VIDEO | Rareș Bogdan, despre legile securității naționale: „Niciodată, ca lider al PNL şi al coaliţiei, nu voi fi de acord să fie încălcate libertăţi ale individului sau ale presei, câştigate foarte greu timp de 32 de ani”

Publicat: 04/06/2022, 02:24
Actualizat: 04/06/2022, 02:29

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a vorbit, vineri, la Digi24, despre apariția în presă a unor drafturi din proiecte de lege privind securitatea națională, care ar oferi puteri sporite Serviciului Român de Informații (SRI). Europarlamentarul a precizat că serviciile secrete din România au nevoie de o lege clară, ținând cont de războiul de la graniță.

Rareş Bogdan a menționat că, în total, sunt zece proiecte de legi la care lucrează o comisie şi că drafturile acestora nu au fost discutate încă în coaliţia de guvernare.

„Ce a ieşit în spaţiul public nu sunt convins că este ceea ce este în momentul ăsta. Au fost mai multe variante de lucru. Sunt variante de lucru în care colegii noștri vor veni cu controlul parlamentar și cu inițiativa legislativă, care aparține strict aleșilor, adică parlamentarilor, împreună cu guvernul, într-un parteneriat cu cei care sunt beneficiarii legilor. În ultimele două şedinţe de coaliţie nu au fost dezbătute legile siguranţei naţionale. Eu consider că, dată fiind și situaţia regională complicată, cu nori negri la răsăritul României, cred că, cu o graniţă de 650 de kilometri pe uscat cu Ucraina, stat în plin război, cu o graniţă de peste o sută de kilometri la Marea Neagră, România are nevoie de reglementări extrem de precise, extrem de clare, de un cadru pentru serviciile de informaţii”, a declarat Rareș Bogdan.

Europarlamentarul a precizat că nu va fi niciodată de acord ca legile siguranţei naţionale să încalce drepturi ale individului sau ale presei.

„Niciodată, ca lider al PNL şi al coaliţiei, nu voi fi de acord să fie încălcate – Doamne fereşte! – libertăţi ale individului, libertăţi ale presei sau libertăţi în general câştigate foarte greu timp de 32 de ani în această ţară. De asta, vă spun ceva: eu nu cred că reprezentanţii Guvernului, reprezentanţii comisiilor, reprezentanţii Parlamentului, ai coaliţiei şi chiar ai serviciilor de informaţii vor veni cu derapaje la ceea ce eu am spus că trebuie asigurat”, a precizat Rareș Bogdan.

Întrebat dacă, în opinia sa, sunt derapaje în proiectele legilor securității, Rareș Bogdan a afirmat că nu dorește să comenteze decât atunci când vor exista variante oficiale.

„Eu sunt absolut convins că aceste discuții vor exista în cadrul coaliției. Nu știu dacă este variantă finală, intermediară, dacă nu este cumva un balon aruncat voit, strecurat spre presă de reprezentanți ai intelligence-ului, pentru a vedea reacția societății civile. Am văzut multe în viața mea. Dacă presa nu ar reacționa, dacă organizațiile societății civile ar tăcea, dacă nu ar mai exista dezbatere, atunci ar trebui să ne temem și cu adevărat ar fi grav. Vă asigur că această dezbatere va exista și în cadrul coaliției de guvernământ, și în comisii, și în Plenul Parlamentului”, a afirmat Rareș Bogdan.

Afirmațiile lui Rareș Bogdan vin în contextul în care, potrivit unor drafturi din proiecte de lege publicate de g4media.ro, persoanele fizice, juridice, dar și autoritățile și instituțiile publice, ar putea fi obligate să acorde sprijin Serviciului Român de Informații și să nu aibă voie să vorbească despre ajutorul acordat.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ungaria a luat fața României. Ungurii ne-au umilit din nou
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului