VIDEO | Nicolae Ciucă a anunțat că demnitarii își vor putea păstra doar jumătate din numărul de consilieri

Publicat: 31/07/2023, 16:27

Nicolae Ciucă a anunțat luni că demnitarii și persoanele din conducerea instituțiilor care au consilieri plătiți din bugetul de stat vor păstra doar jumătate din numărul acestora.

În contextul reducerii cheltuielilor bugetare vizate de Executiv, Nicolae Ciucă a declarat că numărul consilierilor din instituții se va înjumătăți:

 ”Dacă aduceți aminte, prima ordonanță care a vizat reducerea cheltuielilor a impus reducerea numărului de consilieri la nivelul miniștrilor, a demnitarilor. Ca atare, în momentul de față, pentru toți cei care au funcții de conducere și au consilieri plătiți de la bugetul de stat, numărul acestora se va reduce cu 50% mulțumesc” a declarat președintele Senatului.

PSD și PNL vor să găsească soluții pentru a reduce deficitul bugetar. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă vor veni fiecare în cadrul Coaliției cu propunerile care ar trebui să aducă mai mulți bani la bugetul de stat. Printre măsurile găsite de social democrați se numără reducerea cu 30% a numărul de secretari și subsecretari de stat, în timp ce PNL dorește o scădere de numai 20%.

Ce măsuri propune PNL pentru reducerea deficitului bugetar:

  • Ministerul Finanțelor va crea un mecanism care va evalua calitatea cheltuielilor ordonatorilor de credite, în așa fel încât cei care sunt mai eficienți vor primi sume mai mari, iar cei care nu sunt eficienți, li se vor diminua din sumele alocate. Mai puțini șefi în administrația publică, cu structuri mai eficiente. Astfel numărul de angajați aferent fiecărei structuri ierarhice (birou, serviciu, direcție etc.) va crește, iar acest lucru va reduce numărul de posturi de conducere din prezent.
  • Se va face, în același timp, o reformă a deconcentratelor. În acest sens, se vor comasa instituțiile care au rol similar. De exemplu, la nivelul Ministerului Muncii sunt în prezent 4 instituții, iar din acestea se va face una. În paralel, instituțiile și UAT-urile vor fi stimulate să achiziționeze în comun servicii sau produse pentru a obține un preț mai mic.
  • Scăderea numărului secretarilor de stat cu 20%.
  • Va fi limitat numărul de membri în Consiliile de Administrație și numărul îndemnizațiilor aferente acestora.
  • Se ia în calcul inclusiv limitarea abonamentelor cu telefonia mobilă în instituțiile publice, dar și a altor consumabile.
  • PNL va cere ca mediul de afaceri și investițiile să fie protejate cât mai mult în contextul măsurilor de reducere a deficitului.
  • PNL va cere în Coaliție, ca, în mod excepțional, vânzarea de carte și manuale școlare să rămână la cota de TVA actuală.
  • PNL va cere neacordarea pentru bugetarii care câștigă peste 10.000 lei lunar a voucherelor de vacanță.

”Boost pentru economia României”

Liberalii s-au întâlnit luni dimineața în Coaliție pentru a discuta propunerile fiscale. În cadrul ședinței Nicolae Ciucă a vorbit despre un ”Boost pentru economia României” care ar presupune un plan, cu bugetare multi-anuală:

„Nu e corect să plecăm de la tăieri și reduceri ca filosofie. Noi trebuie să vedem cum ne atingem obiectivul de țară – dezvoltarea rapidă a României. Am avut investiții record, sunt șanse să mai avem și în următorii doi ani, trebuie să vedem cum folosim oportunitățile. Deci, ca atare, regândirea statului și a relației cu mediul de afaceri, ca și regândirea veniturilor la buget nu trebuie să mai aibă loc doar în momente de criză, când ne strâng cu ușa organismele internaționale, altfel, pe bună dreptate.

Acum nu avem de ales, trebuie să acționăm rapid, pe termen scurt, dar trebuie să vedem și perspectiva. Coaliția trebuie să creeze un grup permanent care să lucreze pentru soluțiile care dezvoltă România, nu doar o țin în niște parametri pe hârtie”, le-ar fi transmis președintele PNL colegilor săi, înaintea ședinței.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Zodia care renaște în martie 2024. Nativii vor avea parte de schimbări radicale în plan...
FOTO. Andreea Bălan, imagini interzise cardiacilor! S-a pozat într-un costum de baie care a lăsat...
Coşmarul unui cuplu spaniol care călătorea în India. Soţia a fost violată în grup, iar...
Veste cruntă despre fiul lui Mădălin Ionescu! Medicii, șocați
Un patron din România a introdus săptâmâna de lucru de 4 zile din septembrie. Ce...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poliția Română montează RADARE unde șoferii se așteptă mai puțin
De ce boală suferă Putin? Un fost spion britanic a făcut dezvăluiri șocante
„A venit momentul să-mi iau rămas bun”. După „Fetița Zurli”, încă doi membri își anunță...
Boloş: Nu este vorba de o taxă nouă pe concedii medicale, ci de o eliminare...
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Vila are 2 etaje,...
TRUCUL simplu prin care VIAȚA TA va fi mai bună pe zi ce trece
INTRĂ 2.000 DE LEI pe carduri! Cine sunt cei care pot primi sumele în cont
Ce conțin, de fapt, crenvurștii. Lista pe care mulți cumpărători o ignoră
Când începe noul sezon Chefi la cuțite. Premiera show-ului de la Antena 1 aduce surprize...
BANCUL ZILEI. Bulă: Chelner, de ce nu mi-ai umplut ceașca până la semn cu ţuică...
Pericol pentru o cincime dintre speciile de pești din cel mai lung fluviu din Asia...