Zeci de companii din turism cer ridicarea restricțiilor, din martie: Riscăm pierderi majore şi irecuperabile pentru industria ospitalităţii

Zeci de companii din turism cer ridicarea restricțiilor, din martie: Riscăm pierderi majore şi irecuperabile pentru industria ospitalităţii
Sursă FOTO: Codrin Prisecaru - Mediafax Foto (caracter ilustrativ)
Publicat: 15/02/2022, 18:28
Actualizat: 15/02/2022, 19:33

Alianţa pentru Turism, care reuneşte 26 de organizaţii din industrie, solicită autorităţilor ridicarea restricţiilor începând cu luna martie. Fiecare săptămână de restricţii aduce pierderi majore şi irecuperabile pentru industria ospitalităţii, se arată într-un comunicat al Alianței, în care se precizează că țări europene ca Danemarca, Olanda și Franţa au început eliminarea măsurilor anti-COVID.

„Românii, turismul, economia au nevoie de relaxare. Avem nevoie să ne primim viaţa socială înapoi. Acest lucru a fost înţeles de multe dintre ţările europene, unde virusul nu mai este considerat o ameninţare critică. Astfel Danemarca, Olanda, Franţa au început eliminarea acestor restricţii. Fiecare săptămână de restricţii aduce pierderi majore şi irecuperabile pentru industria ospitalităţii şi afectează milioane de români”, a declarat preşedintele Alianţei pentru Turism, Daniel Mischie, într-un comunicat citat de Agerpres.

Mai mult de jumătate dintre companiile din industria HoReCa riscă să intre în insolvenţă

Organizaţia susţine că pentru industria ospitalităţii acesta a fost al cincilea val de incertitudine şi pierderi financiare. Potrivit analizelor de piaţă, 53% dintre companiile din industria HoReCa prezintă astăzi un risc de a intra în insolvenţă, după doi ani de pierderi masive.

„În plus, astăzi, la aproape 2 ani de pandemie, vorbim despre un deficit de angajaţi aproape dublu, care va depăşi 150.000 de persoane, dacă restricţiile vor continua încă un semestru”, spun reprezentaţii organizaţiei.

Activitatea economică a companiilor din HoReCa a înregistrat în anul 2021 o creştere faţă de anul 2020, dar încă nu a revenit la nivelul pre-pandemic din 2019. Având în vedere frecvenţa şi intensitatea restricţiilor impuse de Guvern şi în 2021, se apreciază că veniturile raportate pentru sectorul HoReCa pe parcursul anului 2021 sunt de 22,9 miliarde de lei, în creştere cu 42% faţă de anul 2020, dar cu 20% mai mici faţă de anul 2019.

Potrivit sursei citate, restricţiile impuse afectează major industria din mai multe perspective: evenimentele de familie şi evenimentele corporate, care acum sunt practic interzise nu pot fi programate şi contractate, deşi industria se pregăteşte de un nou sezon. „Fiecare săptămână de întârziere a ridicării restricţiilor înseamnă pierderi masive de oportunităţi”, atrag atenţia reprezentaţii APT.

De asemenea, incertitudinea nu permite pregătirea şi contractarea evenimentelor şi concertelor mari, iar limitarea utilizării restaurantelor la 30% din capacitate, cu certificat verde, este în opinia APT „o măsură prin care ne furăm singuri căciula”. „Cei corecţi care o aplică sunt într-o competiţie neloială cu cei care s-au ‘relaxat’ deja şi pe care azi oricum nu-i controlează nimeni”, transmite APT.

Organizaţia avertizează şi asupra programului până la ora 22:00, care nu-şi are utilitate practică epidemiologică, în schimb limitează viaţa de noapte, care face parte esenţială din industria de entertainment şi ospitalitate. Activitatea în baruri, discoteci şi cluburi este complet restricţionată, ceea ce poate duce la falimentarea companiilor care au business exclusiv pentru viaţa de noapte.

„Restaurantele, hotelurile, locurile de agrement, destinaţiile de vacanţă, nu doar deservesc comunitatea, ci îi aparţin. Viaţa şi evenimentele sociale şi familiale sunt esenţiale pentru oameni, creează conexiuni, stare de bine şi context pentru evoluţia personală. Mâncarea bună adună oamenii împreună, serviciile bune îi fac pe oameni să se simtă bine veniţi şi relaxaţi, restaurantele sunt un context excelent de socializare. Turismul nu înseamnă doar destinaţii de vizitat, înseamnă tradiţii, înseamnă cultură, ospitalitate şi libertate”, au transmis reprezentaţii organizaţiei.

Citând declaraţiile ministrului Sănătăţii, APT spune că 10 milioane de români au trecut prin boală şi vreo opt milioane au fost imunizaţi prin vaccinare, ceea ce înseamnă că 90% dintre români sunt azi imunizaţi, „adică România a atins imunitatea de turmă”, şi, astfel, pot fi ridicate restricţiile impuse de pandemie începând cu luna martie.

Alianţa Pentru Turism este o platformă care reuneşte 26 de entităţi, printre cele mai importante şi mai ales active din turismul naţional, cu rol de reprezentare a unei părţi importante din industria turismului şi a ospitalităţii în relaţia cu Preşedintele României, Guvernul României, Parlament şi ministere.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Liderul interlop Costel Corduneanu a murit în spital, în urma unei operații dificile la inimă
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi...
Mihaela Bilic, despre cele mai periculoase produse de consumat în timpul postului Paștelui: „Au potențial...
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Iarna se întoarce la munte, cu...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Narcisa, reacție neașteptată după accidentul în care a murit iubitul ei, Mădălin Paul Păduran! Gestul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
TOP cele mai ieftine SUV-uri (RABLA 2024). Modelul SURPRIZĂ pe care toți românii îl caută
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Omul care a descoperit ADEVĂRUL despre evoluție, cu 100 de ani înaintea lui Darwin
Cutremur pentru Cioacă! Mama ELODIEI a recunoscut: A procedat bine
MARȚI Exclusiv: Lidia Buble de nerecunoscut. Cum s-a afișat artista pe Dorobanți.
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
"Nu am să mă mai întorc". Postările tânărului care și-a pierdut viața în accidentul rutier...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Președintele Franței a spus că „există un plan B și C” pentru Jocurile Olimpice