VIDEO Rafila: „Termenul pentru construcția celor 25 de obiective spitalicești este 2026. Până în decembrie nu cred că vedem ceva”

Publicat: 05/08/2022, 21:42

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, vineri, la Digi24, că termenul pentru construcția celor 25 de „obiective spitalicești” este 2026, însă până la finele anului 2022 nu se va vedea nimic, întrucât Guvernul trebuie să aleagă criteriile de selecție dintr-o listă de 49 .

Întrebat când vom avea primul spital construit din PNRR, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a spus: „Termenul pentru construcția celor 25 de obiective spitalicești este 30/06/2026, e un termen destul de strâns – 4 ani de zile”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul a precizat că au fost deja elaborate criteriile pentru alegerea celor 25 de spitale care urmează să fie construite, dar se așteaptă ca Guvernul României să aprobe această listă până anul viitor.

„Noi am elaborat deja criteriile pentru alegerea celor 25 de obiective dintr-o listă prestabilită de 49 pe care am găsit-o la Ministerul Sănătății și din păcate, nu putem o completăm, cu toate ați văzut, au fost și discuții în spațiu public, un spital care a fost desființat a fost inclus pe listă. Guvernul României trebuie aprobe până anul viitor 

Când discuți o clădire nouă, nu pui o cărămidă.. trebuie existe un studiu și până în decembrie nu cred vedem ceva”, a spus Rafila.

El a afirmat că pentru alegerea celor 25 de obiective spitalicești se vor aplica criteriile și condiționalitățile din PNRR. De asemenea, Rafila este încrezător ca acest obiectiv major din PNRR  va fi realizat până la termenul final din 2026.

„Spitalele, unele dintre ele au trecut de partea de documentație, au și proiectul tehnic, au semnat deja contractul de construcție, unele dintre cele de pe lista de 49. În momentul în care Guvernul aprobă criteriile, se face alegerea și dacă sunt unele care sunt foarte avansate și sunt unele dintre ele foarte avansate, construcția efectivă,  prima cărămidă poate fi pusă.

Nu vreau dau exemple, pentru ar însemna spun eu, care vor fi alese din lista de 49. Eu nu știu care vor fi alese. Trebuie aplicate criteriile și, bineînțeles, aceste 2 condiționalități, încadrarea într-un anumit buget, de 1,7 miliarde de euro și 25 de obiective trebuie reușim le construim.