Marcel Vela confirmă autenticitatea filmărilor în scandalul alegerilor din Capitală/ Ministrul de Interne dezvăluie cine se afla în depozitul cu buletine de vot din Sectorul 1

Publicat: 01/10/2020, 18:09
Actualizat: 01/10/2020, 20:35

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat că în depozitul cu buletine de vot din Sectorul 1 se aflau președintele Biroului Electoral de circumscripție Sector 1, un membru BES 1 delegat de PPU-SL, președintele secției de votare 141 și 3 observatori candidați din partea partidelor. Acesta a ținut să precizeze că MAI s-a autosesizat, iar în prezent procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 efectuează cercetări privind imaginile difuzate în spațiul public.

Marcel Vela a spus că 23 de persoane din partea partidelor, care au semnat procesele verbale, vor fi audiate

„Primul eveniment a fost înregistrat la MAI în baza unei sesizări la 112. Astfel, MAI a înaintat către Parchetul Sectorului 1 un dosar la care lucrează doi procurori, împreună cu colegi din MAI, şi din cele 473 de procese verbale, şapte sunt analizate, iar 23 de persoane care au semnat respectivele şapte procese verbale, din partea tuturor partidelor, vor fi audiate, având în vedere că aceste procese verbale pot fi analizate în legătură cu corectitudinea completării lor”, a spus Vela, într-o declaraţie de presă susţinută la sediul MAI.

În legătură cu imaginile apărute miercuri seara în mass-media, cu persoane căutând prin sacii cu voturi din Biroul Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1, Vela a precizat că MAI s-a autosesizat, iar în prezent procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 efectuează cercetări în acest sens, concluziile urmând să fie aduse la cunoştinţa opiniei publice în cel mai scurt timp.

„Confirm că în urma analizelor şi cercetărilor, cei prezenţi în depozitul unde sunt buletinele de voturi sunt preşedintele Biroului Electoral de Circumscripţie Sector 1, un membru în Biroul Electoral de Circumscripţie Sector 1, delegat din partea PPUSL – cel care depozitează un sac, preşedintele Secţiei de votare nr. 141 din cadrul Sectorului 1, cel care se vede că ridică un sac, şi trei observatori, candidaţi din partea partidelor politice, care supraveghează procedura, cu aprobarea preşedintelui Biroului Electoral de Circumscripţie Sector 1”, a mai spus Vela.

Ministrul de Interne a precizat care sunt regulile prevăzute de legislația în vigoare cu privire la modul de constituire a birourilor electorale

Marcel Vela a ținut să precizeze că Legea 115/2015 pentru alegerea autorităților admistrației publice locale stabilește foarte clar în cuprinsul articolului 26 modul de constituire a birourilor electorale de circumscripție ale sectoarelor Municipiului București. Astfel, BE de circumscripție este format din președinte, un locțiitor al acestuia și din 9 reprezentanți ai partidelor care participă la alegeri în circumscripția electorală respectivă.

Desemnarea președintelui BE și a locțiitorului acestuia se face în ședință publică de președintele Tribunalului, prin tragere la sorți, dintre magistrații și ceilalți juriști care îndeplinesc condițiile prevăzute de lege și care nu fac parte din niciun partid politic. Desemnarea reprezentanților partidelor politice se face din rândul partidelor comunicate de către partidele politice în ordinea menționată în comunicarea respectivă.

„Guvernul, MAI nu au nicio atribuție în acest sens. MAI asigură doar măsurile de protecție ale secțiilor de votare și a transporturilor materialelor electorale către prefecturi, depozite și secții de votare, conform legii, lucru pe care l-am efectuat fără incidente”, a afirmat Vela.

Ministrul a mai precizat că Ministerul de Interne nu intervine în verificările făcute de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1

“În urma imaginilor publicate aseară în mass media, ne-am autosesizat și în prezent, așa cum ați văzut în urma declarațiilor făcute de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1, se fac cercetări. MAI nu intervine în această verificare dar sunt convins că ea va reflecta realitatea”, a mai declarat Marcel Vela.

În spațiul public au apărut mai multe imagini în care persoane neidentificate pătrund, noaptea, într-o cameră a Biroului Electoral Sector 1 în care ar fi fost depozitați saci cu buletine de vot

Imediat după izbucnirea scandalului, președintele PSD, Marcel Ciolacu a acuzat USR de ”fraudă electorală”, în timp ce Clotilde Armand a reacționat declarând că respectivele imagini sunt de la procesul de numărare a voturilor, iar persoanele care intră în cameră sunt observatori.

Surse GÂNDUL.RO au declarat, ÎN EXCLUSIVITATE, că trei polițiști de la Biroul Investigații Criminalistice au fost trimiși – însoțiți de jandarmi – la sediul Biroului Electoral al Sectorului 1 și urmează să efectueze verificări în dosarul de fraudă electorală referitor la sacii cu buletine de vot din camera în care s-a pătruns noaptea, ilegal.

Marcel Ciolacu: ”Marcel Vela ar trebui să își dea demisia”

În timpul nopții, zeci de persoane au protestat în fața Biroului Electoral al Sectorului 1 (BES1). Susținători ai PSD au sunat la numărul de urgență 112 și au reclamat faptul că membri ai USR ar fi plecat de la BES1 cu un sac plin cu buletine de vot. La fața locului au intervenit și jandarmi, după ce membri USR încercau să plece din fața sediului, iar susținătorii PSD se opuneau.

Liderul PSD – Marcel Ciolacu – a cerut, imediat, reluarea votului și demisia ministrului de Interne Marcel Vela.

„Este incredibil la 30 de ani de democrație ca Jandarmeria și Poliția să facă așa ceva. Astăzi ar trebui să își dea demisia, iar Ministerul Public să se autosesizeze și să înceapă strângerea de probe. Oricum sesizăm și noi”, a spus Ciolacu, potrivit Antena 3.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”