PSD și PNL, aproape LA EGALITATE în intenția de vot pentru alegerile europarlamentare. Câți români au de gând să voteze în luna mai

Redactor:
Silviu Bănilă
PSD și PNL, aproape LA EGALITATE în intenția de vot pentru alegerile europarlamentare. Câți români au de gând să voteze în luna mai
Sondaj INSCOP Research: PSD și PNL, aproape la egalitate în intenția de vot pentru alegerile europarlamentare. Vezi câți români au de gând să voteze în 26 mai 2019

Disponibilitatea românilor de a se prezenta la urne la alegerile europarlamentare din luna mai a fost măsurată pe o scală de la 1 la 10, în care nota 1 înseamnă SIGUR NU VOI VOTA, iar nota 10 înseamnă SIGUR VOI VOTA.

11,7% dintre români au ales varianta 1, în timp ce doar 26,1% au declarat că vor merge SIGUR la vot în luna mai. S-a remarcat o scădere cu aproape 3% a celor care au declarat că sigur nu vor vota, față de luna noiembrie a anului trecut.

Aproape 30% dintre respondenți nu s-au decis deocamdată către cine vor direcționa votul.

Dintre cei care își exprimă o opțiune de vot, adică 54,5% din eșantion, 27,8% vor să voteze cu PSD, iar 26,7% aleg PNL.

Urmează USR cu 10%, ALDE cu 9,2% și PLUS cu 7%, transmite inscop.ro. Sondajul a fost realizat înainte de finalizarea negocierilor dintre USR și PLUS, pentru formarea Alianței 2020.

De asemenea, partidul Pro România ar depăși pragul electoral, cu 6,6% din intenția de vot, iar UDMR ar avea 5,1%. Pentru PMP și-au exprimat intenția de vot 4,4% dintre votanți, în timp ce doar 1,5% au mizat pe PNȚCD și 0,8% pe DEMOS. 

Față de luna noiembrie 2018, procentele cu care este cotat PSD rămân aproape neschimbate (27,4% în noiembrie versus 27,6% în ianuarie-februarie), iar PNL câștigă 2,6% din intenția de vot.

Sondajul Inscop Research a fost realizat în perioada 21 ianuarie – 5 februarie 2019, la comanda Fundației Konrad Adenauer, pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliu respondenților. Volumul eșantionatului, de tip multi-stratificat, probabilistic, a fost de 1.080 de persoane, reprezentantiv pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste.

Eroarea maximă admisă a datelor este de +/- 3%, la un grad de încredere de 95%.

 

Inchide