VIDEO | Ministrul Economiei, Radu Oprea după întâlnirea cu constructorii: ”Avem un buget pentru schema de ajutor de stat de 150 de milioane de euro”

Publicat: 23/06/2023, 16:17
Actualizat: 23/06/2023, 19:30
În urma întâlnirii pe care premierul Marcel Ciolacu a avut-o vineri cu reprezentanții din industria materialelor de construcții, Radu Oprea a declarat că bugetul schemei de ajutor de stat este de maxim 150 de milioane de euro, iar aceasta ar putea fi acordată începând din 2024. La discuții au participat și vicepremierul Marian Neacșu, dar și alți membri ai Guvernului.

O primă discuție cu reprezentanții patronatelor din industrie a avut loc vineri la Palatul Victoria. La întâlnire au fost prezenți Marcel Ciolacu, vicepremierul Marian Neacșu și alți membri ai Guvernului, care, alături de reprezentanții din industrie, au discutat despre schema de ajutor de stat pentru materialele de construcții, programul național CONSTRUCTPLUS.

Printre patronatele invitate la discuții s-au numărat și producători, a spus Radu Oprea.

”Am dorit să avem această primă discuție pentru a putea calibra exact schema de ajutor de stat. (…) Au ridicat o problemă foarte corectă a economiei de piață, că trebuie să producem de calitate bună și la un preț rezonabil astfel încât să fim competitivi în România, pentru că scopul nostru este acela de a reduce deficitul comercial. (…)

Astăzi importăm 70% din materialele de construcții pe care le punem în operă. În discuțiile pe care le-am avut cu reprezentanții firmelor de construcții ne-au certificat aceste cifre statistice sunt din realitatea de zi cu zi, pentru că, într-adevăr, acestea sunt proporția de materiale din din import.

Dacă vom reuși fim competitivi în timp, putem scădem și la jumătate din ceea ce importăm astăzi. Depinde doar de noi, de tehnologia pe care vom ști s-o aducem. Procesele de astăzi sunt procese intens tehnologice, trebuie fim competitivi. Asta cam cât timp ați spus, cât timp. Eu spun anul acesta, lucru pe care l-am spus ieri, urmare a ședinței de Guvern”, a declarat ministrul Economiei.

Buget pentru schema de ajutor de stat de maxim 150 de milioane de euro

Ministrul Radu Oprea a menționat la finalul întâlnirii că schema de ajutor de stat de 150 de milioane de euro ar putea fi acordată chiar începând de anul acesta.

”Avem un buget pentru schema de ajutor de stat de maxim 150 de milioane de euro, pentru trebuie mergem pe schema simplă de notificare a Comisiei Europene, astfel încât putem începe această schemă de ajutor de stat de anul acesta, de anul viitor. Pentru se schimbă și noul cadru, vine noul cadru financiar multianual, trebuiesc renegociate schemele de ajutor de stat, astfel încât putem venim cu sume mai consistente și, de ce nu, și cu partea de garanții”, a menționat social-democratul.

Ministrul Economiei, Radu Oprea, a dat detalii despre acest proiect de ordonanță de urgență în briefingul care a urmat ședinței de Guvern.

„Ca principiu, ne dorim să reducem deficitul comercial. România azi importă anual de 8 miliarde de euro materiale de construcții și aproape 70% din materialele pe care le punem în operă azi în sectorul de construcții sunt din import, de aceea ne dorim să stimulăm investițiile în acest domeniu să avem capacități noi de producție și dacă se poate cu atât mai mult în zonele mai puțin dezvoltate.

OUG în prima lectură, ca propunere, spune ca limita maximă a ajutorului de stat să fie cea care este dat prin HG 3111/2022 care se referă la intensitatea ajutorului de stat în regiuni, care diferă de la regiune la regiune.

Limita maximă a unui astfel de proiect va fi de 50 milioane euro valoarea maximă a cheltuielilor eligibile”, a spus acesta.

Un plus de 20.000 de locuri de muncă industria construcțiilor și a materialelor de construcții

Oprea a explicat și cui se adresează schema de ajutor.

„Tuturor celor care produc diverse materiale de construcții care intră în componenta construcțiilor civile, industriale care au finanțare de la bugetul de stat sau cu fonduri europene.

Bugetul pe anul acesta am convenit informal cu ministrul Finanțelor publice de a fi de maxim 150 milioane euro, pentru că acest lucru va însemna o notificare simplă către Comisie și putem să sperăm că în ultimul trimestru al anului vom avea această schemă funcțională”, a declarat Radu Oprea.

Ministrul a mai subliniat că schema va produce și noi locuri de muncă.

„Are și efect multiplicator în privința locurilor de muncă. Astăzi sunt 420.000 de locuri de muncă în industria construcțiilor și a materialelor de construcții. Estimăm un plus de 20.000 de locuri”, a precizat ministrul Economiei.

Constructorii români vor fi protejați de fluctuațiile masive de preț și de problemele din lanțul de aprovizionare

Premierul Marcel Ciolacu a transmis, după întâlnirea cu reprezentanții constructorilor, că aceștia vor fi protejați de fluctuațiile masive de preț și de problemele din lanțul de aprovizionare.
”Astăzi m-am întâlnit cu cei mai importanți constructori ai țării pentru a le prezenta propunerea noastră privind schema de susținere pentru producerea materialelor de construcții aici, în România!
Scopul nostru este să susținem prin granturi și garanții de stat apariția de noi fabrici de prefabricate, de oțel-beton sau bitum care să asigure un flux constant de materie primă pe toate marile șantiere de investiții publice. Astfel, constructorii români vor fi protejați de fluctuațiile masive de preț și de problemele din lanțul de aprovizionare.
Mi-am notat toate sugestiile pe care marile companii din domeniul construcțiilor le-au făcut și sunt decis să le transformăm în soluții concrete.

Totodată, am răspuns direct și onest temerii lor privind modificarea facilităților fiscale acordate acestei industrii: în mandatul meu voi respecta un principiu simplu – nu voi schimba regulile în timpul jocului! Și, cu siguranță, orice pas important vom face, va fi ca urmare a dialogului cu această industrie strategică pentru România”, a transmis premierul Marcel Ciolacu în urma întâlnirii.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Milionarul Cășuneanu a fost bătut după un scandal în „lumea bună”. “Fabulosul Costeluș” și-a primit...
FOTO. Imagini incendiare cu Corina Caragea într-un costum de baie alb!
Femeia care și-a rupt pașaportul și a ales închisoarea din Belarus în locul exilului este...
Răzvan a murit după ce medicii l-au trimis acasă cu antibiotic! 'Dacă i se făcea...
Cu tarabele pline de produse locale, de calitate, românii aleg tot mai des "chinezăriile". Preţul dictează...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
2024: O nouă regulă de circulație în sensul giratoriu. Singura bandă care are întotdeauna prioritate
Ce datorii a lăsat în urmă Mioara Roman: „Sunt bune de plată!”
Trupul lui Alexei Navalnîi a fost predat familiei. Unde și în ce condiții va avea...
Analiză Politico: Intrarea lui Klaus Iohannis în cursa pentru şefia NATO poate produce divizări în...
Scandal uriaș imediat după ce Mioara Roman a murit! Revoltă în masă din cauza unor...
Un EXPERIMENT NASA în SPAȚIU a sfârșit în FLĂCĂRI! Ce au încercat să facă?
A venit anunțul agenției care a distrus-o pe Halep: DECIZIA și motivarea hotărârii...
Recalcularea pensiilor. Cine trebuie să aducă documente în plus la dosar
Ce a putut să își facă la geamul apartamentului un român din cartierul Drumul Taberei,...
BANCUL ZILEI. Bulă: Mă cheamă şefu’ la el în birou şi-mi zice: Am observat că...
O structură scufundată a fost descoperită în Grota Albastră din Italia