Prima pagină » Auto » Noua normă a CSA privind polițele auto RCA

Noua normă a CSA privind polițele auto RCA

Noua normă a CSA privind polițele auto RCA
Tarifele de primă la polițele auto RCA vor fi stabilite astfel încât subscrierile estimate pentru următoarele 12 luni să acopere riscurile asumate, cheltuielile aferente și marja de profit a asigurătorului, după ce autoritatea de reglementare a modificat săptămâna trecută o normă în acest sens.

Tarifele de primă la polițele auto RCA vor fi stabilite astfel încât subscrierile estimate pentru următoarele 12 luni să acopere riscurile asumate, cheltuielile aferente și marja de profit a asigurătorului, după ce autoritatea de reglementare a modificat săptămâna trecută o normă în acest sens.

„Pentru fiecare categorie de riscuri omogene considerate, asigurătorii au obligația de a stabili tarifele de prime astfel încât, cu o probabilitate de cel puțin 99,5%, primele estimate pe următoarele 12 luni să acopere toate riscurile asumate, toate cheltuielile aferente și marja de profit a asigurătorului, cu respectarea legislației și a principiilor actuariale general acceptate”, se arată în Ordinul CSA 3/2013 de aprobare a normei respective.

Anterior, conform unui ordin CSA din 2011, asigurătorii RCA erau obligați să stabilească tarifele de primă pentru fiecare categorie de vehicule, pe perioade de un an, astfel încât să garanteze îndeplinirea obligațiilor, constituirea rezervelor tehnice și plata contribuțiilor către anumite fonduri, precum și acoperirea cheltuielilor de achiziție și de administrare.

Prin Ordinul 3/2013, autoritatea de reglementare obligă asigurătorii să transmită CSA, în format electronic, ipotezele folosite, metodele actuariale (operațiuni pe baza cărora, folosind teoria probabilităților și statistica matematică, se efectuează calcule financiare, mai ales la asigurări) și justificarea aplicării acestora pentru calculul tarifelor de prime RCA, împreună cu baza de date utilizată pentru aceste calcule.

„Tarifele de primă stabilite vor avea și opinia scrisă a actuarului auditorului financiar al asiguratorului”, se spune în ordin.

În prezent, asigurătorii practică pentru polița RCA tarife de primă care pentru același autovehicul și șofer pot fi de două sau trei ori mai ridicate decât cea mai ieftină poliță disponibilă pe piață, în funcție de compania emitentă.

Asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este un contract prin care persoanele prejudiciate în urma unui accident auto produs din vina conducătorului auto asigurat primesc despăgubiri pentru daunele materiale și/sau vătămările corporale suferite.

Scopul poliței este ca persoanele păgubite să primească obligatoriu despăgubiri pentru daunele suferite, independent de situația materială a celui care a produs paguba.

În 2011, subscrierile RCA au însumat aproape două miliarde de lei și au reprezentat un sfert din veniturile industriei asigurărilor generale și de viață.

Societățile autorizate să emită RCA sunt ABC Asigurări, Allianz-Țiriac Asigurări, Generali România, Asirom, Euroins România, Astra, Omniasig, Carpatica Asig, Groupama Asigurări, UNIQA Asigurări și City Insurance.

Citește și

Mediafax
METEO. Prognoza pentru următoarele două săptămâni: canicula se întoarce
Digi24
Ce i-a transmis Putin lui Trump că va face în următoarele 60 de zile. Ce pregătește și președintele SUA
Cancan.ro
BREAKING! O nouă tragedie aviatică! Martorii au văzut o minge de foc pe cer și...
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
Adevarul
Ce se întâmplă dacă Ucraina cade? O întrebare care nu mai poate fi ignorată
Mediafax
Cine sunt cei mai mari finanțatori ai campaniei lui Nicușor Dan?
Click
Ce religie are, de fapt, Nicușor Dan? Unchiul președintelui rupe tăcerea: „Este credincios, dar nu era practicant”
Wowbiz
Alertă maximă! A revenit CIUMA! Primul deces înregistrat în ultimii 18 ani! Autoritățile sunt ÎNGROZITE
Antena 3
Un fost taximetrist, care a trăit toată viața cu chirie într-o garsonieră, a câștigat la tombolă o vilă de 4,6 milioane €
Digi24
Sondaj INSCOP: Pe cine învinuiesc românii pentru situația lor actuală. „Rezultatele arată o criză profundă de încredere”
Cancan.ro
ALERTĂ la 40 de km de granița cu România! Patru oameni au murit: 'Ne-am ascuns! A fost tragic'
Ce se întâmplă doctore
O mai recunoști? Astăzi este cunoscută de toată lumea și a fost căsătorită cu un artist de renume! Imagini rare din tinerețea ei
observatornews.ro
Plângere penală împotriva lui Albert NBN, care a înjurat România pe scenă la "Beach, Please!"
StirileKanalD
„Inima mea nu acceptă cât te-ai chinuit pe un pat de spital” Familia tânărului ucis de un luptător K1 își strigă durerea și cere să se facă dreptate
KanalD
De necrezut ce notă a obținut un elev din Sibiu după contestația la BAC! Adolescentul primise inițial 5,85 la Limba română
Ciao.ro
Sună periculos, trage fusta mai jos! Vedetele din România, cu ținute mult prea scurte și transparente
Promotor.ro
Teste de manevrabilitate cu Dacia Bigster. Cum s-a comportat SUV-ul de 4,57 metri în evaluarea celor de la KM77
Descopera.ro
Un studiu a infirmat o veche teorie despre INSULA PAȘTELUI
Capital.ro
Doliu în televiziune. S-a stins cel mai iubit și celebru prezentator: Am fost uniți în jurul lui
Evz.ro
România va avea sistem de apărare antiaerian similiar cu Iron Dome-ul israelian
A1
Gabriela Prisăcariu, amintiri de la prima defilare pentru Cătălin Botezatu: „Eram doar o fetiță timidă”. Cum se înțeleg acum
Stirile Kanal D
VIDEO Ea este Luiza, mămica de 24 de ani care a murit după ce a născut prin cezariană. Și-a ținut băiețelul în brațe și s-a stins. Mai avea două fetițe gemene acasă: "Când a operat-o, i l-a dat de l-a văzut și l-a pupat"
Kfetele
Cercetările au continuat și s-au făcut noi descoperiri cu privire la posibilă cauză care a dus la accidentul aviatic din India! Ce s-a întâmplat, de fapt?
RadioImpuls
Bomba zilei în SHOWBIZ! Condiția uluitoare pusă de Călin Geambașu în schimbul renunțării la proces. Ce i-a cerut artistul tatălui său: "Orgoliul încă nu îi permite un gest atât de simplu și firesc"
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Dacă ai activitatea sexuală prea exagerată poți face cearcăne?
Descopera.ro
Descoperirea Troiei de către Heinrich Schliemann: adevăr și legendă în arheologie