Virus periculos, descoperit în Rusia. Khosta-2, „un virus complet rezistent la vaccinuri”

Virus periculos, descoperit în Rusia. Khosta-2, „un virus complet rezistent la vaccinuri”
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 28/09/2022, 16:22
Actualizat: 28/09/2022, 16:22

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Washington au descoperit un nou coronavirus apărut inițial la liliecii din Rusia, care ar putea provoca probleme la nivel global. Virusul poate infecta celulele umane și este capabil să evite protecția imunitară dată de vaccinurile COVID-19.

Oamenii de știință conduși de Michael Letko, profesor asistent la Școala Paul G. Allen pentru Sănătate Globală de la Universitatea de Stat din Washington, au descoperit un grup de coronavirusuri similare cu SARS-CoV-2, care au apărut inițial la liliecii din Rusia în 2020. La acea vreme, oamenii de știință nu credeau că virusul, numit Khosta-2, reprezenta o amenințare pentru oameni, scrie time.com.

Dar când echipa lui Letko a făcut o analiză mai amănunțită, a descoperit că virusul ar putea infecta celulele umane, primul semn de avertizare că ar putea deveni o posibilă amenințare pentru sănătatea publică. Un virus înrudit găsit la liliecii ruși, Khosta-1, nu a putut pătrunde ușor în celulele umane, dar Khosta-2 ar putea. Khosta-2 se atașează de aceeași proteină, ACE2, pe care SARS-CoV-2 o folosește pentru a pătrunde în celulele umane.

Anticorpii din vaccin nu au neutralizat virusul

Și mai îngrijorător, când Letko a combinat serul de la oameni care au fost vaccinați împotriva COVID-19 cu Khosta-2, anticorpii din ser nu au neutralizat virusul. Același lucru s-a întâmplat când au combinat virusul Khosta-2 cu ser de la oameni care s-au vindecat de infecțiile cu Omicron.

„Nu vrem să speriem pe nimeni și să spunem că acesta este un virus complet rezistent la vaccinuri”, spune Letko. „Dar este îngrijorător faptul că există viruși care circulă în natură și care au aceste proprietăți – se pot lega de receptorii umani și nu sunt neutralizați de răspunsurile actuale ale vaccinurilor.”

Cu toate acestea, ercetările lui Letko arată că, la fel ca varianta Omicron a SARS-CoV-2, Khosta-2 nu pare să aibă gene care să sugereze că ar putea provoca boli grave la oameni. Dar asta s-ar putea schimba dacă Khosta-2 începe să circule pe scară largă și să se amestece cu genele de la SARS-CoV-2.

”Virusurile se pot combina și iese un nou virus!”

„Unul dintre lucrurile care ne îngrijorează este că, atunci când coronavirusurile înrudite intră în aceleași celule, se pot combina și iese un nou virus”, spune Letko. ”Îngrijorarea este că SARS-CoV-2 s-ar putea răspândi la animalele infectate cu ceva de genul Khosta-2 și se pot combina și apoi infecta celulele umane. Ele ar putea fi rezistente la imunitatea la vaccin și ar avea, de asemenea, câțiva factori mai virulenți. Care sunt șansele, cine știe? Dar, teoretic, s-ar putea întâmpla în timpul unui eveniment de combinare”, spune profesorul.

”Acești viruși sunt cu adevărat răspândiți peste tot și vor continua să fie o problemă pentru oameni în general”, mai spune Letko.

Cu o imunitate globală mai scăzută la actualul virus SARS-CoV-2, combaterea oricăror noi agenți patogeni, inclusiv noile coronavirusuri precum Khosta-2, ar deveni mai dificilă. Conform celor mai recente date colectate de OMS, un sfert dintre oamenii din întreaga lume încă nu au primit prima doză de vaccin împotriva COVID-19.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce s-a întâmplat la 1 noaptea în azilul de la Snagov, unde a murit Mioara...
FOTO. Cât de frumoasă e fiica lui Ion Țiriac! Moștenitoarea imperiului l-a impresionat cu apariția...
VIDEO EXCLUSIV Reacție șocantă a fostului prefect de Gorj: A bruscat o jurnalistă Digi24 și...
Are 57 de ani, dar arată fabulos! GALERIE FOTO WOW
Cel mai scump drum judeţean din România este aproape gata. Traseul are 78 de km...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
2024: O nouă regulă de circulație în sensul giratoriu. Singura bandă care are întotdeauna prioritate
Cine a fost primul soț al Mioarei Roman?! Mariajul celor doi a început când ea...
Ultimele imagini cu Mioara Roman în viață: De ce boală suferea aceasta
Ministrul francez de Finanţe afirmă că Europa a învins inflaţia, însă "ne aşteaptă o nouă...
Ce au descoperit medicii la scurt timp după moartea Mioarei Roman. Care e cauza decesului
Americanii AU RUPT gura târgului din nou! SUNT PRIMII care au ajuns pe...
Lovitură devastatoare după moartea Mioarei Roman. Oana şi Catinca vor plăti ani de zile
Vremea aduce surprize uriașe în weekend. E greu de crezut ce va urma
Pepe, moment special la Neatza, alături de fiul lui. Apariția la TV a lui lui...
BANCUL ZILEI. Bulă: Mă cheamă şefu’ la el în birou şi-mi zice: Am observat că...
Un experiment NASA în spațiu a sfârșit în flăcări! Ce s-a întâmplat?