VIDEO | Vasile Dîncu: „În Marea Neagră avem un adevărat blocaj. Este o mare închisă circulației internaționale. Voi discuta cu omologul din Turcia și despre deminare”

Publicat: 02/06/2022, 02:29

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a declarat, miercuri, la B1 TV, că există o mare blocadă la Marea Neagră din cauza porturilor minate și a sutelor de nave de război blocate în porturile ucrainene. În acest context, oficialul a precizat că sunt multe elemente din care rezultă că, în acest moment, Marea Neagră este o mare închisă circulației internaționale.

„În primul rând, circulația internațională de mărfuri – porturile sunt blocate, sunt sute de vase blocate în porturile ucrainene. La un moment dat, acum câteva zile, rușii au acceptat un culoar pe care doar să se poată ieși din aceste porturi, să plece câteva nave străine, cu pavilion străin, dar nu a plecat nimeni, pentru că nimeni nu a avut siguranța că acel culoar de câteva mile este unul sigur. Exporturile Ucrainei sunt blocate. Ar trebui ca în viitoarele trei luni Uniunea Europeană să reușească să sprijine Ucraina pentru a transporta 20 de milioane de tone pe lună, ca să existe cumva un optim, să poată să scoată din depozite cerealele care erau pentru export și pentru producția nouă, pentru că vine deja din această vară producția nouă, urmează producția din toamnă, care este, de asemenea, foarte importantă”, a afirmat Vasile Dîncu.

Vasile Dîncu a precizat că o problemă majoră o reprezintă porturile ucrainene minate, în contextul în care periodic se desprind mine din această zonă.

„Este partea minată. Aici porturile sunt minate, periodic se desprind mine din această zonă. Ucraina cere să existe o forță internațională pentru deminare și să accepte rușii acest lucru, și rușii pun condiții pentru chestiunea aceasta. Este minat și teritoriul terestru pentru Ucraina. Este nevoie de 300.000 de kilometri pătrați de mine terestre, care au fost amplasate pe teritoriul Ucrainei. Deci din această perpectivă, avem un blocaj”, a declarat Vasile Dîncu.

Ministrul Apărării Naționale a precizat că, în opinia sa, există multe elemente din care rezultă că, în acest moment, Marea Neagră este, într-o anumită măsură, o mare închisă circulației internaționale.

„Avem un blocaj și din perspectiva faptului că forțele ruse nu lasă o circulație comercială normală în această zonă, pentru că au niște zone de exclusivitate. Dacă ne uităm la o hartă vedem că, de fapt, toată marea este blocată din perspectiva asta. Sigur că se discută la nivel internațional și următorul lucru: acest statut al Mării Negre prin care navele străine nu pot să intre – care nu sunt ale statelor riverane – nu pot sta mai mult de două săptămâni în zona Mării Negre. Sunt multe elemente care dau acest lucru, că Marea Neagră este, în acest moment, într-o oarecare măsură, o mare închisă circulației internaționale”, a precizat Vasile Dîncu.

De asemenea, Vasile Dîncu a afirmat că va discuta despre deminare și cu omologul său turc, care urmează să efectueze o vizită la București.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Marea Britanie a intrat într-o recesiune „superficială”