VIDEO | Zeci de elevi de la cel mai mare liceu din Olt au ajuns la spital după ce au mâncat la cantina școlii. 14 copii sunt internați

Publicat: 25/05/2022, 14:42
Actualizat: 25/05/2022, 16:02

Este anchetă la cel mai mare liceu din Slatina, după ce peste 20 de elevi au ajuns la spital. Ei au acuzat dureri abdominale, febră și vomă, iar 14 au fost internați. Medicii de la Direcția de Sănătate Publică și Direcția Sanitar-Veterinară au prelevat probe pentru a afla cu exactitate cauza îmbolnăvirii copiilor.

Update: În cursul acestei zile, medicii au extins ancheta și au verificat toți elevii care au lipsit de la școală astăzi. Astfel, au constatat că, în total, 94 de copii prezintă simptome digestive. Între timp, DSV a aplicat unității de învățământ primele sancțiuni.

“A fost aplicată o sancțiune contravențională de 10.000 de lei și o sancțiune complementară prin suspendarea activității obiectivului până la remedierea deficiențelor. Ancheta epidemiologică este în curs de desfășurare în vederea stabilirii sursei de contaminare”, a precizat Venera Popa, director Direcția Sanitar Veterinară Olt.

Știrea inițială:

Primele cazuri au apărut la finalul săptămânii trecute la Colegiul Național “Ion Minulescu” Slatina. Totul dupa ce elevii au mâncat la cantina școlii, acolo unde, zilnic, iar prânzul, în medie 250-300 de elevi. Inițial, copiii din învățământul primar au început să aibă simptome, apoi și elevii mai mari au ajuns la spital. În total, 21 de copii s-au prezentat la medic, iar în acest moment, 14 elevi se află internați în spital. Ceilalți au primit tratament și au fost trimiși acasă. Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Slatina  spun că elevii care au ajuns la UPU suferă de toxiinfecție alimentară.

“Ca și simptome: greață vărsături, dureri de cap, scaune diareice. Starea lor este bună acum, este stabilă. Simptomatologia a început să pălească. Bănuim că până vineri îi putem și externa. Este vorba despre toxiinfecție alimentară, de la alimente alterate”, a precizat Oana Obretin, medic-șef Secția Boli Infecțioase Spitalul Județean de Urgență Slatina.

DSP a demarat o anchetă epidemiologică pentru a stabili cauza îmbolnăvirii copiilor

Conducerea Colegiului Național Ion Minulescu spune că deja a luat primele măsuri.

“Am luat măsuri în cea ce privește igiena, dezinfectare suprafețe, avem probele de alimente care se păstrează 48 de ore, conform legii. Am solicitat și am discutat cu Direcția de Sănătate Publică cu DSV-ul să anchezeze cumva situația, să vedem care este problema. Noi încercăm să vedem dacă este o toxiinfecție alimentară sau enterocolită”, a declarat Marius Ionescu, directorul Colegiului Național “Ion Minulescu” Slatina.

S-a declanșat acțiunea de intrare în obiectiv, în incinta Colegiului Național “Ion Minulescu” pentru identificarea alimentelor incriminate, starea de sănătate a personalului deservant, condițiile igenico-sanitare ale obiectivului, dar și materiile prime folosite. Ancheta este în derulare, s-au prelevat probe biologice de la bolnavi la internare, probe aflate în lucru în laboratorul DSP, Alexandra Popescu, medic specialist DSP Olt.

Colegiul Național Ion Minulescu din Slatina este cel mai mare liceu din județul Olt, unde învață peste 2000 de elevi.