VIDEO | Vasile Dîncu, despre manevrele militare ruse de pe Insula Șerpilor: „Suntem în vigilență extremă la Marea Neagră. Avem o înzestrare excepțională, în acest moment, la Mihail Kogălniceanu”

Publicat: 02/06/2022, 01:20
Actualizat: 02/06/2022, 02:32

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a declarat, miercuri, la B1 TV, că România este extrem de vigilentă în ceea ce privește Marea Neagră și dispune de o înzestrare de tip excepțional la Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”. Cu toate acestea, oficialul a precizat că manevrele militare ruse de pe Insula Șerpilor și intențiile Moscovei la Marea Neagră nu sunt periculoase pentru securitatea nostră, în contextul în care acolo nu există o bază de rachete adevărată.

„Sigur că este o situație care are o implicație directă asupra securității României, având în vedere că sunt la 22 de mile (46 de kilometri, n.r) de țărmul nostru. Sigur, acesta este un punct strategic. În acest moment, mai puțin este important pentru securitatea noastră sau periculos pentru noi din perspectiva bazelor de rachete, pentru că nu este o bază de rachete adevărată. Sunt, într-adevăr, câteva lansatoare de rachete puse acolo, este importantă, însă prin faptul că, cu siguranță, acolo există radare, există și alte instrumente prin care, de fapt, se gestionează, se verifică, se cercetează întreaga situație din această parte a Mării Negre”, a afirmat Vasile Dîncu.

Vasile Dîncu a precizat că în ultimele zile au existat situații în care au fost bruiate comunicațiile de satelit și în zona litoralului nostru.

„Acesta este un lucru care, până la urmă, sigur că ne îngrijorează și pe noi. Evident că aici nu este în acest moment o problemă în care NATO să aibă o strategie de urgență, de alarmă. Noi sigur că suntem în vigilență extremă în ceea ce privește Marea Neagră în acest moment. La Mihail Kogălniceanu, noi avem o înzestrare de tip excepțional în acest moment, prin prezența și a unor trupe din interiorul NATO. Se monitorizează acest spațiu. Cu siguranță că ne îngrijorează această situație, dar suntem pregătiți în orice situație. Am avut în ultimele zile și situații în care s-au bruiat comunicațiile de satelit din zona Mării Negre, din zona litoralului nostru al Mării Negre, sigur că acest lucru a fost resimțit, dar nu este o situație de urgență”, a menționat Vasile Dîncu.

Ministrul Apărării Naționale a afirmat, însă, că aceste bruiaje nu ne-a pus probleme, în contextul în care a fost o situație ușor de anticipat, care s-a rezolvat rapid, iar perioadele de bruiaj au fost unele scurte.

„Nu avem o situație iminentă de conflict sau de pericol pentru teritoriul României, însă pentru strategia generală a războiului din Ucraina înseamnă că rușii nu au de gând să plece, nu au de gând să accepte condiția ucrainenilor pentru pace, aceea de a se retrage pe pozițiile din 24 februarie pentru ca să înceapă negocierile. Ideea că militarizează această zonă cum este Insula Șerpilor înseamnă că există planuri legate de Odesa, chiar dacă există analiști militari care spun că nu există în acest moment semne că ar fi un angajament militar serios terestru – poate nu acum”, a declarat Vasile Dîncu.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, s-a alăturat echipei Gândul, în mai 2022, unde tratează subiecte de actualitate, în calitateciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase