oraşul său nu a trăit niciodată aşa ceva.

„Justiţie pentru Nahel” şi „Poliţia ucide”, incripționate pe clădiri

Mama lui Nahel, vizibil afectată de moarte unicului ei copil, a lansat un apel pentru un marş de omagiu, joi după-amiaza, la Nanterre.

„O să fie un marș de revoltă pentru fiul meu”, a mai spus mama îndurerată.

Situaţia a început să devină tensionată după ora 23.00 (21.00 GMT) la Nanterre, la aproximativ 15 km vest de Paris, în departamentul Hauts-de-Seine, unde adolescentul a fost împuşcat mortal marţi.

Maşini şi coşuri de gunoi au fost incendiate, potrivit jurnaliştilor AFP aflaţi la faţa locului. Cuvintele „Justiţie pentru Nahel” şi „Poliţia ucide” au fost inscripţionate cu spray pe faţada unei clădiri.

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Kate Middleton, operată de medici italieni. Detaliul, ținut secret de clinica din Londra
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic