PNL, lider în sondaje la Piatra. Cozmanciuc: „Pentru victorie, e nevoie de mobilizare în TOT JUDEȚUL”

PNL, lider în sondaje la Piatra. Cozmanciuc: „Pentru victorie, e nevoie de mobilizare în TOT JUDEȚUL”
Mugur Cozmanciuc, candidatul PNL pentru președinția CJ Neamț / Sursa: Facebook - Mugur Cozmanciuc
Publicat: 25/09/2020, 11:13

Ultimul sondaj de opinie realizat la nivelul municipiului Piatra Neamț ne indică opinia alegătorilor față de alegerile locale. Atât preferința oamenilor pentru primărie și Consiliu Județean, dar și opiniile pietrenilor față de chestiuni curente.

Actuala conducere a Consiliului Județean nu a reușit să îi convingă pe pietreni, astfel încât la întrebarea „În ce direcție credeți că se îndreaptă lucrurile în județul Neamț”, doar 27,8% dintre pietreni consideră că lucrurile se îndreaptă într-o direcție bună, în timp ce 66,8% consideră că lucrurile se îndreaptă într-o direcție greșită.

Sondajul este realizat între 7-13 septembrie, așadar în perioada campaniei electorale în care actualul președinte al CJ, Ionel Arsene încearcă să își pună mandatul care tocmai i se încheie într-o lumină bună. Cu toată campania de imagine, doar ceva mai mult de un sfert dintre pietreni consideră că direcția este una bună.

Situația la primărie

Pentru postul de primar, preferatul pietrenilor este candidatul PNL, Andrei Carabelea, cotat cu 44,2% din electorat. El se află la o atât de mare depărtare de Dragoș Chitic, încât se poate considera nu doar că pornește cu prima șansă, dar și faptul că poate fi dat ca un câștigător sigur. Dragoș Chitic se află pe locul al doilea, cu 22,4% dintre preferințele electoratului din municipiu. Marea speranță a PSD, fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, este abia pe locul trei, fiind indicat de doar 15% dintre respondenți drept candidatul preferat. Având în vedere diferența de voturi dintre cei doi, este foarte posibil ca PSD să pățească la Piatra Neamț rușinea pe care nu se aștepta să vină atât de curând: plasarea pe locul al treilea a unui candidat major. Adus ca o mare vedetă „de la centru”, conducerea PSD spera că o să dea lovitura cu o candidatură VIP. Însă, Răzvan Cuc pare să nu fie deloc golgeterul la pe care spera Ionel Arsene să îl pună vârf de atac, ci mai curând băiatul de mingi al primilor doi plasați.

La votul politic pentru localitate, PNL pare că va urma să dețină jumătate din Consiliul Local, având în vedere faptul că în preferințele electoratului din Piatra Neamț este cotat cu 47,8%. PSD se află pe locul al treilea (cu 15,4%), dar la o distanță foarte mică de PMP aflat pe locul secund (cu 16,4%). Nu înseamnă că locul al treilea este garantat, deoarece diferența dintre cele două partide este în marja de eroare. Oricum, pentru aceste procente din voturi, PMP și PSD ar urma să aibă aceeași pondere de consilieri locali.

La nivel de județ

Pentru președinția CJ, scorul pare să fie adjudecat la nivelul reședinței de județ de către candidatul PNL, Mugur Cozmanciuc, care a fost indicat de 46,4% dintre respondenți ca fiind cel pe care îl vor vota. În Piatra Neamț, actualul deținător al funcției, Ionel Arsene este preferat de 17,6%, o cotă foarte apropiată de cea a candidatului PMP, Bogdan Gavrilescu, plasat pe locul al treilea cu 16,9%.

Să nu uităm faptul că acest scor este doar la nivelul orașului nostru, iar câștigătorul este dat de cumulul voturilor care se adună din tot județul. Chiar dacă suntem localitatea cea mai populată din județ, procentul de populație din zona rurală este mare. Singura modalitate prin care primul plasat în preferințele electoratului din mediul urban poate termina cursa electorală pe primul loc pe județ este dacă ne vom mobiliza la vot. Electoratul din zona rurală este cunoscut pentru disciplină când vine vorba de prezentarea la vot. Așa cum am tot văzut la ultimele cicluri electorale, cazurile de rezultate dubioase se înregistrează mai mult în secțiile din comune. Chiar dacă un anumit partid poate intimida alegători de la țară sau poate anula voturi la numărătoarea de după închiderea urnelor, dacă voturile venite din mediul urban sunt mai multe, indiferent ce eforturi de schimbare a rezultatului s-ar derula în mediul rural, ele vor fi în van.

Pentru mandatele din Consiliul Județean, PNL are în Piatra Neamț prima șansă, cu 47,4% din preferențele respondenților sondajului. Construcția politică dominată de PSD (Alianța pentru Modernizarea Neamțului) se plasează în municipiul nostru pe locul al doilea cu 17,8%, urmată îndeaproape de PMP cu 17,1%. În clasamentul rezultatelor finale, aceste două formațiuni se pot plasa în această ordine, ori invers, având în vedere faptul că diferența dintre ele este foarte mică. Alianța USR-PLUS și Pro România se află pe următoarele două locuri, cu 9,4%, respectiv cu 6,6%.

Opinii

Întrebările legate de justiție din sondaj au avut un răsunet aparte în rândul respondenților din Piatra Neamț. Doar 31% au o părere bună despre faptul că Ionel Arsene candidează pentru realegerea în funcția de președinte al Consiliului Județean, iar un procent mai mult decât dublu (64,6%) au o părere proastă despre faptul că o persoană cu probleme penale dorește să rămână încă patru ani la șefia CJ.

În linii mari, ponderile sunt asemănătoare și pentru o întrebare similară, dar referitoare la primarul Dragoș Chitic care candidează pentru realegere, deși are dosar penal. Este vorba despre 18,8% dintre pietreni care au o părere bună despre candidatura sa în aceste condiții, în timp ce 76,2% au o părere proastă. Balanța este înclinată mai mult în ceea ce privește candidatul pentru primărie, cel mai probabil ca urmare a proximității pe care funcția o are cu locuitorii unui oraș.

Tot referitor la Dragoș Chitic, dar referitor la trecerea sa precipitată de la PNL la PMP, procentul de pietreni nemulțumiți de această mutare care denotă un traseism politic este de 71%, în timp ce doar 22,4% dintre respondenții sondajului nu au o problemă cu situația.

Indiferent ce indică sondajele de opinie, alegerile se câștigă cu voturi valabil exprimate, nu cu cifre statistice. Oricât de bine ar arăta sondajele de opinie, acestea nu țin loc de alegeri. Sondajul ne arată preferințe, trenduri, eventual semnale, dar niciodată nu țin loc de alegeri. Transpunerea în realitate a valorilor exprimate prin sondaje se face numai prin prezentarea la vot în ziua alegerilor.

Aceste alegeri sunt într-un singur tur, ceea ce este destul de sensibil pentru posturile cu unic câștigător (primarul și președintele de Consiliu Județean). Nu există un al doilea tur în care să se califice primii doi clasați, astfel încât cel care va ieși pe locul 1 va câștiga tot, iar cel plasat pe locul al doilea va avea același statut cu cel de pe ultimul loc – acela de pierzător. Pentru postul de primar, nu există vreo prevedere legală prin care cel plasat pe locul doi va fi viceprimar, această funcție făcând obiectul unui vot în cadrul noului Consiliului Local. În ceea ce privește președintele de Consiliu Județean, în Neamț este o cursă cu doi competitori cu șanse reale: Mugur Cozmanciuc și Ionel Arsene. Ceilalți candidați nu au șansa de a câștiga. Pe aceste considerente, trebuie luat în calcul faptul că votul pentru oricare dintre candidații fără șanse la primul loc este de fapt un vot care nu va conta în scorul final.

Votul sentimental, pentru un candidat simpatic (dar fără șanse), este echivalent cu punerea buletinului de vot în coșul de gunoi în locul urnei de votare. Abia selecția unui candidat dintre cei doi cu șanse reale este un vot real, care contează în instalarea în funcție a unui nou președinte de Consiliu Județean. Dreapta este cea mai defavorizată la acest aspect, deoarece are în cursă un candidat cu șanse reale (Mugur Cozmanciuc – PNL) și încă doi candidați fără șanse (Bogdan Gavrilescu – PMP și Florin Zaharia – USR-PLUS), în timp ce stânga stă mai bine, având un candidat cu șanse (Ionel Arsene – PSD) și unul fără șanse (Emilia Arcan – Pro România). Candidatul PSD are avantajul faptului că se bazează și pe voturile ALDE, formațiune de dreapta, dar aliată a PSD încă din prima zi de la înființare. Așadar, în situația unei prezențe scăzute la vot (dar cu disciplina electoratului PSD, care nu este aproape niciodată nemulțumit de candidații partidului preferat) și cu voturi acordate unui candidat fără șanse, dar simpatic (doar pentru a nu se „face de râs”), balanța va înclina în partea stângă. Singurul lucru eficient este plasarea mai multor voturi în partea dreaptă a balanței. Practic, voturile primite de candidații fără șanse la șefia CJ avantajează candidatul din partea opusă a eșichierului politic. Cele 6,8% ale candidatului Pro România sunt în avantajul candidatului PNL, iar cele 16,9% și cele 9,7% ce pot fi obținute de candidații PMP, respectiv USR-PLUS, îl vor avantaja al scorul final pe candidatul PSD. Regulile unui singur tur sunt atât de dure, încât ar trebui considerat că suntem deja în turul al doilea: avem pe buletinul de vot doi candidați și mai multe căsuțe de anulare a votului.

Sondajul a fost realizat de INSCOP în perioada 7-13 septembrie, în Piatra Neamț, pe un eșantion reprezentativ de 500 de persoane, având o marjă de eroare de 4,4%.

Raport Sondaj PN Extras by Gandul.info on Scribd

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
Ce pastile a ingerat Adrian Mititelu Jr.! A fost în comă 10 ore, iar medicii...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Mașinile INTERZISE definitiv. Decizia finală a UE se aplică obligatoriu în România
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Câți bani a strâns Selly până acum: "Până la 18 ani am cheltuit foarte mulți...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Oamenii de știință au folosit Inteligența Artificială pentru a edita ADN-ul uman