Zelenski promite că teritoriile ocupate de ruși în sudul țării vor fi recuperate: Vom lua înapoi „tot ce ne aparţine”

Zelenski promite că teritoriile ocupate de ruși în sudul țării vor fi recuperate: Vom lua înapoi „tot ce ne aparţine”
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski / Sursa foto: Profimedia
Publicat: 19/06/2022, 19:58

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis să preia zonele din sudul Ucrainei ocupate de trupele ruse într-o alocuţiune video, la scurt timp după ce s-a întors sâmbătă dintr-o vizită în zonele controlate de armata rusă.

„Nu vom preda sudul nimănui”, a spus Zelenski într-o alocuţiune video, la scurt timp după ce s-a întors sâmbătă dintr-o vizită din sudul ţării. El a jurat că va lua înapoi „tot ce ne aparţine”, relatează Agerpres.

Ucraina va restabili, de asemenea, accesul sigur la mare, a spus el. Zelenski a promis, de asemenea, că Ucraina va face totul pentru a relua exporturile de alimente din porturile sale, de îndată ce acest lucru se va putea face în siguranţă, cu ajutorul internaţional.

Trupele ruse au capturat mari părţi din sudul Ucrainei la scurt timp după începutul războiului. În timpul înaintării lor, ei au cucerit întreaga coastă ucraineană de la Marea Azov şi părţi din coasta ucraineană a Mării Negre.

Surse ucrainene au semnalat duminică o situaţie ”destul de complicată” în regiunea Harkov din nordul Ucrainei, de unde trupele ruse fuseseră împinse în retragere, dar acum au reluat ofensiva.

Potrivit lui Vadim Denisenko, un consilier al ministrului ucrainean de interne, citat de agenţia EFE, trupele ruse încearcă să recâştige teren în zona oraşului Harkov, al doilea ca mărime al Ucrainei după capitala Kiev şi care situat aproape de frontiera cu Rusia.

După ce în luna mai ruşii au fost nevoiţi să se retragă, acum ei încearcă să înainteze din nou pentru a împinge linia frontului aproape de oraşul Harkov şi pentru a-şi spori capacitatea de a-l asedia cu bombardamente de artilerie.

Situaţia acolo este ”destul de complicată”, dar ”sub control”, spune Denisenko, susţinând că trupele ruse nu au reuşit să înainteze în zonele cheie ale frontului, cum este şi cea din oraşul Severoneţk, situat mai la sud în provincia Lugansk şi controlat în mare parte, dar nu complet, de armata rusă, această localitate şi oraşul său geamăn Lisiceansk, de peste râul Siverski Doneţ, fiind ultima redută ucraineană în provincia Lugansk.

Potrivit guvernatorului acestei provincii, Sergei Gaidai, la Severodoneţk ruşii ”folosesc acum tactici aşa-numite de explorare, încearcă să avanseze etapă cu etapă, metru cu metru”.

În acest timp, trupele ruse au lovit cu rachete Iskander un centru ucrainean de reparare a tancurilor la Harkov, potrivit Ministerului rus al Apărării. Acesta mai susţine că în oraşul Nikolaev au fost distruse cu rachete Kalibr 10 obuziere şi 20 de vehicule militare furnizate Ucrainei de statele occidentale.

Un alt atac cu acelaşi tip de rachete asupra unui centru de comandă ucrainean din regiunea Dnipropetrovsk ar fi ucis, conform Moscovei, circa 50 de ofiţeri ucraineni, printre care şi generali, relatează agenţiile EFE şi DPA.