VIDEO Rafila, despre infecțiile intraspitalicești: „Este o realitate. Avem undeva la 200.000 de cazuri. Avem nevoie de laboratoare de microbiologie pentru a le depista”

Publicat: 05/08/2022, 21:25

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, vineri, la Digi24 că infecțiile intraspitalicești sunt încă o realitate în România, reprezentând circa 200.000 de cazuri și că nu vor putea fi combătute în întregime.

„Este o realitate. Sunt elemente obiective. Studiul de prevalenţă de moment arăta 2 la sută şi corecţia 6 la sută. Deci e clar că discutăm de mult mai multe infecţii şi numărul total al infecţiilor din România, raportat la numărul de spitalizări, probabil că e undeva în jur de 200.000 la un număr de internări de 4 milioane, pentru că noi avem cam 4 milioane de internări pe an, înainte de pandemie, la o proporţie de 5 la sută, înseamnă circa 200.000 de cazuri.

Rafila spune că pentru a identifica infecțiile nozocomiale, spitalele românești trebuie să dispună de laboratoare de microbiologie – acestea mai mult lipsesc din unitățile sanitare.

„Peste noapte nu se pot schimba lucrurile. Un astfel de laborator ca cel de Microbiologie de la Institutul Matei Balş este necesar în toate spitalele din România. Un laborator sau un compartiment de microbiologie. El lipseşte de multe ori. El trebuie să fie funcţional 24 de ore din 24.

„Trebuie să educăm personalul medical, pe de-o parte, dar şi mass-media şi cetăţenii, să înţeleagă că o infecţie nosocomială este un lucru care poate să apară, e vorba de bacterii, până la urmă, care trăiesc şi ele în acelaşi habitat ca şi noi şi sunt mai abile decât noi pentru că au experienţă mult mai mare decât omul în a supravieţui”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății acuză voalat presa că duce campanii de incriminare a infecţiilor nozocomiale, iar acest fapt duce la „ascunderea” procentului real de cazuri.

„Supravieţuiesc de mai mult de un miliard de ani şi e clar că mecanismele lor de supravieţuire trebuie combătute prin metode care să prevină infecţiile. Dar nu putem să le combatem pe toate. Dacă facem campanii de presă, de incriminare a infecţiilor asociate asistenţei medicale, pentru că ăsta este termenul, oamenii, în mod instinctiv, se vor feri să le raporteze”, a declarat Rafila.