VIDEO | Metrou pe stradă, din Berceni până la Șoseaua de Centură. Cum va arăta noua linie (REPORTAJ)

Redactor:
Ina Stoica

Bucureştiul se află pe locul 4 în topul celor mai aglomerate oraşe din Europa, iar nevoia de prelungire a metroului în zonele limitrofe este una din ce în ce mai mare.

În luna ianuarie au început lucrările pentru magistrala care se va numi Tudor Arghezi, stație ce va lega Berceni de Șoseaua de Centură. Costul acestei linii de metrou este de aproximativ 50 de milioane de euro, bani care provin în proporție de 85% din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), iar 15% din bugetul local al Sectorului 4 și dintr-un credit de la Banca de Dezvoltare a Comisiei Europene.

Linia care va lega Berceni de Inelul de Centură

Lucrările au început de pe data de 4 ianuarie. A început demontarea șinelor existente în momentul acesta, deoarece acestea sunt într-un singur sens. Se creează spațiul necesar pentru a pune această cale de rulaj pe două sensuri. Costul pe care îl presupune această investiție este de apropximativ 50 de milioane de euro, bani care provin în proporție de 85% din POIM, iar 15% din bugetul local al Sectorului 4. Mai mult, am semnat împreună cu Consiliul Județean Ilfov un protocol de colaborare menit să ducă magistrala M2 până în comuna Berceni. Dorința pe care o avem cu colegii noștri din Ilfov este aceea de a mai prelungi încă 3 stații de metrou această magistrală până în comuna Berceni, reușind în modul acesta să creem o flexibilitate”, spune primarul Sectorului 4, Daniel Băluță.

Perioada de execuție este de 22 de luni și se estimează ca lucrarea să fie gata până la sfârșitul anului 2023. Investiţia presupune şi realizarea unei parcări de tip park and ride, pentru a ajunge cat mai repede în centru.

Cu o suprafaţă desfăşurată de 15.100 mp, staţia va fi una supraterană, însemnând o clădire cu subsol, parter şi două etaje.

Avem un tunel care trece pe sub Șoseaua Berceni, ce va crea accesul între parcarea park and ride de pe partea cealaltă a drumului. Avem aproximativ 1,7 km de cale ferată pentru metrou. Scopul pe care îl avem este ca într-un timp foarte scurt să transformăm această parte a Sectorului 4 într-un hub de dezvoltare și ne dorim ca din ce în ce mai mulți oameni să vină să lucreze în  Sectorul 4”, mai spune primarul Daniel Băluță.

Necesitatea trenurilor urbane în București

Mihai Alexandru Crăciun, specialist în infrastructură: Este un lucru foarte bun că se prelungește metroul pentru ca oamenii să aibă și alte alternative în afară de mașina personală. Metroul trebuie prevăzut să se ducă până în comuna Berceni și trebuia din start să fie linie dublă. Pentru că acest segment este de linie simplă, trenul de acolo nu va putea merge legat până în Pipera. Atunci va crește intervalul de succedare pe toată magistrala. Unele trenuri vor pleca din capătul centurii, unele vor pleca mai dinspre centru. Va fi un avantaj limitat pentru că soluția nu este gândită până la capăt. Este foarte bine că se construiește, pentru că metroul trebuie să iasă din București și să se ducă în zonele limotrofe. După care mai trebuie făcută și rețeaua de trenuri urbane. Un concept care lipsește și care trebuie să lucreze mână în mână cu metroul. Metroul să meargă până imediat dincolo de Centură și trenul urban până la 20-30 km în afara Centurii.

Atunci când nu este trafic, cu mașina facem în jur de patru minute între stație Berceni si „Inelul de Centură”.

„Metroul face în principiu cam două minute pe stație. Din Centură până în centru s-ar face în jur de 15-20 de minute. Cu mașina poate fi oricât. Este impredictibil. Spre deosebire de asta, sistemele feroviare au  predictibilitate”, spune Mihai Alexandru Crăciun.

Locuitorii comunei Berceni petrec ore în trafic

Prelungirea metroului până în Berceni este dorința locuitorilor comunei, care ajung să facă și două ore până în București atunci când traficul este aglomerat. Majoritatea locuitorilor din comuna Berceni lucrează în București. În total, comuna are 15.000 de locuitori, dintre care 9.000 oficial, iar aglomerația care se formează în trafic zilnic la orele în vârf le dă bătăi de cap oamenilor.

„Este foarte important ca metroul să ajungă și în comuna Berceni. În momentul de față, în Berceni avem pentru transport o firmă privată de maxi-taxi și STB-ul, cât și cu mașinile personale. Am demarat o campanie de strângere de semnături online și fizic, pentru ca metroul să ajungă până în comună. Berceniul a cunoscut în ultimii ani o expansiune urbană considerabilă si este nevoie de o infrastructură de transport modernă pentru locuitorii comunei, ținând cont de numărul foarte mare de persoane care pleacă spre București, la job,și de aglomerația care se formează la orele de vârf”, spune primarul comunei Berceni, Gheorghe Covrigea.

Reporter: Cât de important este să aveți o linie de metrou în Comuna Berceni?
Localnică: Este foarte important pentru oamenii de aici, care vor să ajungă acasă cât mai repede. Fac în jur de o oră cu mașina, depinde mult de trafic.

Localnic: Ar fi foarte important, că ar scuti timpul. S-ar elibera traficul de pe șosea.

Reporter: Cu ce mergeți către București?
Localnică: Cu STB-ul. Ar fi extraordinar să avem un metrou. Cu mașina facem și o oră și jumătate până în Piața Sudului. Depinde de oră, dimineața e și mai aglomerat.

Localnică: Eu merg până la Apărătorii Patriei. Dar ar fi nemaipomenit să ajungă până aici, fiindcă am ajunge mult mai repede la serviciu.

Revoluţie la FCSB. Becali şi-a ieşit din minţi şi a anunţat numele antrenorului care renaşte...
Cum o alintă Răzvan Simion pe noua lui iubită! Așa îi zicea și Lidiei Buble
FOTO. Andreea Raicu a pozat goală, la 43 de ani. Imaginea care a pus pe...
Pepe e ISTORIE! Raluca Pastramă a făcut totul public! El este acum cel mai important...
Motivul pentru care Sorana Cîrstea nu își expune public relația cu Ion Țiriac Jr. A...
Nou DOSAR pentru Liviu Dragnea! Ce ACUZAŢII GRAVE i se aduc acum fostului lider PSD
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
Ce se întâmplă în organism dacă dormi cu televizorul pornit. Concluzia oamenilor de știință
Cum o alintă Răzvan Simion pe noua lui iubită! Așa îi zicea și Lidiei Buble
Considerată INOCENTĂ ca o fecioară, dar amanta celui mai PUTERNIC om, a făcut ceva TERIBIL...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
BOMBĂ! Cum arată Liviu Dragnea acum, după gratii. Abia îl mai poți recunoaște
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Vestea ȘOC a dimineții în România: A MURIT... Un talent uriaș! Rămas bun!
Cum îți dai seama că ai viermi intestinali. 20 de semne ale paraziților în organism
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Unul dintre cele mari secrete ale McDonald's s-a aflat. Cum au reuşit doi tineri să...
×
Inchide