Alegeri europarlamentare: MAE a organizat în străinătate 441 de secții de votare / AEP anunță peste 18.000 de secții de votare organizate în țară

Alegeri europarlamentare: MAE a organizat în străinătate 441 de secții de votare / AEP anunță peste 18.000 de secții de votare organizate în țară
Publicat: 25/04/2019, 18:27

„Ministerul Afacerilor Externe a publicat astăzi, 25 aprilie 2019, lista secțiilor de votare din străinătate pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European care va avea loc la data de 26 mai 2019. Numerotarea secțiilor de votare a fost stabilită prin Ordinul Ministrului Afacerilor Externe nr. 730 din 24 aprilie 2019, publicat în Monitorul Oficial nr. 327 din 25 aprilie 2019. Cetățenii români care în ziua votului se află în străinătate vor putea vota la una dintre cele 441 de secții de votare. Acestea sunt organizate în sediile misiunilor diplomatice și consulare ale României, în sediile institutelor culturale din străinătate, în cadrul consulatelor onorifice, dar și în alte locații. Cele mai multe secții de votare sunt organizate în Italia (76), Spania (50), Republica Moldova (36), SUA (31), Marea Britanie (29), Germania (25), Franța (17), Austria (9), Belgia (8)”, au transmis reprezentanții MAE, într-un comunicat de presă remis Mediafax.

Sursa citată a precizat că în acest an au fost organizate cu 251 mai multe secții de votare în străinătate, comparativ cu anii anteriori.

„Menționăm că la acest scrutin Ministerul Afacerilor Externe organizează un număr record de secții de votare. Astfel, prin comparație cu alegerile anterioare pentru Parlamentul European (2014, 2009 și 2007 – când au fost organizate 190 de secții), anul acesta se organizează cu 251 mai multe secții de votare. Comparativ cu referendumul național pentru revizuirea Constituției din 2018 (378 de secții), vor fi organizate 63 de secții în plus, iar în comparație cu alegerile parlamentare din 2016 (417 secții), cu 24 mai multe secții de votare”, mai spune sursa menționată.

De asemenea, MAE anunță că lista secțiilor de votare a fost stabilită pe baza propunerilor misiunilor diplomatice ale României, care au ținut cont de consultările cu comunitățile românești din străinătate, de solicitările acestora de organizare a unor secții noi și de evaluarea modului în care s-au desfășurat procesele electorale anterioare în străinătate.

„Reamintim faptul că, potrivit legislației în vigoare, în cadrul acestui scrutin, cetățenii români care sunt înscriși în listele electorale ale altor state membre UE pot să-și exercite dreptul de vot pentru alegerea reprezentanților României în Parlamentul European numai după ce aceștia dau o declarație pe propria răspundere potrivit căreia nu și-au exercitat dreptul de vot la același scrutin pentru membrii în Parlamentul European din statul membru UE în ale cărui liste electorale este înscris. Pentru a își exercita dreptul la vot, cetățenii români trebuie să dețină un act de identitate românesc valabil”, se mai arată în comunicatul de presă.

Nu în ultimul rând, MAE precizează că lista tuturor secțiilor de votare, precum și alte informații utile referitoare la desfășurarea scrutinului în străinătate sunt disponibile pe site-ul instituției la adresa http://www.mae.ro/node/48090.

AEP anunță peste 18.000 de secții de votare organizate în țară la alegerile europarlamentare

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat, într-un comunicat de presă, că a finalizat delimitarea și stabilirea sediilor celor 18.730 de secții de votare din România pentru alegerile europarlamentare din 26 mai.

„Autoritatea Electorală Permanentă a finalizat delimitarea, numerotarea și stabilirea sediilor celor 18.730 de secții de votare din țară organizate cu ocazia alegerilor membrilor din România în Parlamentul European din data de 26 mai 2019″, precizează reprezentanții AEP, într-un comunicat de presă remis, joi, Mediafax.

Sursa citată a adăugat că „lista secțiilor de votare este publicată pe site-ul Autorității Electorale Permanentela Secțiunea Management Electoral – Geografie electorală – Registrul secțiilor de votare.

De asemenea, lista secțiilor de votare poate fi consultată accesând următorul link AICI.