VIDEO | Marcel Ciolacu vrea să schimbe sistemul de control din centrele sociale până la 31 august

Publicat: 31/07/2023, 15:06
Actualizat: 31/07/2023, 19:34

Premierul Marcel Ciolacu a transmis, luni, la începutul consultărilor de la Palatul Victoria cu organizațiile nonguvernamentale, pentru reforma sistemului de asistență socială din România, că dorește să schimbe sistemul de control din centrele sociale până la 31 august. Ulterior începerii noii sesiuni parlamentare, premierul României solicită și modificarea legislației în acest domeniu.

La începutul întâlnirii consultative cu organizațiile nonguvernamentale, pentru reforma sistemului de asistență socială din România, Marcel Ciolacu a transmis că dorește să schimbe modalitatea prin care se realizează controalele în centrele sociale la acest moment, în urma neregulilor găsite în azilele groazei.

„Corupție instituțională”

Premierul a menționat chiar că ”este clar că vorbim de corupție instituțională”.

”Este evident faptul că statul român are nevoie de ajutor. Procesul de schimbare a mentalității și a abordării, mai ales în zona socială, va fi unul de lungă durată, indiferent de măsurile pe care o să le luăm noi. Protecția socială, în acest moment – ce a reieșit în primul rând din controalele făcute – a dovedit că a fost folosită fără empatie, a fost folosită ca și un business, unde s-a făcut o mare greșeală de abordare. Ei pot să finanțeze, dar cei care se ocupau efectiv, trebuia să fie de cu totul altă profesie și altă aplicare. Mai mult, o spun fără nicio reținere, vom vedea și cu cazul Mureș câte vor ieși la vedere. Este clar că vorbim de corupție instituțională; vorbim de încrengături locale, astfel încât business-ul să fie cât mai profitabil”, a transmis Marcel Ciolacu.

Se vor lua măsuri până la 31 august

Marcel Ciolacu a menționat la începutul consultărilor că până la 31 august se vor lua măsuri legate de procedura de control din centrele sociale.

”Împreună cu doamna ministru, în afară de  măsurile pe care o să le luăm până la 31 august, și aici avem nevoie de dumneavoastră, pentru a face primul pas e o ordonanță de urgență, eu insist, prin desființarea cel puțin a unei instituții din interiorul Ministerului Muncii, care nu a știut să acopere ca și control și fiind o verigă în plus, folosită de către cineva, repet, pentru a scoate niște profituri, nu de a proteja persoanele. Mai mult, nu există un sistem informatic și suntem în 2023! Sunt ferm convins că cu ajutorul Curții de Conturi vom descoperi că aceleași persoane sunt plătite de două-trei ori, nefiind un registru al acestor persoane și noi neștiind, de fapt, care este fenomenul întreg. Trebuie o abordare total diferită în ce plătește statul român și ce plătesc aparținătorii, cum este sistemul din străinătate, astfel încât să nu fie nicio diferență între cele două. Vorbim de aparținători care își permit să plătească sume importante și aparținători care nu își permit să plătească sume importante. Vorbim de persoane vârstnice și persoane cu dizabilități. Marea problemă este în zona cu persoane cu dizabilități, unde normele nu trebuie să fie egale pentru toate categoriile sau pentru copii. Și o să gândim o asistență medicală și o nevoie de anumite tratamente, anumită medicație mai mare la o categorie de persoane și mai mică la altă categorie. Abordarea la paușal, „toți suntem la fel”, cum era pe timpul comunismului, nu este abordarea corectă. Abordarea trebuie să fie total diferită.

Trebuie să luăm ceva până în 31 august, să venim cu o ordonanță de urgență, să schimbăm sistemul de control și de autorizare. Dar legea propriu-zisă, aș dori ca în această sesiune parlamentară să mergem în Parlament și în discuții cu dumneavoastră să o modificăm cu toții prin transparență, să dăm fiecărei instituții cu ce se ocupă. Guvernul este executiv, Parlamentul este legislativ și acolo se fac dezbaterile și toate discuțiile. Cu adevărat noi o să punem, împreună cu doamna ministru, colegilor parlamentari ce a reieșit din toate controalele efectuate. Nu vor fi de mâine, dar să închidem în primul rând capitolul de abuz și de pierderi de vieți omenești, pentru că despre asta vorbim. Vom vedea cu toții, după anchetele făcute și de DIICOT și de DNA și toată lumea, vor fi analize și va exista și acest efect prin care se va demonstra că s-au pierdut și vieți omenești, sunt ferm convins de acest lucru și știți și dumneavoastră acest lucru. Este evident că acum statul e în alertă și vor fi mai puține cazuri și se uită toată lumea, pentru că au început să fie responsabili și de la nivel central și de la nivel local.

Cunoaștem instituțiile statului care, dacă se relaxează, încet-încet se revine la un alt… Aici trebuie legislativ și aici este mare nevoie de ajutorul dumneavoastră, să găsim împreună un mecanism de colaborare cu Ministerul Muncii, și nu numai, și cu autoritățile locale, președinții, toți cei care cheltuie bani pentru aceste persoane, în care dumneavoastră să fiți implicați direct și să aveți acces la informații în mod direct. Aș porni cu acest registru urgent, să vedem cu cine îl… cu Ministerul Digitalizării. România nu are un registru electronic cu aceste persoane, astfel încât dacă e folosit același buletin la decontări fie în Maramureș, fie în sectorul 1, sistemul să-ți spună că acolo e cu totul altceva. Cred că e prea permisibilă legea să fie persoane mutate de la sectorul 6 la Maramureș. Trebuie să gândim cu dumneavoastră, totuși, să rămână în aria aparținătorului – nu pot să fiu aparținător în București și mutată persoana la 600 de kilometri. Nici autoritățile nu pot să vadă concret cum le sunt cheltuiți banii. E o aberație legislativă. Deci, ele trebuie concentrate într-o anumită zonă şi, repet, vor fi foarte, foarte multe care vor reieși și din actele de control”, a menționat premierul României,

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Niciun șofer din România NU MAI SCAPĂ. S-a dat ordin la Poliția Română: Desfășurăm FORȚE...
Telefonul te înregistrează tot timpul. Trucul prin care scapi de supraveghere
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii